Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

731 έκαναν ήδη αίτηση

Σε λειτουργία έχει τεθεί  η εφαρμογή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τη ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Η αίτηση μπορεί να αφορά οφειλές έως 50.000 ευρώ προς την εφορία (ΑΑΔΕ) και επιπροσθέτως οφειλές έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), με το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του να προαναγγέλλει και νέα ρύθμιση για όσους έχουν υψηλότερες οφειλές. Μέχρις ότου βέβαια κάτι τέτοιο συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και δρομολογηθεί, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, δημοσιογράφοι, αγρότες κ.ά.) με χρέη έως 50.000 ευρώ. Μάλιστα, η ένταξη των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ταμεία θα γίνει σταδιακά. Από χθες μπορούν να ρυθμίσουν χρέη ασφαλισμένοι του τ. ΟΑΕΕ και συγκεκριμένα:

α) Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, οι οφειλές προς τα Ταμεία να μην ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ και να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.

β) Φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρη­ματική δραστη­ριότη­τα, και έχουν πτωχευτική ικανότητα. Προϋπόθεση για αυτά είναι να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, να έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, να έχουν οφειλές προς τα Ταμεία από 20.000 έως 50.000 ευρώ, οι οφειλές αυτές να αποτελούν τουλάχιστον το 85% των συνολικών οφειλών τους και να έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016.

Οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ με πτωχευτική ικανότητα και οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση τους επόμενους μήνες. Επίσης, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2016, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους από τις 19 Μαρτίου 2018 και αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι του τέως ΟΓΑ από τον Μάιο. Προϋπόθεση ένταξης στη διαδικασία είναι:

1. Ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει επιτύχει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μία φορά κατά την προηγούμενη τριετία (ακόμα και το φορολογικό έτος 2017, εφόσον επιθυμεί).

2. Η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, να αξιολογείται ως βιώσιμη και συγκεκριμένα να είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (π.χ. για εισόδημα 5.000 ευρώ, η οφειλή μετά το «κούρεμα» να είναι μέχρι 40.000 ευρώ).

3. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη να είναι μικρότερη από το 25πλασιο της οφειλής προς ρύθμιση (π.χ. για οφειλή προ «κουρέματος» 40.000 ευρώ, δεν πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία να υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ). Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν «κούρεμα» τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και επιμήκυνση της εναπομείνασας οφειλής έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και του εισοδήματος του οφειλέτη. Ο καθορισμός της δόσης προκύπτει βάσει της αρχής ότι το άθροισμα δόσεων προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του καθαρού εισοδήματος (EBITDA), προσαυξημένο με τον μέσο όρο τριετίας των εσόδων από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια).

Δείτε εδώ όλα όσα χρειάζετε να γνωρίζετε για την νέα ρύθμιση

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης