«Να λείπει το βύσσινο, ευχαριστούμε», απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τη δήλωσή του ότι θα στηρίξει την Ελλάδα αν αποφασίσει πως θέλει τέταρτο πρόγραμμα.
«Χαμογέλασε και ο ίδιος και μου είπε ότι ήταν μια απολύτως τεχνοκρατική απάντηση σε ένα ερώτημα που δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση αυτή η απάντηση τη δική τους εκτίμηση για το αν θα πάρουμε το τέταρτο πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός μίλησε χαρακτήρισε επίσης «θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα επανακάμπτει στις αγορές, σε επίπεδα αντίστοιχα προ της κρίσης και είναι σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα μνημόνια», την πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου περίπου στο 4%, καθώς και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου στο 30% του πληθυσμού.
«Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί οιωνό, σημάδι της εξόδου της χώρας από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Σήμερα 1.313.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 3.250.000 ωφελούμενοι, έχουν δει στους λογαριασμούς, στις καταθέσεις τους, το κοινωνικό μέρισμα, (συνολικά) 727.000 ευρώ. Πρόκειται λίγο πάνω από το 30% του πληθυσμού. Θα ανέβει αυτός ο αριθμός καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για να αντιμετωπιστούν και μικροδυσκολίες τεχνικής φύσης που εμπόδισαν κάποιους συμπολίτες μας που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο μέρισμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική και συμβολικά και ουσιαστικά εξέλιξη».
«Έχουμε και άλλα καλά νέα, γι’ αυτό σας λέω ότι τα σημάδια, οι οιωνοί είναι θετικοί», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:
«Σήμερα ολοκληρώνεται μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Γενάρη, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν. Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση. Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».