Πάτρα: Ισπανικά τραγούδια της εξορίας, της προσφυγιάς της περιπλάνησης

στη Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ

«Ισπανικά τραγούδια της εξορίας, της προσφυγιάς, της περιπλάνησης» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στο χώρο της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ ( Πατρών Κλάους 183) την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 19.00.

Σε μεγάλο βαθμό, Ελλάδα και Ισπανία έχουν διανύσει παράλληλη ιστορική πορεία, που «διασταυρώνεται» τα τελευταία χρόνια καθώς αμφότερες έχουν μετατραπεί σε χώρες υποδοχής προσφύγων αφενός και εξαγωγής μεταναστών (κυρίως νέων επιστημόνων τους) αφετέρου. Με αφορμή την παράλληλη συγκυρία και κοινή εμπειρία των δύο χωρών, η  Βιβλιοθήκη και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ διοργανώνουν  αυτή τη μουσική εκδήλωση.

Οι μουσικοί Βασιλική Κανελλιάδου και Φώτης Θεοδωρίδης  θα τραγουδήσουν  μεσαιωνικά και αναγεννησιακά ισπανικά τραγούδια, «σεβιλιάνικα», τσιγκάνικα και  σεφαραδίτικα τραγούδια, τραγούδια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-39)  και φυσικά μελοποιημένο Λόρκα, τόσο στα ισπανικά όσο και στα ελληνικά.

Είναι μια ευκαιρία  για να ακούσουμε και να απολαύσουμε δια ζώσης τα …ζωντανά  τραγούδια της ισπανικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, τον «κύκλο του Λόρκα»,  καθώς  οφείλεται στον ποιητή η ανακάλυψη-ηχογράφηση-διάσωση άγνωστων παραλογών τους και τον ίδιο τον ποιητή μέσα από τους μελοποιημένους στίχους του σε μουσική μεγάλων συνθετών μας.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις 19.00,   στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ,
Πατρών Κλάους 183, 2610-367830,
lib.eap.gr