Πάτρα - Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων: "Πρόβλημα όλης της πόλης η αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη και Κορίνθου"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η συντονιστική επιτροπή ευχαριστεί την Δημοτική αρχή που εκπροσωπούμενη από τον Αντιδ. κ. Παύλο Στάμο, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες μας δέχθηκε και εκθέσαμε αναλυτικά τις θέσεις και τα ερωτήματα μας. Παράλληλα ευχαριστεί όσες δημοτικές παρατάξεις, πολιτικούς φορείς και άλλους φορείς που μας έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί  και ευελπιστούμε ότι όλοι θα μας δεχτούν να ακούσους τις απόψεις μας.

Επίσης ευχαριστούμε τα ΜΜΕ της πόλης (έντυπα, ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά) που δημοσιοποιούν και σχολιάζουν και τις δικές μας αλλά και όλες τις άλλες είτε αντίθετες είτε σύμφωνες απόψεις με αποτέλεσμα να ξεκινήσει επιτέλους ένας δημόσιος διάλογος για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης σχετιζόμενα με την σχεδιαζόμενη αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη και Κορίνθου.

Μετά από σειρά επαφών, συζητήσεων και προσεκτικής ανάγνωσης των αντιθέτων απόψεων, η συντονιστική επιτροπή, με προτροπή όσων συνυπογράφουν και συνεχίζουν να υπογράφουν τις απόψεις μας, θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες της καθ΄ όσον μέχρι στιγμής οι δια του τύπου απαντήσεις δεν δίνουν λύσεις στα θέματα που υπάρχουν. Ευελπιστούμε ότι θα αναβληθεί προς το παρόν η αντιδρόμηση και πιθανολογούμε ότι η πρόσκληση και συμμετοχή όλων σε μια σχετική Ημερίδα θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα.

Σημασία έχει ότι πλέον έγινε σε όλους κατανοητό και γενική παραδοχή πως το θέμα της αντιδρόμησης δεν είναι τοπικό που αφορά μόνο τους περιοίκους αλλά ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρέπει να εμπλακούν όλοι και να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να ληφθούν αποφάσεις ύστερα από επικαιροποιημένες  και συγκεκριμένες κυκλοφοριακές και άλλες μελέτες (π.χ. περιβαλλοντικές), που θα έχουν λάβει υπ όψιν τους ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Η αρχική μελέτη του 1993 όντως προέβλεπε την αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη και Κορίνθου, μετά την διάνοιξη της Κανακάρη, λαμβάνοντας όμως υπ όψιν τα δεδομένα της εποχής και ο μελετητής είχε τότε κατά νου ότι οι οδοί Ρήγα Φεραίου και Μαιζώνος ήταν δρόμοι και όχι, ότι ο μεν ένας είναι ήδη πεζόδρομος, ο δε άλλος μελλοντικός και κατά τα σχεδιαζόμενα και αυτός πεζόδρομος. Είναι μια μελέτη που ποτέ δεν εφαρμόστηκε ολοκληρωμένα αλλά αποσπασματικά, περιστασιακά και χωρίς γενικό σχεδιασμό κατά την κρίση και τα πιστεύω των εκάστοτε Δημοτικών αρχών.

Ο σχεδιασμός λοιπόν και η υλοποίηση του κόμβου Κουρτέση θα ήταν σωστός υπό τον όρον ότι δεν θα είχαν υλοποιηθεί άλλες αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζουμε πως οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης άρχισαν βασισμένες σε μελέτες που είχαν προγραμματίσει και την ταυτόχρονη κατασκευή τεσσάρων (4) υπόγειων πάρκινγκ περιμετρικά του κέντρου, (όπως κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, πλατεία Συμμάχων, κ.τ.λ.), με μελέτες που υπάρχουν στα συρτάρια του δήμου, με τις οποίες κανένας δεν ασχολείται.

Και τίθεται εδώ το μεγάλο θέμα ότι ζητάμε από την παρούσα Δημοτική αρχή να πάρει την καυτή πατάτα και να δώσει λύσεις όχι μόνο στα δικά μας εύλογα ερωτήματα αλλά και σε σοβαρά κυκλοφοριακά θέματα που αφορούν όλη την πόλη , κατοίκους, επαγγελματίες, επισκέπτες και διερχόμενους. Διαπιστώνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται για επιμέρους «τεχνικά προβλήματα, που απλώς άλλους θα βλάψουν και άλλους θα ωφελήσουν γιατί καμία αλλαγή δεν γίνεται αναίμακτα» όπως αναφέρθηκε σε αρθρογραφία για το θέμα. Και μετά μεγάλης λύπης βλέπουμε ότι ακόμα και οι αντίθετες φωνές συμφωνούν εν κατακλείδι μαζί μας για τα ουσιαστικά για την «Ποιότητα ζωής της πόλης» θέματα που δεν είναι τεχνικά και δευτερεύοντα.

Αργήσαμε; Αλήθεια ποια δημοτική αρχή ενημέρωσε και πότε ανέλυσε τα θέματα και πότε παρουσίασε ολοκληρωμένη μελέτη; Ποία είπε την αλήθεια; Και εμείς σαν κάτοικοι της πόλης και όχι μόνο της Κανακάρη μπορεί να μην κινηθήκαμε νωρίς αλλά όταν είδαμε το έκτρωμα μπροστά μας αρχίσαμε να ζητάμε το διάλογο αφού κανένας από τους φορείς δεν το έκανε. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και να επισημάνουμε ότι στην ενημερωτική μας συνάντηση με την Δημοτική αρχή παραβρέθηκε και εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες, εκπρόσωπος κατοίκων της περιοχής του Σκαγιοπουλείου που προσυπογράφουν τα αιτήματα μας.

Δεν ευσταθεί από τα όσα ακούσαμε το, ότι αν δεν γίνει αντιδρόμηση θα πρέπει να επιστραφεί το ποσό των χρημάτων στην Ε.Ε. Και επειδή δεν είμαστε ειδικοί ούτε σε αυτό το θέμα προκαλούμε δημόσιο διάλογο και τοποθετήσεις των αρμοδίων και όχι μόνο μέσω των ΜΜΕ. Δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι δυο λωρίδες θα επαρκούν στο στενό τμήμα της Κανακάρη και ότι δεν θα εμφανίζεται το φαινόμενο της μπουκάλας κάθε στιγμή που θα εμφανίζονται τα τακτικώς εμφανιζόμενα «έκτατα περιστατικά. (Πυροσβεστικό, ασθενοφόρο, μικρό ατύχημα, περισυλλογή σκουπιδιών, ένα παρκαρισμένο παράνομα, μια επισκευή οικήματος με σκαλωσιά και κάδο μπάζων, λαϊκή αγορά κ.λ.π.);

Ακούσαμε την άποψη ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε με την λογική «άστο έτσι όπως είναι και βλέπουμε» και εδώ ρωτάμε με ποιο διαφορετικό τρόπο έχουν λειτουργήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όλα αυτά τα χρόνια? Ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Φτιάξε κάτι τώρα και όσο αφορά τα παρελκόμενα τεχνικά προβλήματα θα τα δούμε στην πορεία δηλαδή ΠΟΤΕ. Πώς μπορεί να ξεκινήσει αντιδρόμηση όταν δεν έχουν βρεθεί λύσεις για δύο από τα κυριότερα προβλήματα που θα δημιουργήσει;

1)Το που θα πάνε τα Αστικά Λεωφορεία ώστε να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό; Όλοι αποδέχονται και με βαρύνουσα την τοποθέτηση του Αστικού ΚΤΕΛ, ότι από Κανακάρη ΔΕΝ περνάνε λεωφορεία, χωρίς κινδύνους, ειδικά τα αρθρωτά  με 175 επιβάτες και 30 τόνους μικτού βάρους.

2) Πώς θα λυθεί το πρόβλημα του παρκινγκ; Που δεν θα το έχουν μόνο οι κάτοικοι της Κανακάρη που θα απαγορευτεί ολοκληρωτικά η στάθμευση στο τμήμα από Σατωβριάνδου μέχρι Νόρμαν; Κι αν γίνει η Κορίνθου διπλής με χρήση μια λωρίδας από λεωφορεία που θα πάνε όλα αυτά τα εκατοντάδες αυτοκίνητα; Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε λύση. Μια απάντηση περιμένουμε.

Ο κατάλογος των ερωτημάτων μας μακραίνει όσο προχωράμε σε έρευνα και όσο ΔΕΝ παίρνουμε  ουσιαστικές απαντήσεις στα ήδη υπάρχοντα ερωτήματα. Σε επόμενη αναφορά μας θα επανέλθουμε εκτενέστερα και με σχετικό φωτορεπορτάζ για τις ατέλειες και πιθανά επικίνδυνα σημεία του ήδη κατασκευασμένου έργου. Παράλληλα θα επαναφέρουμε συμπληρωμένο με ερωτήματα τον αρχικό μας κατάλογο αναμένοντας απαντήσεις και λύσεις.

Τελικά η αντιδρόμηση, ποιόν θα ωφελήσει;

Μετά τα ανωτέρω «ο κοινός νους» επιβάλει να γίνουν αποδεχτές οι κάτωθι προτάσεις μας:

Την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης, που προβλέπει την προμήθεια των Φωτεινών Σηματοδοτών για την αντιδρόμηση.
Την άμεση οργάνωση Ημερίδας με θέμα, «το Κυκλοφοριακό της πόλης», με την συμμετοχή του συνόλου των Φορέων, όπου ο καθένας θα καταθέσει τις απόψεις του, ο καθένας θα αναλάβει το κόστος που του αναλογεί για την πόλη, για τους κατοίκους.
Η αντιδρόμηση να μπει σε αναμονή (έως ότου εξαχθούν συμπεράσματα από την παράδοση στην κυκλοφορία της Μικρής Περιμετρικής), από όπου θα έχουμε άλλα κυκλοφοριακά δεδομένα.
Το θέμα της αντιδρόμησης, να μπει στην Ημερήσια διάταξη σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το σύνολο των Παρατάξεων θα διατυπώσει υπεύθυνες προτάσεις.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων για τη μη αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη & Κορίνθου:

 

Δημήτριος Ν. Δημητρόπουλος

Φώτης Ι. Δημητρόπουλος

Καραντζής Ιωάννης

Πλέσσας Κωνσταντίνος

Γιαλέρνιος Νικόλαος

 

Διαβάστε επίσης