Πρόεδρος ΠΕΑΚ: Τα νερά του «Α. Πεπανός» είναι πεντακάθαρα

Τι δηλωνει ο Νίκος Κανελλάκης στις καταγγελίες για εκδήλωση σταφυλόκοκκου σε ανήλικους

Με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες περί δήθεν εμφάνισης κρουσμάτων σταφυλόκοκκου σε παιδί ή παιδιά τα οποία έκαναν χρήση της πισίνας του δημόσιου κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», οι οποίες φιλοξενήθηκαν από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης, από τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκο Κανελλάκη ανακοινώνονται τα εξής:

«Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη για τη διοίκηση του ΠΕΑΚ η ύπαρξη δημοσιευμάτων και ανώνυμων καταγγελιών για δήθεν δυσλειτουργία του δημόσιου κολυμβητηρίου της Πάτρας, κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Παλιότερα, αφορούσαν την ποιότητατου νερού ή τις εγκαταστάσεις του κολυμβητήριου.

Φέτος, διαπιστώνουμε ότι το «τροπάριο άλλαξε» με τη δήθεν ύπαρξη κρουσμάτων σταφυλόκοκκου.

Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτών των ανώνυμων επιθέσεων, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Σε επικοινωνία που είχα το απόγευμα της Πέμπτης, δηλαδή αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν οι ανώνυμες καταγγελίες, με τους υπευθύνους όλων των ναυταθλητικών σωματείων τα οποία κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου, όλοι τους διέψευσαν πως υπάρχουν κρούσματα σταφυλόκοκκου.

Πέρα όμως από αυτό, οι ανώνυμοι συκοφάντες, διότι περί αυτού πρόκειται, διαψεύδονται και από τις συνεχείς μετρήσεις καταλληλόλητας των νερών στις πισίνες, από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετρήσεις που πιστοποιούν ότι τα νερά διαθέτουν την απαιτούμενη ποιότητα.

Στο κολυμβητήριο πραγματοποιείται συστηματική εβδομαδιαία ανάλυση του νερού ακόμα και για το σταφυλόκοκκο (αν και δεν είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία).

Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα που δεν δικαιολογούν συρροή κρουσμάτων από σταφυλόκοκκο.

Μετρήσεις οι οποίες αναρτώνται σε δημόσια θέα, στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου  και είναι ορατές από τον κάθε ένα και κάθε μία.

Εξάλλου, ας μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία πως, εάν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα με το νερό, εμείς πρώτοι θα κλείναμε τις πισίνες, όπως άλλωστε πράξαμε πρόσφατα και μάλιστα δύο φορές, όταν σημειώθηκαν τα κρούσματα με τα κόπρανα.

Έστω και με αυτή την αφορμή, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες και ιδιαίτερα τους μικρούς αθλητές και τους γονείς τους, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Τα νερά του «Α. Πεπανός» είναι πεντακάθαρα.

Τέλος, καλούμε τους εμπνευστές αυτής της, αναμενόμενης επίθεσης, να σεβαστούν αν μην τι άλλο, τον κόπο των εργαζομένων και την εργώδη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, τόσο από την παρούσα, όσο και από την προηγούμενη διοίκηση, να μείνει ανοικτό το «Α. Πεπανός», το μοναδικό δημόσιο κολυμβητήριο της Πάτρας.

Εμείς πάντως, ως διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στα όποια συμφέροντα θέλουν να μας βάλουν  “τρικλοποδιές”».

Περί σταφυλόκοκκου

Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια λοιμώξεων σε βρέφη και παιδιά. Ο σταφυλόκοκκος βρίσκει πρόσφορο το πεδίο για να «εισβάλλει» στον οργανισμό των παιδιών από το δέρμα τους, το οποίο είναι περισσότερο εκτεθειμένο, χωρίς πολλά ρούχα, είτε στο πάρκο, στην παιδική χαρά, στον χώρο άθλησης, είτε στην πισίνα, στην παραλία, δηλαδή γενικά σε κοινόχρηστους χώρους.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα όλων μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι θα νοσήσουμε. Σε ποσοστό 80% ο γενικός πληθυσμός θα αποικιστεί σταδιακά με τον σταφυλόκοκκο.

Τα περισσότερα βρέφη, μάλιστα, αποικίζονται αμέσως μετά τον τοκετό αλλά ο αποικισμός του μικροβίου μειώνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

 Έτσι, σταφυλόκοκκος βρίσκεται φυσιολογικά επάνω στην επιδερμίδα μας ή εντός της ρινικής μας κοιλότητας ακόμη κι όταν είμαστε υγιείς.

 Ο σταφυλόκοκκος σπάνια βρίσκεται στον αέρα, κυρίως είναι σε αντικείμενα κι επιφάνειες. Είναι το πιο συχνό μικρόβιο που απαντάται στις παιδικές χαρές και τους χώρους άθλησης όπου συναθροίζονται παιδιά.

 Μπορεί να επιβιώνει επάνω σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες, πετσέτες, καρέκλες, ξαπλώστρες, ακόμη και στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Σταφυλόκοκκος μπορεί να βρεθεί και σε φαγητό που δεν έχει πλυθεί, απολυμανθεί ή συντηρηθεί σωστά. Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.

Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου εισέρχεται συνήθως στον οργανισμό μέσω του δέρματος ή μέσω της αναπνευστικής οδού. Στα παιδιά ο πιο κοινός τρόπος μόλυνσης με σταφυλόκοκκο είναι από εκδορές που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα, αν αυτές έρθουν σε επαφή με κοινές πετσέτες ή με κάποιον άλλο που έχει νοσήσει από σταφυλόκοκκο.

Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές, ειδικά στα παιδιά και τα βρέφη.

Το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου μπορεί να επιβιώσει στη χαμηλή υγρασία αλλά και στις ακραίες, πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές, θερμοκρασίες.

Οι δερματικές όμως λοιμώξεις είναι μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον παιδικό πληθυσμό. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις του σταφυλόκοκκου -ειδικά αν πρόσφατα έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά- καθώς το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με τα χέρια και με τις ρινικές εκκρίσεις.

Επιπλέον, πολύ εύκολα εκδηλώνεται η λοίμωξη, ακόμα και έπειτα από μία μικρή γρατζουνιά στο δέρμα ή ένα τσίμπημα. Καθώς οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται κυρίως με τα χέρια, το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και το κάλυμμα οποιασδήποτε πληγής στο δέρμα.

Σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι να αλλάζετε συχνά πετσέτες (το κάθε παιδί να έχει την δική του), ρούχα και μαγιό, και να τους θυμίζετε να κάνουν ντους πριν και μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή την πισίνα.

Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν τα παιδιά στους σωστούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καθημερινό μπάνιο, αυστηρή χρήση προσωπικών αντικειμένων, τακτικό κόψιμο νυχιών, αλλά και στο να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές και δερματικές βλάβες).

Για να τεκμηριωθεί συρροή κρουσμάτων από σταφυλόκοκκο από μια πηγή λόγω της ευρείας παρουσίας του όπως αναφέρεται παραπάνω, θα πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική διερεύνηση των κρουσμάτων.

Πάτρα: Κρούσματα σταφυλόκοκκου σε ανήλικους κολυμβητές του «Α. Πεπανός»

 

Διαβάστε επίσης