Πάτρα: Κάτοικοι για αντιδρόμηση Κανακάρη και Κορίνθου - "Δεν θα μείνουμε μόνο σε διαμαρτυρίες και επιστολές" - ΦΩΤΟ

Δεν δεχόμαστε ότι «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»

Την άμεση αποκατάσταση των κακώς κειμένων που εντοπίζονται στην κατασκευή της διάνοιξης της οδού Κανακάρη, ζητά επιτακτικά η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίων των οδών Κορίνθου και Κανακάρη. 

Με επιστολή που απέστειλαν στον Δήμαρχο Πατρών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων αναφέρουν "Δεν δεχόμαστε  την λογική ότι «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται" και προειδοποιούν πως "Δεν θα μείνουμε μόνο σε διαμαρτυρίες και επιστολές".

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και προς το  Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, τις Δημοτικές παρατάξεις, το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών, την ΟΕΒΕΣΝΑ, τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας, το Επιμελητήριο Αχαΐας και τους Βουλευτές του Νομού.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών μας με θέμα την μη αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου και Κανακάρη έχουμε την γνώμη ότι θα έπρεπε σύντομα να επικοινωνήσετε μεταξύ σας και να αποφασίσετε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και ποιος θα δώσει λύσεις σε όσα ο κοινός νους πού έχουμε, μάς κάνει να βλέπουμε. Και θεωρούμε ότι και εσείς πρέπει να τα βλέπετε και να αναγνωρίζεται.

Είναι δεδομένο ότι κάτι δεν πήγε και δεν πάει καλά με την Κανακάρη με την διάνοιξη και την σχεδιαζόμενη χρήση της. Βλέπουμε συμφωνία στο ότι άλλος πολύ, άλλος λιγότερο επισημαίνουν ότι κάτι είναι λάθος και χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Ακόμα και οι υπέρμαχοι της αντιδρόμησης βλέπουν και αποδέχονται ανάγκη βελτιώσεων και αναγνωρίζουν προβλήματα. Η επιχειρηματολογία τους είναι η εφαρμογή του αρχικού σχεδίου. Αλήθεια  όμως ποιο ήταν το όραμα και το σκεπτικό του αρχικού σχεδιαστή και εμπνευστή τού έργου; Τι είχε κατά νου αυτός ο άνθρωπος για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στη πόλη; Πώς τον είχε φανταστεί αυτό τον δρόμο; Αυτή την επί 50 χρόνια αναμενόμενη διάνοιξη της Κανακάρη; Είχε φανταστεί ένα δρόμο πλατύ, χωρίς αυξομειώσεις τού πλάτους; Είχε φανταστεί ένα δρόμο ευθύ, χωρίς στροφές δεξιές και αριστερές; Είχε φανταστεί ένα δρόμο επίπεδο, χωρίς υψομετρικές διαφορές; Είχε φανταστεί πεζοδρόμια  με πλάτος μικρότερο του 1,5 μέτρου που προβλέπει η νομοθεσία; Είχε φανταστεί ότι αποσπασματικά θα είχαν υλοποιηθεί άλλες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό της πόλης. Η μήπως ότι το σχέδιο θα υλοποιείτο μετά μισό αιώνα; Ότι λοιπόν και αν είχε φανταστεί ότι και να είχε σκεφτεί ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν έγινε πράξη.

Δεν δεχόμαστε  την λογική ότι «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».  Δεν δεχόμαστε ότι είναι αδύνατο  να διορθωθούν λάθη και ατέλειες. Κι αν ο «Κόμβος Κουρτέση» σχεδιάστηκε βιαστικά εξυπηρετώντας ένα σκεπτικό που αποδεικνύεται ελλιπές και χωρίς επικαιροποίηση, αυτό δεν μπορεί να είναι αποτρεπτικό  για ορθό επανασχεδιασμό του όλου κυκλοφοριακού έστω εκ των υστέρων. Κλασσικό παράδειγμα επέμβασης της Διοίκησης για αποκατάσταση «Λαθών»  είναι το περιστατικό στην Μικρή Περιμετρική που η Περιφέρεια αναγκάστηκε να γκρεμίσει ολόκληρο γεφύρι – τούνελ  και με πρόσθετο κόστος 2.000.000 € να το χτίσει εξ αρχής. Ακούμε ότι αναζητά να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται και ποίος τελικά θα πληρώσει το ποσό των 2.000.000. € .

Ναι το έργο «βασανίζεται» πάρα πολλά χρόνια από συρτάρι σε συρτάρι δημοτικών αρχών, πού άλλες το κοίταζαν, άλλες έκαναν ενέργειες και επεμβάσεις αποσπασματικές, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς μακρόπνοο σχέδιο. Έτσι φτάσαμε στο σημερινό έκτρωμα που όλοι, επαγγελματίες και μη επαγγελματίες φωνάζουν ότι δεν θα λειτουργήσει. Δεν έχουμε δει καμιά από τις αναφερόμενες μελέτες. Ούτε έχουμε καταλάβει ποιος τις παρήγγειλε, ποιος τις έκανε, πότε τις έκανε, τί δεδομένα έλαβαν υπ΄ όψιν τους και μετά από πόσα χρόνια θέλουν να τις εφαρμόσουν. Όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι, όσες οργανωτικές αλλαγές και αν έγινα στην δημόσια διοίκηση αυτά τα χρόνια, σε Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες κ.λ.π., το κράτος και η Διοίκηση δεν έχουν «ΣΥΝΕΧΕΙΑ».

Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη. Δεν σημαίνει ότι επειδή το έργο έχει περάσει από 40 κύματα ότι δεν θα δούμε τα λάθη. Καθήκον τής διοίκησης είναι να τα βάλει όλα στην σειρά να βρει τις μελέτες, να τις βάλει με την σειρά  να εντοπίσει τα λάθη και τις στρεβλώσεις  και να τα διορθώσει. Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε απλά να λειτουργήσει το έργο και ότι γίνει ή βλέπουμε μετά τι να κάνουμε. Δεν είναι λογικό να μην ληφθούν υπ΄ όψιν κάποιες από τις επισημάνσεις μας όπως :

Α) Απώλεια θέσεων Πάρκινγκ: Με την προβλεπόμενη αντιδρόμηση θα έχουμε την απώλεια εκατοντάδων θέσεων με απαγόρευση μόνο σε τμήμα της οδού Κανακάρη και χιλιάδων, αν προκριθεί λύση με απαγόρευση και στην οδό Κορίνθου. Οι περίοικοι άραγε (επειδή έγινε μεγάλη αναφορά και χλευασμός), δεν έχουν δικαίωμα σε θέσεις πάρκινγκ; Οι του  κέντρου γιατί έχουν και Κάρτα Στάθμευσης; Τί πρόβλεψη υπάρχει για τις ανάγκες τους, αλλά και  όλων των υπολοίπων. Αυτοί δεν έχουν θέση στον ήλιο; ή μήπως έχουνε έκπτωση στα δημοτικά τέλη;

20180216_140836.jpg

B) To Λάθος στον «Κόμβου Κουρτέση». Πολλοί παράγοντες, φορείς, συνδέουν την αναγκαιότητα την αντιδρόμησης των οδών, με το επιχείρημα  πως κατασκευάστηκε ο κόμβος για αυτό τον λόγο. Λένε ότι ξοδεύτηκαν χρήματα για να γίνει αυτό το «Έκτρωμα», και δεν μπορούν να δαπανηθούν άλλα, όμως το λάθος που έγινε και τώρα διορθώνεται στην Μικρή Περιμετρική στην θέση Ταμπάχανα, στοίχησε δέκα (10) φορές περισσότερα χρήματα. Ήδη με την παράδοση του «Κόμβου Κουρτέση» αντέδρασαν οι περίοικοι, για τις εκατοντάδες θέσεις πάρκινγκ που χάθηκαν, την απαγορευτική διάβαση των πεζών από αυτό το μέρος, τον αποκλεισμό μιας μεγάλης ιστορικής συνοικίας (Ζαβλάνι), από πρόσβαση προς την πόλη. Σε πια Ευρωπαϊκή πόλη θα κατασκεύαζαν ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και κύρια έξοδο τής πόλεως ακριβώς επάνω σε ένα μεγάλο Σχολικό Συγκρότημα με πάνω από χίλιους (1000) μαθητές και λειτουργίας από το πρωί ώρα  08.00 – 22.00 το βράδυ και παράλληλα σε διασταύρωση με Περιμετρική οδό; Και αν η διάνοιξη της οδού Κανακάρη προγραμματίστηκε τον περασμένο αιώνα, σε ποιόν αιώνα προγραμματίστηκε η κατασκευή του Σχολείου;  Όταν ξεκίνησε η διάνοιξη κανείς δεν είδε πού θα καταλήγει; Κανείς δεν πρόσεξε το Σχολείο; Κανείς δεν πρόσεξε ότι ήδη εκεί υπάρχει και η Μικρή Περιμετρική και το Σχολείο στην μέση; Ποιός Φορέας της πόλης θα αναλάβει τώρα με Δημόσια Δήλωση, πλήρως την ευθύνη σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ενός Μαθητή;

sto_pezodromo_tis_neas_kanakari.jpg

Γ) Πλάτος των Πεζοδρομίων σε όλο το μήκος της διάνοιξης της οδού Κανακάρη. Είναι το πλάτος σύμφωνο με την  σχετική Οδηγία - Νομοθεσία (ΟΜΟΕ, τεύχος 4: Κύριοι Αστικοί Οδοί του 2011), που σε κύριο άξονα δρόμου το πλάτος του πεζοδρομίου θα πρέπει να είναι το λιγότερο 1.5 μέτρα. Γνωρίζεται ότι σε πάρα πολλά σημεία από τον «Κόμβο Κουρτέση» μέχρι την οδό Σατωβριάνδου τα πεζοδρόμια είναι στενότερα από τα προβλεπόμενα από τον Νόμο. Ακόμα και σε σημεία που κατασκευάστηκαν εξ αρχής. Υπάρχει παράβαση της σχετικής Οδηγίας - Νομοθεσίας  ή οι Νόμοι δημοσιεύονται μόνο για να τους εφαρμόζουν οι Νομοταγείς πολίτες; (Φωτογραφικό αποδεικτικό υλικό υπάρχει).

platos_pezodromioy_nea_kanakari.jpg

Τι κάναμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, Πατριώτες, Οικολόγοι που θέλουμε μια πόλη χωρίς αυτοκίνητο; Γκρεμίσαμε τα πρανή των λόφων πέριξ του Δασυλλίου, καταστρέψαμε φυσικό κάλος, πλούτο, πράσινο, και προσθέσαμε τόνους, χιλιάδες τόνους  τσιμέντου, για να κατασκευάσουμε τον δρόμο που όλοι τώρα βλέπουμε και δεν  προχωρήσαμε σε υπόγεια διάνοιξη της οδού, που το πρότεινε το Υπουργείο με έγγραφό του το 2011;

Ποιος λοιπόν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτή την πόλη;

Ζητάμε πλέον Επώνυμες, Υπεύθυνες, Ενυπόγραφες απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών. Πρέπει να γίνει κατανοητή η παράκληση μας, η επιμονή μας και η προτροπή μας για την διενέργεια δημόσιου διαλόγου μέσω μιας Ημερίδας, για να ευρεθούν λύσεις με προοπτική για την πόλη και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και αγοράς ψήφων  στα παρακάτω μέγιστα θέματα.

 1) Θέσεις πάρκινγκ για όλους αλλά και για τους μονίμους κατοίκους.

 2) Αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων για άμεση επέμβαση οχημάτων εκτάκτων αναγκών όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν

 3) Προστασία Περιβάλλοντος από την διέλευση δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από δασική περιοχή. ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΚΡΟΥΝΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ.

4) Κίνδυνοι από φαινόμενα κατολισθήσεως λάσπης σε πάρα πολλά σημεία του δρόμου η σε εγκαταλελειμμένα ερείπια ακίνητα. Ήδη λάσπες έχουν κατακλύσει σημεία του έργου και με κάθε βροχή μικρή η μεγάλη καταλαμβάνουν μέρος του οδοστρώματος. Ποιος θα μάς πει και υπογράψει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;

 5) Ανάληψη ευθύνης ότι δεν θα καταπατηθούν άλλοι χώροι πρασίνου για θέσεις Παρκινγκ η ότι δεν θα προτιμηθούν τα παρκινγκ από νέες παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής όπως κάπου πήρε το αυτί μας. Γιατί μόνο σκόρπιες σκέψεις ακούμε. ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ για όσα προβλήματα βλέπουμε και παρουσιάζουμε.

 6) Ποιότητα ασφάλτου. Έχει πάρει κανείς είδηση ότι η άσφαλτος στο τμήμα από Καρόλου μέχρι Σατωβριάνδου έχει άρχισε και φεύγει, τρίβει ο ασφαλτοτάπητας και ότι σε λίγο θα έχουμε πάλη λακκούβες; Τί φταίει; Ότι έγινε ασφαλτόστρωση βιαστικά και τσαπατσούλικα σε περίοδο χειμερινή και όχι όπως πρέπει σε θερινούς μήνες; Η ότι δεν έγινε σωστή δουλεία και δεν έπεσαν σωστά υλικά; Το έχει δει κάποιος μηχανικός από κάποια υπηρεσία; Ποίος ελέγχει τελικά που πάνε τα λεφτά;  Το έργο της ασφαλτόστρωσης ολοκληρώθηκε - παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Και δύο (2) μήνες μετά έχει αρχίσει η φθορά. Τόσο σοβαρή είναι η κατασκευή και η μελέτη;

7) Ποιότητα επιδιορθώσεων στα πεζοδρόμια. Φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το μέγεθος της ανευθυνότητας για τα πεζοδρόμια έχουμε. Παρατηρούμε λοιπόν τώρα βεβιασμένες , σπασμωδικές ενέργειες επισκευής των πεζοδρομίων. Και ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.  Και σας προκαλούμε Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφερειάρχα να κάνετε τον κόπο να έλθετε στην γωνία της οδού Κανακάρη και Καρόλου που μόλις επισκευάστηκε. Και σας προκαλούμε να το περπατήσετε. Και να μάς απαντήσετε πώς θα νοιώσετε αν βρεθείτε στο συγκεκριμένο σημείο μια ημέρα με λίγη βροχή και αν είσαστε μεγάλως ηλικίας η άτομο με κινητικά προβλήματα. Και παρακαλούμε το Τεχνικό επιμελητήριο να τοποθετηθεί.

Εάν κατασκευαστικά βλέπουμε τόσες προχειροδουλειές τόσα ελαττώματα τόσα επικίνδυνα σημεία και μπαλώματα ποιος μας πείθει ότι ακριβώς το ίδιο δεν έχει συμβεί  και με τα κυκλοφοριακά θέματα;

Έχει γίνει συνείδηση σε όλους το μέγεθος του προβλήματος με την αντιδρόμηση. Χωρίς να έχουν τηρηθεί επικαιροποιημένες μελέτες, αν υπάρχουν.

Χωρίς την κατασκευή των τριών – τεσσάρων (3-4) υπόγειων πάρκινγκ που είχαν προγραμματιστεί και υπάρχουν σχετικές μελέτες .

Χωρίς την ρύθμιση κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων και

Χωρίς την μελέτη των συνολικών αλλαγών στους δρόμους τη Πάτρας.

Να ληφθεί υπ όψιν ότι οι κάτοικοι που ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά και είναι από όλα τα σημεία τής πόλης δεν θα μείνουν μόνο σε διαμαρτυρίες και επιστολές στον τύπο αλλά χωρίς να φτάσουμε σε ακραίες ενέργειες θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ένδικο η όχι.

 

Μετά Τιμής

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων

Για την μη αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη & Κορίνθου.

Δημήτριος Ν. Δημητρόπουλος

Φώτης Ι. Δημητρόπουλος

Καραντζής Ιωάννης

Πλέσσας Κων/νος

Γιαλέρνιος Νικόλαος

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ