Εικόνα που δεν χρειάζεται στατιστική τεκμηρίωση

Της Αθηνάς Τραχήλη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο η δόση του ΕΝΦΙΑ για τον μήνα Δεκέμβριο δημιούργησε υποχρέωση 640 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενώ τα τέλη κυκλοφορίας – αυτά που η κυβέρνηση είχε πέρυσι εξαγγείλει ότι θ’ αναπροσάρμοζε- υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Μαζί, οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων και μια σειρά άλλων φορολογικών βαρών που απεικονίζουν την έκταση της υπερφορολογήσης στην χώρα μας, μ’ ευθεία αντανάκλαση στα νοικοκυριά και στους μικρομεσαίους.

Χρήματα που αποσπώνται απ’ την αγορά, στεγνώνουν θεαματικά την όποια ρευστότητα, καταδικάζουν την οικονομία σ’ ένα φαύλο κύκλο και απομακρύνουν τον ορίζοντα ουσιαστικής ανάκαμψης.

Όσο η υπερφορολογήση παραμένει προμετωπίδα της πολιτικής της κυβέρνησης τόσο φαλκιδεύεται η πραγματική ανάπτυξη και η ουσιαστική υποχώρηση της ανεργίας. Η μεσαία τάξη φτωχοποιείται, οι ασθενέστεροι βυθίζονται ακόμη περισσότερο, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, οι ελπίδες εξόδου απ’ την κρίση εξανεμίζονται.

Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως για την Πάτρα και τους δικαιούχους των κοινωνικών δομών επιβεβαιώνουν την εικόνα. Επιπλέον, 10.300 οικογένειες στην πόλη ζουν με μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 400 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου.

Όλα αυτά δείχνουν το προφανές. Ότι χρειάζεται επειγόντως ένα δραστικά διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Μείωση των φορολογικών βαρών, σταθερό φορολογικό σύστημα, ενθάρρυνση των επενδύσεων με έμφαση στην μικρή και μεσαία επιχείρηση, μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή.

Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο δεν έγιναν προσπάθειες αναθέρμανσης της οικονομίας αλλά αυτό που προέκυψε είναι η θεαματική αύξηση των Ελλήνων που διαβιούν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας.

Και αυτή η διαπίστωση δεν χρειάζεται στατιστική τεκμηρίωση, είναι εικόνα που πηγάζει απ’ την καθημερινότητα μας. Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την διαστρεβλώσει, μ’ επικοινωνιακές ακροβασίες και παλαιοκομματικές πρακτικές.  

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης