Νεκρός ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος- Βρέθηκαν τα συντρίμμια του Mirage 2000 που έπεσε ανοιχτά της Σκύρου - ΦΩΤΟ

παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζεφ Πάιατ

Ημέρα πένθους για την Πολεμική Αεροπορία η 12η Απριλίου. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν το χαμό του χειριστή του Mirage 2000 – 5, του μαχητικού που είχε πέσει λίγες ώρες νωρίτερα εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, λίγο πριν προσγειωθεί.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τον Γιώργο Μπαλταδώρο, ο οποίος υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην περιοχή των ερευνών βρέθηκε η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει οικογένεια με τρία παιδιά.

Την τραγική είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με ένα συγκινητικό μήνυμα. «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ«, έγραψε ο υπουργός Άμυνας.

Μια πρώτη προσέγγιση των αιτιών της πτώσης 

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε αποστολή αναχαίτισης μαζί με ακόμη ένα Mirage 2000-5. Και τα δύο βρίσκονταν σε φάση επιστροφής στη βάση τους. Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι τα δύο Mirage βρίσκονταν σε φάση τελικής προσέγγισης του αεροδρομίου και προετοιμάζονταν για προσγείωση. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν και επικεφαλής της αποστολής. Το ζεύγος του ανέφερε πως έχασε την επαφή ξαφνικά. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκπαιδευτή πιλότων τέτοιου τύπου αεροσκαφών ο οποίος μίλησε στο zougla.gr, το Mirage 2000-5 είχε εντολή να πετάει πολύ χαμηλά και κάτω από τα νέφη που σήμερα, Πέμπτη, έχουν «αγκαλιάσει» όλο το βόρειο Αιγαίο. Κατά πάσα πιθανότητα, το αεροσκάφος «κάρφωσε» από πολύ χαμηλό ύψος λόγω της αχλύος από τη θερμοκρασιακή αναστροφή εξαιτίας των ειδικών κλιματολογικών συνθηκών του Αιγαίου. Το φαινόμενο αυτό το γνωρίζουν οι Έλληνες πιλότοι. Η αχλύς σημαίνει θαμπάδα-θολούρα. 

Κατά την ίδια πηγή, το αεροσκάφος «κάρφωσε», αφού πρώτα παγιδεύτηκε στη λεγόμενη από τους πιλότους «σούπα» του Αιγαίου. Ο πιλότος του Mirage φέρεται να υπέστη παραισθητικό φαινόμενο-vertigo και ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίδραση, διότι το αεροσκάφος βρισκόταν ήδη σε πολύ χαμηλή πτήση. 

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη απώλεια τέτοιου τύπου αεροσκάφους που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία από το σύνολο των 25 μαχητικών Mirage 2000-5 που είχε προμηθευτεί η χώρα. Αυτά τα μαχητικά είναι αναβαθμισμένα.
 

Σε live μετάδοση παρακολουθούν την επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζεφ Πάιατ. 



Ο κ. Καμμένος και ο κ. Πάιατ συμμετείχαν στην συμβουλευτική επιτροπή υψηλού επιπέδου Ελλάδας -ΗΠΑ που συνεδρίαζε στο κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμπτωματικά, την ώρα που χάθηκε το Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέχρι τώρα, περίπου τρεις ώρες από τη στιγμή που το μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 κατέπεσε στη θάλασσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Πάιατ παραμένουν στο ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθώντας την προσπάθεια εντοπισμού του αγνοούμενου Mirage 2000-5.

Στην αμερικανική αποστολή της οποίας προϊσταται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα συμμετέχουν κι άλλοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, επικεφαλής της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα Τζόναθαν Κοέν και ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τόμας Γκόφους, αρμόδιος για τις σχέσεις  των ΗΠΑ με την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ