Με τιμές λαϊκού ήρωα θα αποχαιρετίσει η Γαλλία τον Τζόνι Χάλιντει

ήθελε μια «κηδεία ροκ, με πολύ μουσική»

Ο Τζόνι Χαλιντέι ήθελε μια «κηδεία ροκ, με πολύ μουσική», όπως ήταν και η ζωή του.

Η Γαλλία κάνει τα πάντα για την εκπλήρωση της επιθυμίας του: η σημερινή μέρα θα του είναι αφιερωμένη, η Λεωφόρος των Ηλύσιων θα κλείσει για τη νεκρώσιμη ακολουθία, και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος θα του απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό.

Στην ανακοίνωση του θανάτου του, αυθόρμητα ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε αναγνωρίσει την έκταση της συγκίνησης στο γαλλικό λαό και είχε δηλώσει: «Ανήκε σε αυτό το είδος των Γάλλων ηρώων, χρειάζονται ήρωες για να είναι μια χώρα μεγάλη (…) έχουμε όλοι κάτι μέσα μας από τον Τζόνι Χαλιντέι…».
Ο μόνος «κοινός θνητός» στον οποίο η Γαλλία έχει προσφέρει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων για τη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν ο Βίκτωρ Ουγκό, 132 χρόνια πριν ( 22 Μαϊου του 1885).

Με τη συνεργασία όλων: της Γαλλικής Προεδρίας, του Δημαρχείου Παρισίων, της Αστυνομίας, η κηδεία του Τζόνι Χαλιντέι θα έχει κάτι το πρωτοφανές και το ανεπανάληπτο.

Θα είναι πρώτ’ απ’ όλα «ροκ», αφού γύρω στους 700 μοτοσυκλετιστές με μηχανές Harley Davidson θα αποτελέσουν την επίσημη φρουρά της νεκροφόρας.

Η ακολουθία θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) από την Αψίδα του Θριάμβου.

Η Λεωφόρος των Ηλύσιων θα είναι μοιρασμένη στα δύο με κιγκλιδώματα στη μέση: η κάθοδος για τη νεκρώσιμη ακολουθία, ενώ η άλλη πλευρά θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες.

Ήταν επιθυμία του Τζόνι να είναι «όσο το δυνατόν πιο κοντά στον λαό και τους οπαδούς του», εξήγησε ο παραγωγός του Σεμπαστιάν Φαράν που συμμετείχε ενεργά στην όλη οργάνωση.

Η μουσική από τα τραγούδια του Τζόνι θα συνοδεύουν την πορεία. Όταν η ακολουθία φθάσει στην πλατεία Κονκόρντ θα στρίψει αριστερά (Rue Royale) για να φθάσει στην εκκλησία της «Μαντελέν», όπου και θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία παρουσία 500 περίπου προσκεκλημένων.

Η Μαντελέν είναι μια ιδιότυπη εκκλησία που θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό, με αέτωμα στην πρόσοψη που στηρίζεται σε οκτώ κολόνες κορινθιακού ρυθμού. Το κτίσιμό της ξεκίνησε το 1806 από τον Ναπολέοντα, για «τη δόξα του στρατού του» για να καταλήξει σήμερα εκκλησία, μοναδική στο είδος της.

Εξωτερικά, από το κεφαλόσκαλο της εκκλησίας, ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει μια σύντομη ομιλία και έναν ύστατο χαιρετισμό στον «θρυλικό» για τους οπαδούς του τραγουδιστή.

Ύστερα από ολονύχτια σχεδόν προσπάθεια, οι τεχνικοί κατόρθωσαν να στήσουν μια εξέδρα (προστατευμένη λόγω της κακοκαιρίας), απ΄ όπου οι μουσικοί που συνόδευσαν για χρόνια τον Τζόνι Χαλιντέϊ θα παίζουν οργανικά και μόνο τη μουσική των τραγουδιών του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οπαδοί του Τζόνι που καταφθάνουν από όλα τα μέρη της Γαλλίας αναμένεται να είναι εκατοντάδες χιλιάδες και αυτό παρά την κακοκαιρία των ημερών.

Πολλοί άλλωστε έχουν φθάσει από χθες βράδυ στην πλατεία της «Μαντελέν», όπου και προτίμησαν να κοιμηθούν στα αμάξια τους, προκειμένου να έχουν πρώτη θέση δίπλα από την εξέδρα των μουσικών που θα ξεκινήσουν τις πρόβες νωρίς το πρωί.

Η σορός του Τζόνι Χαλλιντέι θα αποχωρήσει με ιδιωτική πτήση για το νησί Σεν Μπαρτελεμί στις γαλλικές Αντίλλες, όπου και θα ενταφιασθεί τη Δευτέρα, στο μικρό κοιμητήριο του νησιού.

Ήταν και αυτό μια επιθυμία του Τζόνι, την οποία με δυσκολία αποδέχονται οι πιο φανατικοί οπαδοί που θα ήθελαν να τον είχαν στο Παρίσι, και που αναγνωρίζουν ότι αναγκαστικά «ανοίγουν οι δρόμοι» για το Σεν Μπαρτελεμί …

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης