Μεγαλώνουν… σε σχέση με το παρελθόν τα δάση της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πλέον έχει αυξηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Βλάχο από τα 5.500 στρέμματα που διαθέτει ο νομός, σχεδόν τα μισά είναι δάση ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Ωστόσο, παρά την περιβαλλοντική συνείδηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία και την πρόθεση των πολιτών να προστατέψουν τα δάση και να προχωρήσουν σε δενδροφυτεύσεις, η λαθροϋλοτομία καλά κρατεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας το 2017 υποβλήθηκαν 98μηνήσεις και κατασχέθηκαν 9 αυτοκίνητα, 5 φορτηγά, 7 αλυσοπρίονα και 358 τόνοι καυσόξυλων. Κατά την διάρκεια του 2016 υποβλήθηκαν 92 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 267 τόνοι καυσόξυλων, 6 αυτοκίνητα, 1 φορτηγό, 4 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες και 6 αλυσοπρίονα!
Από προγραμματισμένα περίπολα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθημερινά οι δασοφύλακες αντιμετωπίζουν στο μέτρο του δυνατού, βάσει της χρηματοδότησης από το κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται κυρίως στο Ξηρόμερο και στον Ορεινό Βάλτο. Οι τάσεις για λαθροϋλοτομία είναι αυξητικές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Κατά παρελθόν, έλεγχοι έχουν βγάλει «λαβράκι», όπως τον Φεβρουάριο του 2016 όταν λαθροϋλοτόμοι σε περιοχή του Μεσολογγίου συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω. Στον αντίποδα, έχουν καταγραφεί και περιστατικά όπως τον Δεκέμβριο του 2015, όταν λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε και τραυμάτισε δασοφύλακα στην περιοχή της Κανδήλας. Παλιότερα μάλιστα, η Οικολογική Κίνηση Δυτικής Ελλάδας, είχε προβεί σε καταγγελία (1η Νοεμβρίου 2015) σχετικά με την λαθροϋλοτομία και έκανε αναφορά στο Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου. Επίσης, τον Μάρτιο του 2016 λαθροϋλοτόμοι έκοψαν αιωνόβιες βελανιδιές από τις μεγαλύτερες που «στόλιζαν» το δάσος στην περιοχή της Παλαιομάνινας.
Στο πλαίσιο λοιπόν της αξιοποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης και με στόχευση την αύξηση τους πρασίνου της περιοχής μας χθες το πρωί, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, το Δασαρχείο Αγρινίου με την αρωγή του Δήμου Αγρινίου, διένειμε διαφόρων ειδών φυτά που παράγονται στο δασικό φυτώριο του δασαρχείου στον Πλάτανο Καλυβίων.
Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η Δασάρχης Αγρινίου Αλεξάνδρα Πολίτη τόνισε μεταξύ άλλων στη «Σ»: «η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Τροφίμων προκειμένου να αφυπνίσει τους πολίτες για θέματα προστασίας των δασών και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των δασών στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Τα δάση αποτελούν στοιχείο ομορφιάς, πηγή οξυγόνου, αποτρέπουν πλημμύρες, εμπλουτίζουν τα υπόγεια ύδατα και αποτελούν πηγή πλούτου. Έχουν άμεση σχέση με τη ζωή του ανθρώπου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία τους για να παρέχουν τα οφέλη τους σήμερα και στο μέλλον».
Στο μεταξύ, ενόψει καλοκαιριού, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Βλάχο, η υπηρεσία αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση σχετικά με τη διάνοιξη των δασικών δρόμων, κάτι που γίνεται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τον Μάιο.
εφημερίδα «Συνείδηση»