Ελληνικό: Ένα έργο που θα δώσει ανάσα στην οικονομία

Η παροιμία «ήμουν νιος και γέρασα» ταιριάζει γάντι στο θέμα του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το Δημόσιο μετά από μία περίοδο ήξεις αφίξεις, αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον του, να προχωρήσει στην ανάπλαση της συγκεκριμένης έκτασης. Από τότε και μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος εντούτοις, κάτι «με τα αρχαία που …. ανακάλυψαν στο χώρο», κάτι με το «παρθένο δάσος που ξεφύτρωσε ξαφνικά», κάτι που με τις υπηρεσίες που στεγάζονται ακόμη εκεί και που δεν θέλουν να …. ξεβολευτούν, κάτι με το ένα, κάτι με το άλλο και οι μπουλντόζες ακόμη περιμένουν με την μηχανή αναμμένη να ξεκινήσουν τις εργασίες.

Ακόμη και οι πλέον συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις πιστεύουν ότι με την έναρξη του έργου, η ελληνική οικονομία θα τονωθεί σημαντικά, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση της απασχόλησης, αποτελώντας ένα καίριο χτύπημα στην μεγαλύτερη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας, που δεν είναι άλλη από την ανεργία που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Επενδύση 8 δισ. και 75.000 θέσεις εργασίας

Το έργο είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που είναι εν εξελίξει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, και με την ολοκλήρωση του έργου, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής θα αλλάξει πραγματικά όψη.

Εμπνευσμένο από την Lamda Development, το Ελληνικό αποτελεί μια επένδυση ύψους 8 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στο σύνολό της. Η επιλογή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου FOSTER + PARTNERS μαζί με τους ARUP Engineers, Charles Anderson Landscape Architecture (ΗΠΑ) και πλήθους Ελληνικών εξειδικευμένων μελετητικών εταιρειών διασφαλίζει το στρατηγικό όραμα, δηλαδή το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου που θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Έργο πνοής

Το Ελληνικό, συνολικής έκτασης 6.200.000 τ.μ., θα αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς, έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλους και περιλαμβάνει πλήθος τοποσήμων.

Το Κέντρο πολλαπλών χρήσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου με τον Πύργο Παρατήρησης, που θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς καθώς και έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς φιλοξενώντας πλήθος εκδηλώσεων όπως συναυλίες, ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα, αγώνες μπάσκετ και πολλά άλλα.

Επιπλέον, μια ομάδα ψηλών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου κατοικιών στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ενός ακόμα Πύργου κατοικιών, του ξενοδοχείου και του πύργου γραφείων επί της Βουλιαγμένης θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπλαση του χώρου.

Το αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, θα περιλαμβάνει μια νέα παραλία με ελεύθερη πρόσβαση, ένα ενυδρείο παγκόσμιας εμβέλειας και μια υπερσύγχρονη μαρίνα, ανασυνθέτοντας την εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το Integrated Resort καθώς και τα Ιδρύματα Επιστήμης και Έρευνας, θα προσελκύσουν ένα νέο δημογραφικό προφίλ τουρισμού που επισκέπτεται την Αθήνα, παρέχοντας ένα ακόμα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα ως τουριστικό προορισμό.

Ο πράσινος παράγοντας

Η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., η δημιουργία επιπλέον 600.000 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και δραστηριοτήτων, προσβάσιμων στο κοινό, καθώς και η βελτίωση και ανανέωση του παραλιακού μετώπου, αποτελούν τους κυρίαρχους πυλώνες σχεδιασμού του έργου.

Το έργο θα αποτελέσει μοντέλο αστικής ανάπλασης με κτίρια χαμηλού συντελεστή δόμησης (<0,5) και χαμηλότερο συντελεστή κάλυψης (<30%). Ένα αστικό σχέδιο σημαντικά πιο ήπιο με το τι ισχύει στους γειτονικούς δήμους αλλά και σε όλη την Αττική, υιοθετώντας τις καλύτερες πρακτικές παγκοσμίως.

Βασική προϋπόθεση του έργου είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος, του τοπίου, του κλίματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδειχθούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, θα αποκατασταθούν κτίρια ιστορικής σημασίας, θα αναδιαμορφωθεί μέρος των πρώην Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ θα υλοποιηθούν έργα διαχείρισης βρόχινου νερού και υπόγειων υδάτων.

Μητροπολιτικό Πάρκο

Το Μητροπολιτικό Πάρκο, εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφ. Βουλιαγμένης, ενώνοντας παράλληλα τον Άλιμο με τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη και το Ελληνικό με τη θάλασσα, παρέχοντας στους κάτοικους των όμορων δήμων εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Ο σχεδιασμός του επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου, μετατρέποντας κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας (κτίριο Σάαρινεν/πρώην ανατολικό αεροδρόμιο, υπόστεγα αεροσκαφών) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εκθεσιακό κέντρο, μουσεία), ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ζωντανό χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Ο κύριος πεζόδρομος περιπάτου μήκους 2,5 χλμ., εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και καταλήγει στη θάλασσα, συνδέοντας έτσι το Μητροπολιτικό Πάρκο με το παράκτιο μέτωπο, την παραλία και τη μαρίνα. Το ακρωτήριο του Άγιου Κοσμά με την υπέροχη εκκλησία του, στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε μια πεζοδρομημένη και ποδηλατική διαδρομή που το συνδέει με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Διαβάστε επίσης