Δεκατρία νοσοκομεία στα οποία δραστηριοποιούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) βομβαρδίστηκαν σε τρεις ημέρες στην ανατολική Γούτα, τον θύλακα των ανταρτών κοντά στην Δαμασκό που βομβαρδίζει σφόδρα από την Κυριακή ο συριακός στρατός, ανακοίνωσε χθες η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.
Τα 13 αυτά νοσοκομεία και κλινικές στα οποία δραστηριοποιείται η οργάνωση «έχουν χτυπηθεί, υποστεί ζημιές ή καταστραφεί τις τρεις τελευταίες ημέρες», διευκρινίζει η μκο σε ανακοίνωσή της.
Η MSF εκφράζει εξάλλου μεγάλη ανησυχία όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Γούτα. Μολονότι στις 18 Φεβρουαρίου αυτός ανερχόταν από την αρχή της χρονιάς σε 1.600 τραυματίες και σε περισσότερους από 180 νεκρούς στα νοσοκομεία στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της η οργάνωση, μέσα σε «μόλις 2,5 ημέρες» (μεταξύ της 18ης και της 21ης Φεβρουαρίου) οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν «τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.285 ανθρώπων και τον θάνατο 237», επισημαίνει.
«Αυτός είναι μόνον ένας μερικός απολογισμός του αντίκτυπου των βομβαρδισμών, καθώς δεν περιλαμβάνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία δεν δραστηριοποιείται η MSF και επίσης ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα την ώρα», σημειώνει επίσης η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
Έκκληση για ιατρικό υλικό
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως από τη συριακή κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση (…) να διαθέσουν αμέσως το ιατρικό υλικό που χρειάζονται οι νοσηλευτικές δομές για να σωθούν ζωές», προσθέτει και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους εμπολέμους να αφήσουν έξω από την σύγκρουση το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.
Την Τρίτη, ο περιφερειακός συντονιστής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία εξέφρασε τον «αποτροπιασμό του και τη μεγάλη λύπη του για τις πληροφορίες για φρικτές επιθέσεις κατά 6 νοσοκομείων της ανατολικής Γούτα το τελευταίο 48ωρο, οι οποίες προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς και στέρησαν πολλές χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από βασικές υπηρεσίες υγείας στον πολιορκούμενο αυτό θύλακα».
Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιούν από τις 18 Φεβρουαρίου μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, κυρίως με αεροπορικές επιδρομές, στην ανατολική Γούτα, όπου κατοικούν υπό κατάσταση πολιορκίας περίπου 400.000 άνθρωποι.
Η στρατιωτική αυτή εκστρατεία των κυβερνητικών δυνάμεων έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 335 αμάχων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 79 παιδιά και 50 γυναίκες και τον τραυματισμό 1.700, σύμφωνα με έναν πρόσφατο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σταματήστε την επίθεση
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά επίσης το Κατάρ, χώρα γειτονική με την οποία οι δύο πρώτες έχουν διακόψει τις σχέσεις κατηγορώντας τη κυρίως για τους δεσμούς της με το Ιράν, ζήτησαν σήμερα να τερματισθεί η βίαιη επίθεση του συριακού καθεστώτος στον πολιορκημένο θύλακο που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Οι εκκλήσεις αυτές γίνονται ενώ έχει αυξηθεί η διεθνής πίεση υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Γούτα, όπου τουλάχιστον 335 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολυάριθμα παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος.
«Υπογραμμίζουμε ότι είναι ανάγκη το συριακό καθεστώς να σταματήσει τη βία ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική αρωγή και να ακολουθήσει με σοβαρότητα την οδό μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.
«Ανησυχούμε για τη συνέχιση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα και για τις επιπτώσεις τους στους αμάχους» σ’ αυτόν τον ανταρτικό θύλακο που βρίσκεται κοντά τη Δαμασκό, πρόσθεσε το υπουργείο στο Ριάντ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κλιμάκωση και ζήτησαν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» ώστε να τερματισθεί η αιματοχυσία και να προστατευθούν οι άμαχοι, που θα μπορέσουν έτσι να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και ανθρωπιστική αρωγή.
Το Κατάρ από την πλευρά του κατήγγειλε την επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα.
«Το Κράτος του Κατάρ καταδικάζει με δριμύτητα τις σφαγές και τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Τα κράτη του Κόλπου και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές των συριακών ανταρτικών οργανώσεων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Ριάντ φιλοξένησε μάλιστα συναντήσεις της αντιπολίτευσης.
Τους τελευταίους μήνες το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι χαλάρωσαν τη θέση τους αναφορικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητούσαν, και προκρίνουν πλέον μια πολιτική διευθέτηση της καταστροφικής σύγκρουσης που κλείνει σύντομα επτά χρόνια.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ