Μια ακόμα ενδιαφέρουσα επίσκεψη–ξενάγηση διοργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Με τη βοήθεια του διπλωματούχου Αρχαιολόγου και ξεναγού Βασίλη Παναγιωτόπουλου 49 μέλη και φίλοι του συλλόγου γνώρισαν καλύτερα την ιστορική περίοδο της Πάτρας από την εποχή του Xαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο μέσω της περιήγησης του Μουσείου αλλά και του διαλόγου που ακολούθησε. Έτσι ο αριθμός των ατόμων που έχει ξεναγηθεί με πρωτοβουλία ή συμμετοχή του συλλόγου κατά τις 7 ξεναγήσεις από το 2012-2018 ανέρχεται σε 342 άτομα.
Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.
Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης η επίσκεψη–ξενάγηση θα επαναληφθείκαι την επόμενη χρονιά για τα μέλη που δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν και να απολαύσουν έτσι κι αυτοί με την καθοδήγηση αρχαιολόγου το θαυμάσιο αυτό κόσμημα για την Πάτρα που πολλοί δεν έχουν γνωρίσει σε βάθος.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτήριο στη βόρεια είσοδο της Πάτρας όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού 3.000π.Χ. έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο 4αι. μ.Χ. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες, που παρατίθενται αντίστοιχα στις τρεις αίθουσες του Μουσείου.
Στην ενότητα του Ιδιωτικού βίου (1η αίθουσα) παρουσιάζεται στον επισκέπτη η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες των κατοίκων με κυριότερη αναφορά στην κατοικία (αγροτική και αστική) στην Πάτρα και στους οικισμούς γύρω από αυτήν, στη διαβίωση, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, τα οικιακά κ.ά. σκεύη και εργαλεία, τα είδη καλλωπισμού.
Στην ενότητα του Δημοσίου Βίου (2η αίθουσα) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για την τοπογραφία των Πατρών και για τα κυριότερα δημόσια μνημεία της, για τις τεχνικές υποδομές της (υδραγωγείο-ύδρευση, λουτρά, Νυμφαία, δρόμους, γέφυρα, λιμάνι) καθώς επίσης για τις κυριότερες από τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής του ανθρώπου στην περιοχή από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, όπως είναι το εμπόριο, η διοικητική-κοινωνική οργάνωση, ο πόλεμος, η θρησκεία, η ψυχαγωγία.
Στην ενότητα της Νεκρόπολης (3η αίθουσα) πληροφορείται ο επισκέπτης για την χωροταξική οργάνωση των νεκροταφείων, την ταφική αρχιτεκτονική, τον πλούτο και την ποικιλία των κτερισμάτων των τάφων καθώς και για τα έθιμα που αφορούν στον ενταφιασμό των νεκρών.