Πάτρα: Σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τον δολοφονηθέντα Νίκο Τεμπονέρα

στις 6 το απόγευμα στο ομώνυμο σχολικό συγκρότημα στην πλατεία Βουδ

Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, από την στυγερή δολοφονία του Πατρινού Μαθηματικού Νίκου Τεμπονέρα από το χέρι του τότε προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γιάννη Καλαμπόκα, στο σχολικό συγκρότημα Βουδ στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων, κατά την διάρκεια των καταλήψεων με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στο σημείο όπου έπεσε νεκρός, στο μνημείο που έχει στηθεί έξω από το σχολικό συγκρότημα που φέρει το όνομα του στην Πλατεία Βουδ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει προγραμματιστεί εκδήλωση τιμής και μνήμης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ 

 

Η ΡΑΠ για τον Νίκο Τεμπονέρα: 

27 χρόνια χωρίς τον Νίκο Τεμπονέρα.

27 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι αγώνες του έγιναν σύνθημα στα χείλη της νεολαίας, έγιναν οδηγός στην πάλη του λαού μας για δημόσια, υψηλού επιπέδου, εκπαίδευση, για δημοκρατία, για ισότητα, για ελευθερία.

27 χρόνια χωρίς να ξεχνάμε ότι οι πολιτικές της βίας και του παρακράτους αποτέλεσαν φαινόμενο ταυτόσημο και με τις προσπάθειες επιβολής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

27 χρόνια μετά, δεν αναρωτιόμαστε τι θα έκανε σήμερα ο Νίκος Τεμπονέρας. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Ας αξιολογήσουμε, όμως, τη δική μας συμμετοχή, προσωπικής και συλλογικής, στους αγώνες εκείνης  της εποχής.

Ας αναλογιστούμε τα μεγάλα διλλήματα του σήμερα, τα καθήκοντα που μας επιβάλλει αδυσώπητα η Ιστορία, χωρίς να λογαριάζει μικρότητες και πολιτικούς ανταγωνισμούς. Αυτή η Ιστορία που μας καλεί να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της δημοκρατίας και της ανάπτυξης, ή αν θέλουμε να επιστρέψουμε στις πολιτικές της λιτότητας και της καταστολής.

Το οφείλουμε, άλλωστε, ως άτομα, ως συλλογικότητες, ως δημοτικές παρατάξεις, ως Δήμος, στη θυσία όχι μόνο του Νίκου Τεμπονέρα αλλά στο σύνολο των «μικρών» και «μεγάλων» αγωνιστών της πόλης μας και του λαού μας.

Η ΡΑΠ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο σχολικό συγκρότημα του Νίκου Τεμπονέρα.

ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας: Συμπλήρωση 27 χρόνων από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα

Σε ανακοινωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας επισημαίνει: Το φθινόπωρο του 1990, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει ένα νεοφιλελεύθερης κοπής πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας κ.α.

Ο εκπαιδευτικός, μαθητικός και φοιτητικός κόσμος αντιδρά και λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας τελούν υπό κατάληψη, σε έναν άνευ προηγουμένου εκπαιδευτικό ξεσηκωμό.

Η κυβέρνηση απειλεί τους μαθητές ότι θα επαναλάβουν την χρονιά αν δεν σπάσουν οι καταλήψεις. Καλούν τους καθηγητές να περνάνε απουσίες και να αφήσουν χιλιάδες μαθητές στην ίδια τάξη, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί η φημολογία ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ θα προσπαθήσει να σπάσει τις καταλήψεις μετά το τέλος των διακοπών με οποιοδήποτε τρόπο.

Η ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας και καλεί τους καθηγητές να βρίσκονται έξω από τα σχολεία ώστε να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια.

Ένα από τα σχολεία που τελούν υπό κατάληξη είναι το 3ο Λύκειο Πατρών. Στις 8 Ιανουαρίου μια ομάδα ΟΝΝΕΔιτών, με επικεφαλής τον Ιωάννη Καλαμπόκα, αφού πρώτα έχει αποτυχημένα προσπαθήσει να σπάσει την κατάληψη στο Πολυκλαδικό Λύκειο, επιτίθεται με σιδερολοστούς και καδρόνια στο υπό κατάληψη λύκειο. Δίπλα στους μαθητές βρισκόταν ο καθηγητής μαθηματικών ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ, που πέφτει αναίσθητος από το χέρι του Καλαμπόκα, και μεταφέρεται κλινικά νεκρός στο νοσοκομείο όπου το πρωί της επόμενης μέρας παύουν όλες οι ζωτικές του λειτουργίες.

Τον θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ακολούθησαν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα, και ένα κρεσέντο καταστολής των δυνάμεων της αστυνομίας εναντίον τους, ώσπου η κυβέρνηση υποχώρησε τελικά μπροστά στην δυναμική του κινήματος.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ πλήρωσε με την ζωή τους την αντίσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να επιβάλλει στην εκπαίδευση.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος, πιστός στις παραδόσεις του, θα μάχεται πάντα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την παιδεία των λίγων και εκλεκτών, περιφρουρώντας το δικαίωμα των παιδιών του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Το παρελθόν μας διδάσκει.

Η μνήμη είναι η δύναμη μας.

Η ενότητα η παρακαταθήκη των αγώνων μας.
 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/1/2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00 Μ.Μ. ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ.

ΖΕΙ, ΖΕΙ, Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ…

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Ν. Αχαΐας για τον Ν. Τεμπονέρα:

Στις 8/1/1991 η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Ο μαθηματικός, Νίκος Τεμπονέρας, μαχητικός συνδικαλιστής, πέφτει νεκρός από την επίθεση του τότε προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καλαμπόκα.  Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα ήταν το αποτέλεσμα της δράσης παρακρατικού μηχανισμού, που επιστράτευσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ για να χτυπήσει το μαθητικό κίνημα. 

Σήμερα ο δρόμος της τιμής για την θυσία του Ν. Τεμπονέρα είναι η έμπρακτη διεκδίκηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αίτημα που ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρο για χιλιάδες οικογένειες και μαθητές, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η ΛΑΕ Αχαϊας για τη δολοφονία Τεμπονέρα

"Τιμούμε και φέτος τον καθηγητή-σύμβολο των σύγχρονων αγώνων της νεολαίας και της Αριστεράς, Νίκο Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε άνανδρα από τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που είχαν και τον ρόλο των ηθικών αυτουργών αποφασίζοντας την πάση θυσία εκκένωση των μαθητικών καταλήψεων, αλλά και τον ρόλο του φυσικού αυτουργού  με τον τότε Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Νίκο Καλαμποκα, να επιφέρει το μοιραίο χτύπημα. Η θυσία του  Νίκου Τεμπονέρα τότε δεν έγινε μάταια, αφού το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, της κυβέρνησης Μητσοτάκη,, αποσύρθηκε μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στην πόλη μας, που ακολούθησαν" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ Αχαϊας και συνεχίζει:

" Ο Νίκος Τεμπονέρας δε χάθηκε άδικα. Η αγωνιστική του στάση είναι οδηγός στους αγώνες των εργαζομένων  και της νεολαίας.  Ο δάσκαλος που θυσιάστηκε μαχόμενος στο πλευρό των μαθητών του, είναι ένα σύμβολο στον αγώνα για καλύτερη παιδεία, για την υπέρασπιση του δημόσιου σχολείου, για να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα να πάνε τα πράγματα αλλιώς.

27 χρόνια μετά, σε μια περίοδο τρομερής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, στην εποχή του ευρωμονόδρομου , τιμούμε την ηρωϊκή στάση του Νίκου Τεμπονέρα.

Σήμερα ιδιαίτερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη εκδοχή των πολιτικών της ΕΕ, οι αγώνες θα πρέπει να ενταθούν. Αγώνες για εργασία για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για να σταματήσει η αφαίμαξη των μικρομεσαίων, να μην δοθεί κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα για να κλείσει την Τρίτη αξιολόγηση.

27 χρόνια μετά, οφείλουμε να προστατέψουμε το νόημα της θυσίας του Νίκου Τεμπονέρα, απέναντι σε υποκριτικές αποδόσεις τιμών από αυτούς που σήμερα εφαρμόζουν ακόμα πιο σκληρές πολιτικές από αυτές που τότε, το 1991, εφάρμοσαν Μητσοτάκης και Κοντογιαννόπουλος

Η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή στους αγώνες ενάντια στα μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα υπογράφουν, απέναντι στις επιταγές  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ιμπεριαλιστικών κέντρων,  εμπνέοντας τους αγώνες για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή.

ΟΛΟΙ-ΕΣ  ΤΗ ΤΡΙΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ"

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα συμμετοχής στις Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα

Ο Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα και στην
ανεργία
Στις 8 Γενάρη 1991 δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. 27 χρόνια μετά
ζει και αγωνιά για δικαίωση. Όπως ο Πέτρουλας, όπως ο Λαμπράκης, όπως ο Κομνηνός, όπως
ο Κουμής, όπως ο Φύσσας.
Γιατί όλα αυτά, για τα οποία θυσιάστηκαν, Λευτεριά, Ειρήνη, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική
Δικαιοσύνη, παραμένουν αδικαίωτα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αχαΐας καλεί τους
εργαζόμενους στο Δημόσιο, τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα, να
δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν οι Εκπαιδευτικές
Ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ την Τρίτη, 9 Γενάρη 2018 και ώρα 6:00μμ στο σχολικό
συγκρότημα Τεμπονέρα .

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας: Στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Ν. Τεμπονέρα

Από την Εκτελεστική Γραμματεία του Νομ. Τμ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ Αχαΐας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το Νίκο Τεμπονέρα την Τρίτη 9/1/2018 και ώρα 18.00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα και καλεί όλους τους εργαζόμενους να αποδώσουν Φόρο Τιμής με τη συμμετοχή τους στη μνήμη του Αγωνιστή Καθηγητή.
«Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ» είναι ένα σύνθημα παρακαταθήκη ενάντια στην κρίση Αξιών και όχι μόνο, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Ενάντια στη Βία, στην Τρομοκρατία, στη Βαρβαρότητα, στο Φασισμό, στην Ισοπέδωση των Κεκτημένων της Εργατικής Τάξης, στην Κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους.
Ενάντια στην κατάργηση της Δημόσιας Παιδείας – Υγείας – Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο Αγωνιστής Καθηγητής πριν 27 χρόνια αψηφώντας τον κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα έπεσε νεκρός, πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή, υπερασπιζόμενος τις Αξίες και τα Ιδανικά του για ένα καλύτερο αύριο, για την Παιδεία, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, τη Συλλογικότητα, την Αλληλεγγύη.
Το Σθένος και η Αγωνιστικότητα του Νίκου Τεμπονέρα παραμένουν διαχρονικά φωτεινό Αγωνιστικό παράδειγμα και αντιτίθενται στην ισοπέδωση των Αξιών, των Κεκτημένων, στο Λαϊκισμό και στην εξαθλίωση που ταλανίζουν τη χώρα και τους πολίτες της.
ΖΕΙ – ΖΕΙ Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ
ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ

 

Διαβάστε επίσης