Πληθαίνουν στα νοσοκομεία οι απειλές και τα βίαια επεισόδια από συνοδούς ασθενών κατά του προσωπικού που προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Ως πιο πρόσφατο – αλλά όχι και τελευταίο όπως αποδεικνύεται- περιστατικό είχε δημοσιοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του έτους άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Νάουσας. Ακόμη πιο σκληρό συμβάν έλαβε χώρα την παραμονή Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο νοσοκομείο Λαμίας.
«Ασθενής με συνοδεία τραυματιοφορέα μεταφέρθηκε από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου στον αξονικό τομογράφο σε καροτσάκι για τη διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας. Στην προσπάθεια του προσωπικού να τον σηκώσουν από το καροτσάκι και να τον βάλουν στον αξονικό, ο γιος του ασθενή έβγαλε πιστόλι απειλώντας ότι θα σκοτώσει τους εργαζόμενους, επειδή πόναγε ο πατέρας του. Πανικοβλήθηκαν οι εργαζόμενοι. Μετά από λίγο εξαφανίστηκε ο άντρας με το όπλο. Κανείς δεν γνωρίζει εάν το όπλο ήταν αληθινό ή ψεύτικο. Το γεγονός είναι ότι σε άλλο ένα νοσοκομείο έχουμε ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, εκτός από την ελλιπή φύλαξη, για τη βίαιη συμπεριφορά των συνοδών και των ασθενών κατά των γιατρών και του προσωπικού, ευθύνονται και οι δημόσιες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που στοχοποιεί το προσωπικό των Νοσοκομείων. «Ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει πει κατά καιρούς ότι το προσωπικό των Νοσοκομείων αποτελεί πλοκάμια του παρακράτους, ότι τα παίρνουν, ότι πλέκουν κ.α. απαξιωτικές εκφράσεις. Τέτοιες δηλώσεις καλλιεργούν παραβατικές συμπεριφορές. Δυστυχώς τηρούν σιγή ιχθύος ο κος Τσίπρας και ο κος Ξάνθος σε τέτοιες δηλώσεις, που πυροδοτούν βίαιες συμπεριφορές σε βάρος του προσωπικού. Οφείλουν άμεσα να μαζέψουν τον Αν. Υπουργό Υγείας, να ανακαλέσει τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, πριν θρηνήσουμε θύματα. Και να δοθούν κονδύλια στα Νοσοκομεία για αύξηση των μέτρων ασφαλείας» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Η «μαύρη τρύπα» του προσωπικού στο νοσοκομείο Λαμίας
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως το νοσοκομείο Λαμίας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού και την κακή κατάσταση του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. Υπενθυμίζεται πως ήταν ένα εκ των νοσοκομείων από τα οποία είχαν κλαπεί ιατρικά μηχανήματα (τα άλλα ήταν το Πανεπιστημιακό Λάρισας και το Αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας»). Παρά τις δεσμεύσεις της Αριστοτέλους ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, το νοσοκομείο παραμένει με ελάχιστες κάμερες ασφαλείας και φυλάσσεται από εταιρία security με 13 άτομα.
Με βάση το οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας οι κενές οργανικές θέσεις διάφορων ειδικοτήτων (μέχρι και τον Οκτώβριο 2017) είναι 190 (είναι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί από την υπηρεσία και αφορούν συνταξιοδοτήσεις, τακτική πλήρωση θέσεων και αιτήματα μετατάξεων από αλλά Νοσοκομεία). Έχουν γίνει επίσης 122 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης την τελευταία 5ετία.
Δραματική είναι η κατάσταση στο πεδίο των γιατρών. Σε σύνολο 143 οργανικών θέσεων, υπηρετούν 72 γιατροί. Η μία στις δύο οργανικές θέσεις είναι κενή!
Όπως διαπιστώνει το Σωματείο των Εργαζομένων και η ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο Λαμίας προσφέρει παροχές φροντίδας υγείας με το 61% του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα, εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Την ίδια ώρα, οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται με προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ και με επικουρικό προσωπικό. Απασχολούνται συνολικά 52 εργαζόμενοι με συμβάσεις (μη μόνιμο προσωπικό) και γενικότερα το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου αποτελείται από εργαζόμενους με εργασιακές σχέσεις «πολλών ταχυτήτων».
«Η συγκεκριμένη προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών, είναι προβληματική γιατί: α) Η προϋπηρεσία-εμπειρία του 50% των συγκεκριμένων εργαζομένων δεν έχει καμία συνάφεια με τα καθήκοντα που καλούνται να ασκήσουν. β) Οι 6 μήνες του ΚΕΛΠΝΟ και το 1 έτος του ΟΑΕΔ είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να ανταποκριθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, στις αυξημένες απαιτήσεις, στις ανάγκες και στην ιδιαιτερότητα της εργασίας του επαγγελματία υγείας. γ) Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, με βάση τα κριτήρια πρόσληψής τους, ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 50-65 έτη και είναι δύσκολο λόγω ηλικίας να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις της εργασίας τους» διαπιστώνεται από το Σωματείο.
ΠΟΕΔΗΝ: Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στα νοσοκομεία
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη λήψη μέτρων
04|01|2018 | 07:53
Κοινωνία