Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί να μιλήσει η φιλελεύθερη ιδεολογία για ανθρωπισμό σε έναν κόσμο τόσο άδικο και σκληρό, με πολέμους και φτώχεια τόσο κοντά στη γειτονιά μας (Συρία) ή ο ανθρωπισμός αποτελεί μόνο προνόμιο της αριστερής ιδεολογίας. Κι όμως, υποστηρίζω ότι ο φιλελευθερισμός και ο ανθρωπισμός αποτελούν αναπόσπαστο δίπολο στην εποχή μας.
Ο φιλελευθερισμός καταρχάς έχει τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή ως μία από τις τρεις βασικές του αξίες. Οι άλλες δύο είναι ο σεβασμός στην ατομική ελευθερία και στο δικαίωμα για ατομική ιδιοκτησία. Είναι δηλαδή εκείνη η φιλοσοφική σκέψη από την οποία προέκυψαν τα ατομικά δικαιώματα (με πρώτα από όλα την ελευθερία του λόγου και το απαραβίαστο της συνείδησης), η ισονομία, το κράτος δικαίου, η δικαστική ανεξαρτησία αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα, η ισοπολιτεία και η σύγχρονη Δημοκρατία. Χωρίς φιλελευθερισμό και δημοκρατικό πολίτευμα λοιπόν δε νοείται οποιοσδήποτε ανθρωπισμός.
Επιπλέον, το δίπολο φιλελευθερισμός – ανθρωπισμός έχει δικαιωθεί ιστορικά. Η πείρα του 20ουκυρίως αιώνα απέδειξε ότι όσα καθεστώτα έβαλαν πρώτα την ελευθερία επέτυχαν και τις καλύτερες προϋποθέσεις ισότητας και δικαιοσύνης στους πολίτες ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού, την έμπρακτη δηλαδή πραγμάτωση των ιδεωδών του ανθρωπισμού.
Αντίθετα, τα καθεστώτα που εξύμνησε η αριστερά, του υπαρκτού σοσιαλισμού, επέβαλλαν με αυταρχικό τρόπο την ισότητα και εκτός του ότι έχασαν την ελευθερία, δεν κέρδισαν ούτε την ισότητα. Το αντίθετο μάλιστα: έγιναν απάνθρωποι μηχανισμοί που καταπίεζαν τους πολίτες εξοντώνοντάς τους πολλές φορές.
Μία φιλελεύθερη – δημοκρατική κοινωνία λοιπόν, επειδή ακριβώς θεωρεί την ελευθερία ύψιστο αγαθό, δεν έχει ρατσιστικές ή σεξιστικές αγκυλώσεις και βοηθάει συνειδητά τους πολίτες αλλά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Οι φιλελεύθεροι, για παράδειγμα, βοηθούν τους πρόσφυγες και τα ασυνόδευτα ανήλικα να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, ειδικά όταν προέρχονται από καθεστώτα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά που τους καταπιέζουν και τους εξοντώνουν. Υποστηρίζουν τους μετανάστες που ζουν μόνιμα σε μία χώρα ώστε να αποκτούν υπηκοότητα χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατίες και εφόσον φορολογούνται όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Υποστηρίζουν την απόκτηση δικαιώματος ψήφου με τις προϋποθέσεις του νόμου ώστε να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα μίας χώρας. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο κράτος να προχωρήσει σε αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων (που δεν γίνεται στην Ελλάδα).
Οι φιλελεύθεροι αναγνωρίζουν στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια το δικαίωμα να συμβιώνουν και να απολαμβάνουν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια για τις ίδιες φορολογικές απαλλαγές για παράδειγμα.
Οι φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τη δράση των διαφόρων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως την Διεθνή Αμνηστία και την Greenpeace) που μετατρέπουν την άμυνα των «αθώων» έναντι της εξουσίας σε ενδιαφέρον για συλλογική δράση που θα μπορούσε να αλλάξει τα αίτια της φτώχειας, της αρρώστιας ή του πολέμου.
Η Νέα Δημοκρατία, ως κύριος εκφραστής της φιλελεύθερης ιδεολογίας στη χώρας μας, με συνέπεια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ως έμπρακτη εφαρμογή των ιδεωδών του ανθρωπισμού. Γιατί φιλελευθερισμός και ανθρωπισμός αποτελούν έννοιες αδιάσπαστες και αλληλοσυμπληρούμενες.