Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή του CHP Μουσταφά Μπιλμπάι όποιος αμφισβητούσε την ελληνική κυριαρχία σε 18 νησιά του Αιγαίου.
«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα σε σχέση με αυτά στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα» αναφέρει η απάντηση και συνεχίζει «τα βασικά σημεία του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου είναι η συνθήκη της Λωζάννη και η συνθήκη των Παρισίων. Αυτές περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία των συνθηκών Παρισίων και Λωζάννης».
Ο Τσαβουσογλου στην απάντηση του τονίζει πως «το υπουργείο μας από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους και πως οποιοσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ο διάλογος με την Ελλάδα «για την επίλυση των προβλημάτων».
Και καταλήγει αναφέροντας πως «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚP δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».
Αρθρο Τσαβούσογλου στην Le Monde
«Η Τουρκία είναι ο αναγκαίος σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης», είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων αλλά και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου είναι ιδιαιτέρως δηκτικός με την Ευρώπη για την διαχείριση και επάρκειά της σε θέματα ασφαλείας γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένες χώρες της Δύσης δυσκολεύονται ακόμα και στον έλεγχο των τζιχαντιστών κατά την διέλευση τους από τα αεροδρόμια» ενόσω η γείτονα έχει καταφέρει να εμποδίσει «περισσότερους από 4.000 ύποπτους επιβάτες». Τονίζει, δε, ότι η Τουρκία ήταν «από τις πρώτες χώρες που έχει αναγνωρίσει την DEASH ως μια τρομοκρατική οργάνωση» και μάχεται εναντίον της.
Ακόμη, ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει ότι «η Τουρκία είναι που επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσει τη ροή των μεταναστών από τη Συρία», ρίχνοντας βέλη προς πάσα κατεύθυνση κάνοντας λόγο για «ξενοφοβία που τροφοδοτείται από την χρησιμοποίηση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο από τους εξτρεμιστές της Δύσης και η άνοδος του μίσους έναντι του Ισλάμ αποτελεί μία μερική αντανάκλαση στην ρητορική ενάντια της Τουρκίας που βλέπουμε σήμερα στην Δύση».
Σε αυτό το πλαίσιο, επιρρίπτει ευθύνες σε όσους αντιτίθενται στην ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. «Επιπλέον, κάποιοι ασυνείδητοι πολιτικοί, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, υπό το όνομα της «πολιτικής ορθότητας» σε μια μορφή αντίθεσης στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προσπάθησαν να αποκρύψουν τις ξενοφοβικά και τα αντι-μουσουλμανικά τους μηνύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις στρατιωιτικές επιχειρήσεις στην Συρία σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δίπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, από το 2016 έχει πολεμήσει ενάντια της DEASH» και ότι προτεραιότητά της είναι η εξαφάνιση κάθε είδους τρομοκρατικής παρουσίας στα σύνορά της με την Συρία, η οποία αποτελεί σύνορο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.