Ποια πάθηση των ματιών «αποτρέπει» ένα... ζεστό τσάι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Σημαντικά μικρότερος είναι ο κίνδυνος γλαυκώματος στα μάτια, για όσους πίνουν τουλάχιστον ένα ζεστό τσάι τη μέρα, σύμφωνα με νέα μικρή αμερικανική έρευνα. 

Περιέργως το κρύο τσάι, αλλά και ο καφές, δεν φαίνεται να έχουν εξίσου ευεργετικό αποτέλεσμα στο γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα αυξάνει την πίεση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού, κάνοντας έτσι ζημιά στο οπτικό νεύρο. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης διεθνώς. 

Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία, αλλά η πάθηση μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε μωρά. Περίπου 57,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από γλαύκωμα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 65,5 εκατομμύρια έως το 2020.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Κόουλμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "British Journal of Ophthalmology", ανέλυσαν στοιχεία για 1.678 άτομα άνω των 40 ετών, εκ των οποίων τα 84 είχαν διαγνωσθεί με γλαύκωμα.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίων πόσο συχνά και σε ποιές ποσότητες οι ασθενείς έπιναν διάφορα ροφήματα κατά τον προηγούμενο χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν καθημερινά ζεστό τσάι, είχαν κατά μέσο όρο 74% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλαύκωμα.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν πάντως ότι, εφόσον επρόκειτο μόνο για μελέτη παρατήρησης, προκύπτει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στο ζεστό τσάι και στον μειωμένο κίνδυνο για γλαύκωμα, αλλά δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει όντως σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Επίσης, το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό, συνεπώς η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περισσότερους συμμετέχοντες.

«Όσοι πίνουν τσάι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην αποτρέπει το γλαύκωμα» δήλωσε η Κόουλμαν.

Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές χημικές ουσίες, που έχουν στο παρελθόν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνους και διαβήτη. Προηγούμενες έρευνες επίσης έχουν συσχετίσει την οξείδωση και τη νευροεκφύλιση με την ανάπτυξη γλαυκώματος.

Επιφυλακτικό εμφανίσθηκε πάντως το βρετανικό Βασιλικό Κολλέγιο Οφθαλμιάτρων, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη για την προστατευτική δράση του τσαγιού στο γλαύκωμα.

Εκπρόσωπος του Κολλεγίου επισήμανε ότι όλοι όσοι είναι άνω των 40 ετών, πρέπει να εξετάζουν τα μάτια τους μία έως δύο φορές ετησίως για τυχόν γλαύκωμα. Ενώ, όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως οι διαβητικοί και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, πρέπει να επισκέτονται τον οφθαλμίατρο ακόμη συχνότερα.

Όταν διαγνωσθεί, το γλαύκωμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο (αλλά όχι να αναστραφεί και να θεραπευθεί) με σταγόνες και άλλα φάρμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ