Βγήκαν τα άρματα σεργιάνι στην αποκριάτικη Πάτρα- Το καρναβάλι απλώνει τα μάγια του στην πόλη- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη εμφάνιση σήμερα για τα  άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού. Τα άρματα έφτασαν στην πλατεία Γεωργίου με τη συνοδεία του σχήματος κρουστών Bloco Swingueira.

ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ο Καρνάβαλος του 2018 είναι προσαρμοσμένος στο φετινό κεντρικό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που είναι αφιερωμένο στην Ανεργία. Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Βασιλιά Καρνάβαλου ανήκουν στον Δημήτρη Ντζουμάνη.

Η μορφή του Καρνάβαλου είναι ένας Άνεργος απελπισμένος, σχεδόν πνιγμένος στη θάλασσα της κρίσης που τραβά τα μαλλιά του. Ο φετινός Καρνάβαλος βρίσκεται σε πλήρη κίνηση αφού με έναν ειδικό μηχανισμό ο Καρνάβαλος κουνά τα χέρια του και τραβά τα μαλλιά του. Στη θάλασσα βρίσκεται ένας καρχαρίας-κεφαλαιοκράτης (ένα παλίμψηστο καπέλο μαρτυρά την …οικονομική-ολιγαρχική του καταγωγή) αγριεμένος και επιθετικός με αιχμηρά-κοφτερά δόντια και με χρήματα στο στόμα. Από την άλλη πλευρά του μια κυρία-σωσίβιο με γαλάζιο μπικίνι δίνει στον Καρνάβαλο το «χρυσό» στέμμα που αυτός είχε χάσει μέσα στη θαλασσο-δίνη της κρίσης. Ψάρια και φύκια πλαισιώνουν την κατασκευή.

Το κεφάλι, οι παλάμες και τα παπούτσια του Καρνάβαλου είναι φτιαγμένα από φελιζόλ, το κορμί του (συρμάτινος σκελετός) είναι ντυμένο με ύφασμα με χρωματιστές ρίγες (στα χρώματα του Καρναβαλιού), ενώ οι υπόλοιπες μορφές (ψάρι, καρχαρίας, γυναίκα-σωσίβιο) είναι φτιαγμένα από φελιζόλ.

Τα φύκια που πλαισιώνουν την κατασκευή είναι φτιαγμένα από χαρτί και σύρμα. Τα υλικά και τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν δίνουν μια ιδιαίτερη στιλπνότητα και γυαλίζουν με αποτέλεσμα τα χρώματα να τονίζονται προσφέροντας μια εντυπωσιακή συνολική χρωματική εικόνα.

Οι διαστάσεις του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου είναι 10μ (μήκος)Χ5μ (πλάτος)Χ5,5μ (ύψος).

Ο Καρνάβαλος κινεί θλιμμένος το κεφάλι του και έχει ένα χαμόγελο αμηχανίας και έκπληξης μην πιστεύοντας αυτό που του συμβαίνει.

Το φετινό καλλιτεχνικό άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού (ιδέα, σχεδιασμός – κατασκευή: Νίκος Λιβάνης), διαστάσεων 12μ (μήκος)Χ4,5μ(πλάτος), είναι ήδη έτοιμο και είναι ένας βάλτος με βατράχια, σαύρες με … «βασιλικά» στέμματα και ένα λαχανί δέντρο με ανθρώπινη μορφή.  Τα χρώματα είναι γήινα καφέ και πράσινα, λαχανί και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, πολυεστέρας, χαρτί και χρώμα. Φέτος το άρμα θα πλαισιωθεί και από φυσικά στοιχεία με λουλούδια και στοιχεία χλωρίδας παραπέμποντας στην αναγέννηση, την άνθηση της φύσης και τον ερχομό της Άνοιξης. Τα στοιχεία αυτά θα αντληθούν από τα κηπάρια του Δήμου Πατρέων και θα δώσουν μια γήινη, ολοζώντανη και φυσική παρουσία στο άρμα φέρνοντας τη φύση στους δρόμους της Πάτρας.

Η όμορφη Βασίλισσά μας Όλγα Κατσάρα με την ξεχωριστή της παρουσία θα μοιράζει χαμόγελα και φιλιά και θα δώσει τον απαραίτητο τόνο στις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 -όρθια πάνω στον μεγάλο βάτραχο- από το άρμα της το Σαββατοκύριακο της κορύφωσης του κεφιού.


[Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 βγαίνουν στο προσκήνιο! (φωτο)]
[Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 βγαίνουν στο προσκήνιο! (φωτο)]

Στις παρελάσεις θα δούμε και τους Βασιλιάδες Καρναβάλους των δυο περασμένων ετών (2017 και 2016) του Πέτρου Βρυώνη, που μαζί με τον φετινό Καρνάβαλο του Δημήτρη Ντζουμάνη σχηματίζουν μια ολοκληρωμένη ενότητα πάνω στο θέμα της κρίσης.

Το άρμα του βασιλιά καρνάβαλου του 2017 (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή: Πέτρος Βρυώνης) ρίχνει τα σατιρικά του βέλη και διατυπώνει τους εύστοχους συμβολισμούς του για την επαναλαμβανόμενη κρίση και δυστυχώς παραμένει απόλυτα επίκαιρο και διαχρονικό και φέτος. Η μία κρίση γεννά την άλλη κ.ο.κ. όπως ακριβώς ο κάθε Καρνάβαλος γεννιέται μέσα από τον άλλο τρεις φορές. Ο Καρνάβαλος επιβαίνει πάνω στο καράβι της απελπισίας, που το οδηγούν … τραβώντας κουπί οι απλοί άνθρωποι, οι λαοί και οι φυλές όλου του κόσμου, πλαισιωμένος από χρηματιστές-εκπρόσωπους του διεθνούς κεφαλαίου και τα μέσα καταστολής που βάζουν την … τάξη.

Ο Καρνάβαλος του 2016 (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή: Πέτρος Βρυώνης) είναι ένας πλουτοκράτης με ημίψηλο και πούρο, που κρατά ένα βιβλίο με τα μνημόνια, πλαισιωμένος από την ισχύ της πλουτοκρατίας (καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής, δυο boxer σκυλιά, που φοράνε γερμανικά κράνη) και μπροστά του ο λαουτζίκος … πλακώνεται στις μπουνιές εξαιτίας…μνημονίων, δραχμής, ευρώ. Στην πλάτη του πλουτοκράτη συσσωρευμένη η πλουτοκρατία και η ισχύς της με ντουβάρια, καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής δίνει τον τόνο. Πλουτοκρατία σε καιρό κρίσης λοιπόν.

Το νέο φετινό άρμα «Ζουζουνο-όχημα» (ιδέα, σχεδιασμός, κατασκευή: Παντελής Χατζόπουλος) μας παρουσιάζει ένα μεγάλο αρθρωτό παιχνίδι πάνω στην πλατφόρμα, διάτρητο με πολλά ανοίγματα και παράθυρα. Τα μεταμφιεσμένα παιδιά εισέρχονται από μια είσοδο στο πίσω μέρος και μέσα σε αυτό παίζουν, παρελαύνουν και φτάνουν σε ένα μπαλκόνι, που είναι η φάτσα του ζουζουνιού και ταυτόχρονα το μπροστινό μέρος του άρματος.

Το «Ζουζουνο-όχημα» αποτελείται από τρία μέρη και έχει 8 πόδια. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, χαρτί και υλικά επιζωγράφισης, ενώ οι διαστάσεις του άρματος είναι 7,50μ (μήκος), 3μ (πλάτος) και 3μ (ύψος). Το άρμα χαρακτηρίζεται από τα  έντονα χρώματα (κοκκινοπορτοκαλί στο εξωτερικό και ανοιχτό τιρκουάζ στο εσωτερικό). Το άρμα λοιπόν είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι χρηστικό για τις χαρούμενες δράσεις των μικρών και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και για τη χρήση σε Καρναβαλουπόλεις.

Τα παραπάνω άρματα θα παρελάσουν Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 18-2 μαζί με τα προαναφερθέντα άρματα θα παρελάσουν και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Ποσειδώνας», «Ξαφνικά ένα Παπαγάλος», «Το Τραινάκι», «Πειρατικό Καράβι», «Ο Πρίγκιπας Τραγουδιστής», όλα του Παντελή Χατζόπουλου, και τα άρματα του σοκολατοπόλεμου.

Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, χαρτί, πανιά, φόδρες και χρώματα.

Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική φαντασία, δεξιοτεχνία στο αποκορύφωμά τους και οι καλλιτέχνες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου μέσα από την εμπνευσμένη εμψύχωση μορφών δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό όπου παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.

Είναι ο χώρος που κάθε χρόνο σμιλεύεται η φιγούρα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ