Όταν η Αστυνομία προσποιείται πως κοιμάται…

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΥΦΑΝΤΟΥ

Ξαφνικά εκεί που κοιμάσαι ακούς θορύβους. Είναι γάτα, ποντικός ή απλά τρίζουν τα παράθυρα από τον αέρα;

Κι εκεί που ψάχνεσαι να δεις τι ακριβώς συμβαίνει, διαπιστώνεις ότι έχουν "τρυπώσει" στο σπίτι ληστές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αστυνομίας, επιστρέφεις στο κρεβάτι σου, κουκουλώνεσαι με τα στρώματα και συνεχίζεις να κοιμάσαι, ψιθυρίζοντας τις σχετικές κουβέντες στη γυναίκα σου.

Ποιο είναι το μείζον; Να προστατέψεις τη ζωή σου, ή να σου πάρουν μερικά χρήματα και χρυσαφικά από το σπίτι;. Προφανώς το πρώτο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο νομίζουν οι επιτελείς της Αστυνομίας που φρόντισαν το προηγούμενο διάστημα να διατυπώσουν δημόσια αυτό που για όσους γνωρίζουν αποτελούσε πάγια θέση των ενστόλων. Ότι δηλαδή αμα διαπιστώσετε ότι μπήκαν διαρρήκτες στγο σπίτι σας καμωθείτε πως κοιμάστε.

Πρώτον από τη στιγμή που αυτή η –προφορική παλαιότερα,  σύσταση της Αστυνομίας, έγινε επίσημη θέση, αυτόματα προκλήθηκε πολιτικό θέμα.

Δεύτερον, γιατί σε ένα σπίτι που θα μπουν ληστές, δεν μένεις μόνο σου. Μαζί σου βρίσκονται η γυναίκα σου και τα παιδιά σου. Τι θα κάνεις δηλαδή μόλις αντιληφθείς τους κουκουλοφόρους; Θα σηκωθείς θα πάς στο παιδικό δωμάτιο, θα πείς στα παιδιά να μην το κουνήσουν ρούπι, θα επιστρέψεις, θα συνεννοηθείς με τη γυναίκα σου και στη συνέχεια θα προσποιείστε όλοι μαζί τους «ψόφιους κοριούς»; Μα μέχρι να γίνουν όλα αυτά οι ληστές θα σε έχουν «κάνει κόσκινο»

Τρίτον: Πέσε ότι όλα τα παραπάνω «πιάνουν» . Και αν οι ληστές θελήσουν να μάθουν αν και πού έχεις κρύψει τα χρήματα, τι θα κάνουν. Θα φωνάξουν μέντιουμ να τους καθοδηγήσει, ή θα σου μπήξουν το πιστόλι στο κεφάλι για να σε αναγκάσουν να πεις και την τελευταία λεπτομέρεια;

Όλα αυτά τα γνωρίζουν προφανώς οι αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.. Απλώς προσποιούνται πως τους διαφεύγουν.

Σπρώχνουν δηλαδή το πρόβλημα κάτω από το χαλί και καθιστούν τον πολίτη υπεύθυνο για ότι συμβεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι, λέγοντάς του ούτε λίγο ούτε πολύ πως άμα αντιδράσεις κακό του κεφαλιού σου θα κάνεις

Στο δια ταύτα, η Αστυνομία με τις οδηγίες της ακολουθεί την ίδια τακτική με εκείνη για την οποία συμβουλεύει:  Προσποιείται πως κοιμάται σε σχέση με το αληθινό πρόβλημα και αντί να στείλει μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα, καθιστά στα μάτια των κακοποιών αδύναμο τον πολίτη.

Επικοινωνιακό φάουλ; Αδυναμία προληπτικής αστυνόμευσης, ή απλά πολιτική γκάφα;

Αυτό το έχει ήδη κρίνει η κοινωνία

Διαβάστε επίσης