Πάτρα: Πέντε χρόνια παράταση για τα μαγαζιά της παραλιακής δίνει η Παπανάτσιου

Στην τελική ευθεία έ η οριστική παράδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στον Δήμο, σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία είχε χθες συνάντηση για το θέμα με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η νομοθετική τροπολογία  για την οριστική παραχώρηση της αποχαρακτηρισμένης χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο δήμο της Πάτρας.

Το σχέδιο της ρύθμισης έχει ήδη αποσταλεί στο Δήμο Πατρέων την απόφαση του οποίου περιμένει πλέον το Υπουργείο προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ψήφιση της ρύθμισης από τη Βουλή.

Για τα κτίρια που βρίσκονται στην προς παραχώρηση έκταση το υπουργείο δίνει στο Δήμο ένα περιθώριο πέντε χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα τον ενοχλεί  μέχρι είτε να ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, είτε να αλλάξει χρήσεις, είτε να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή τους.

«Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί. Θα προχωρήσουμε στο νομοθετικό και μετά στην παραχώρηση.  Έχουμε ακόμα κάποια λίγα με την έννοια ότι πρέπει να γίνει ένα επικαιροποιημένο τοπογραφικό, να γίνει η διαδικασία μελέτης της νομοθετικής ρύθμισης που στέλνουμε και μετά, αφού μας απαντήσει (σ.σ. ο Δήμος), να ολοκληρώσουμε κι εμείς από την πλευρά μας τις διαδικασίες που πρέπει. Δεν υπάρχουν κάποια θέμα ιδιαίτερα.

Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, έχει αποχαρακτηριστεί το αποδιδόμενο κομμάτι, θέλει μια διαδικασία που πρέπει να γίνει για να το δώσουμε καθαρά για να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο Πατραϊκός λαός για πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Παπανάτσιου σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Τρίτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

Ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι το θέμα των κτιρίων που υπάρχουν στο υπό παραχώρηση κομμάτι, ανάμεσά τους και εκείνα της μαρίνας Παρών για τα οποία υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή τους.

«Εμείς εκείνη τη δυνατότητα που θα δώσουμε στο Δήμο είναι να έχει όλο τον χρόνο, είτε σε κάποιες περιπτώσεις να προχωρήσει τη νομιμοποίηση τυχόν αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν, είτε να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα μιας 5ετίας για να γίνουν όλες αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι μόνο  ΣτΕ.

Μπορεί να εκπονηθεί και κάποια μελέτη για το πώς θα αξιοποιηθεί όλο αυτό το κομμάτι. Εκεί μπορεί να αποφασιστεί να αλλάξουν χρήσεις  ή οτιδήποτε. Έχει τη δυνατότητα σε όλο αυτό το διάστημα να μην παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες του Δημόσιου, να μην έχει την ενόχληση κανενός μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες που πρέπει», εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα η κυρία Παπανάτσιου διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα που ήθελαν το Δήμο Πατρέων να μην μπορεί να κάνει την παραμικρή παρέμβαση στην προς παραχώρηση έκταση.

«Ποτέ δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Εμείς παραχωρούμε τον χώρο στη δημοτική Αρχή από εκεί και μετά, στα πλαίσια του Νόμου, γιατί ούτε εγώ, ούτε ο Δήμαρχος, ούτε η Κυβέρνηση, είμαστε πάνω από το νόμο, θα μπορέσει να κάνει τις ενέργειες που πρέπει και να χρησιμοποιήσει το παραλιακό μέτωπο για το καλό της πόλης. Είναι ξεκάθαρο αυτό που μας ζήτησε ο Πρωθυπουργό κι αυτό κάνουμε κι εμείς. Θα έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων ο Δήμος, μέσα στα πλαίσια του Νόμου», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση της έκτασης να είναι για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, δηλαδή τα 99 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε η κυρία Παπανάτσιου, θα είναι πάρα πολλά χρόνια.

Όσον αφορά το πότε θα έχουν τελειώσει όλες οι τυπικές διαδικασίες προκειμένου να πέσουν κι επισήμως οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, η υφυπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αυτό πλέον εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει ο δήμος το σχέδιο με τις παρατηρήσεις του στο υπουργείο και πότε οι υπηρεσίες τους θα ετοιμάσουν το επικαροποιημένο τοπογραφικό της έκτασης.

Τέλος η κυρία Παπανάτσιου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξευρεθούν από κάποιο πρόγραμμα χρήματα που θα δοθούν στο Δήμο για τις απαιτούμενες αναπλάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας. «Θα πρέπει να γίνει η παραχώρηση πρώτα και μετά θα δούμε κι εμείς. Στην Θεσσαλονίκη τους δώσαμε το στρατόπεδο Παύλου Μελά και  στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο κ. Χαρίτσης τους έδωσε και κάποια ΕΣΠΑ για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Κάποια στιγμή από κάποιο ΕΣΠΑ ή κάπου αλλού θα το εξετάσουμε και για την Πάτρα. Θα δει τι θέλει ο Πατραϊκός λαός, θα γίνει πρόταση και θα δούμε τι μπορεί να κάνει από εκεί και πέρα η Πολιτεία», δήλωσε η κυρία Παπανάτσιου.

Πηγή Στο Κόκκινο Πάτρας

 

Διαβάστε επίσης