Μεγαλώνει η πίεση προς την Ελλάδα στα πλαίσια μιας πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς η κυβέρνηση Τραμπ θέτει νέους αυστηρότερους όρους θεώρησης εισόδου για τις 38 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waiver Program).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), η Ελλάδα είναι μεταξύ των 38 χωρών που θα πρέπει στο εξής -για να μην θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα- να χρησιμοποιεί τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες από τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες με στόχο ένα ακόμη μεγαλύτερο “σκανάρισμα” όλων των ταξιδιωτών που περνούν τα σύνορά της. Ακόμη, η αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να αξιολογεί το πόσο αποτελεσματικές είναι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο θέμα της προστασίας των αεροπορικών της μεταφορών.
Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επίσης από Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σαν Μαρίνο -τις τέσσερις χώρες των οποίων οι πολίτες έμειναν στις ΗΠΑ περισσότερο από το επιτρεπόμενο σε ποσοστό 2% ή μεγαλύτερο το 2016- να προχωρήσουν σε εκστρατείες ενημέρωσης δημόσια για την εκπαίδευση των πολιτών τους για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και τις συνέπειες της παραβίασης των όρων.
Για επισκέπτες προερχόμενους από την Ελλάδα, αναμένονταν 77.562 αναχωρήσεις. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι έμειναν στις ΗΠΑ, περισσότερο του προβλεπόμενου 1.280 και ακόμη 421 εκτός συνόρων ΗΠΑ -το πιθανότερο ταξιδεύοντας προς κάποια άλλη χώρα όπως Καναδά, Μεξικό- παραβιάζοντας ωστόσο και αυτοί την βίζα που είχαν με τις ΗΠΑ. Το ποσοστό συνολικά για εντός και εκτός ΗΠΑ ήταν 2,19% και για εντός ΗΠΑ 1,65%.
Η Ελλάδα ήταν στην 3η θέση στην εν λόγω κατηγορία -συνολικά- μετά την Ουγγαρία (2,75%) και την Πορτογαλία (2,42%) πράγμα που μπορεί να αυξήσει την πίεση της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα την ώρα μάλιστα που το θέμα της αντικατάστασης των ελληνικών ταυτοτήτων έχει "κολλήσει" παρά τα συνεχή αιτήματα από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Οι 38 χώρες όπου μετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον πληροφορίες αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που περνούν τα σύνορά τους, ως μέρος των υπαρχουσών συμφωνιών για ανταλλαγή πληροφοριών είναι: Ανδόρα, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λίχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν και Μεγάλη Βρετανία.
Πηγή: enikos.gr