Το χαλάζι στην Ηλεία διέλυσε καλλιέργειες ακόμη και δρόμους

Μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα του φαινομένου στον νομό

Καταστροφική αποδείχθηκε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη Ζαχάρω, καθώς έριξε τον καρπό από την ελιά, μόλις δέκα μέρες πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Η ζημιά στα περισσότερα δέντρα ξεκινά από 70% και φτάνει έως και το 90%, ειδικά στα πιο ορεινά σημεία. Όπως τόνισαν στην εφημερίδα «Πατρίς» ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, την ανομβρία δεν διαδέχθηκαν οι λεγόμενες «ποτιστικές» βροχές, αλλά το χαλάζι, το οποίο δεν έριξε την ελιά πριν την ώρα της, φέρνοντας την απόγνωση.

Ένας παραγωγός από το Ξηροχώρι, ο Αργύρης Χρονόπουλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του μιλώντας στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες για καλή σοδειά γκρεμίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. «Η ζημιά είναι μεγάλη, η καταστροφή είναι τουλάχιστον 90% και οι ελιές που έμειναν θα σαπίσουν. Παλεύουμε τζάμπα… Δεν είχαμε δάκο και είχαμε μια ικανοποιητική παραγωγή, όμως μετά από αυτό τελειώσαμε. Χρωστάμε δάνεια, χρωστάμε ΟΓΑ. Δυστυχώς μας έδωσε μια και μας αποτελείωσε», είπε, ζητώντας από τον ΕΛΓΑ να κάνει άμεσα αυτοψία μήπως και μπορέσουν να παλέψουν για την επιβίωσή τους. «Πέρυσι βγάλαμε λάδι μόνο για το σπίτι. Δεν θα το αντέξουμε και θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τα χωράφια μας, ο κόσμος έχει απογοητευτεί», σχολίασε.

patriel1_1.jpg

Ο πρόεδρος της ΤΚ Ξηροχωρίου, Ηλίας Βασιλόπουλος, έκανε λόγο για μέρα θλίψης, καθώς εδώ και δέκα χρόνια η Ζαχάρω δέχεται συνεχώς πλήγματα. «Φωτιές το 2007, χαλάζι το 2013 και φέτος πάλι χαλάζι ίσως το χειρότερο. Είναι μικρότερη η διάρκεια αλλά μεγάλο το μέγεθος. Είναι καταστροφική μέρα για εμάς, μέρα λύπης. Πέραν του ότι δεν θα έχουμε λάδι, καταστράφηκαν πάλι τα δέντρα. Το 2013 προσπαθήσαμε να τα επαναφέρουμε, φέτος καταστράφηκαν από την ξηρασία και εκεί που λέγαμε ήρθε η βροχή τώρα λέμε “βοήθα Παναγιά” που ήρθε το χειρότερο. Δεν έχουμε πού να φυλαχτούμε. Ξεχείλισαν ρέματα, έφεραν μπάζα, πέτρες και ξύλα», επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον αρμόδιο του δήμου για το θέμα του χαλαζιού, ζητώντας από όλους να πιέσουν ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τους ελέγχους.

Το μέγεθος της καταστροφής υπογράμμισε και ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, λέγοντας ότι τέτοιο φαινόμενο δεν είχε εμφανιστεί στη Ζαχάρω τα τελευταία 30-40 χρόνια και σημείωσε ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει τους α ανθρώπους που έχασαν το εισόδημά τους από το λάδι.

«Το χαλάζι ήταν ίσαμε ένα καρύδι. Δεν είχαμε προλάβει να μαζέψουμε ελιές και η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι το κράτος θα βοηθήσει τους παραγωγούς διότι όλοι περιμέναμε να πάρουν λεφτά από το λάδι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.. Ήταν πολύ το νερό, πολύ το χαλάζι και με μεγάλο αέρα. Ευτυχώς είχαμε ανοίξει τις γράνες και αυλάκια, αλλά μερικοί ασυνείδητοι πρέπει να καταλάβουν ότι εκεί δεν ρίχνουν ούτε καλάμια, ούτε κλαδιά, ούτε σακούλες, διότι αυτά βουλώνουν τα γεφύρια», τόνισε με νόημα ο κ. Χρονόπουλος.

Ήδη ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, έστειλε χθες επείγουσα επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία κάνει λόγο για ολική καταστροφή του καρπού της ελιάς και ζητά άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.

Το χαλάζι «τσάκισε» την ελιά στα χωριά του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ με αυτοψίες το συντομότερο δυνατόν ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί στη Βρίνα, καθώς το χαλάζι χθες τα ξημερώματα απογύμνωσε τα ελαιόδεντρα, προκαλώντας απόγνωση και απογοήτευση. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εφημερίδα «Πατρίς» οι παραγωγοί της περιοχής, είναι  αδύνατον να τα βγάλουν πέρα αν δεν πουλήσουν λάδι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού οι φόροι και τα χρέη έχουν συσσωρευθεί.

«Να έρθει ο υπουργός να τα δει, για να καταλάβει τι ζημιά έχουμε πάθει. Ο υπουργός πρέπει να ή αγρότης ή γεωπόνος, για να αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Να καταλάβει και ο πρωθυπουργός τι συμβαίνει. Θεοί, καιροί και δαίμονες λειτουργούν στον αγρότη. Τα βλέπετε μόνοι σας τι έχει συμβεί. Ο καρπός έπεσε όλος κάτω. Πώς θα βγει πέρα ο χειμώνας;», διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Τζίβας, εκφράζοντας την απελπισία του.

Δίπλα του, ο παραγωγός βιολογικής, Νίκος Κοπανιτσάνος, από τη Βρίνα, εκδήλωσε την απογοήτευσή του για τη ζημιά, εκτιμώντας στην καλύτερη περίπτωση θα έχει μείνει μόνο 40% του καρπού, κι αυτό με μειωμένη απόδοση.

«Είχαμε έλλειψη ταξιανθίας πρώτα, μετά είχαμε την ξηρασία, τώρα που φούσκωσε λίγο η ελιά, ήρθε και το χαλάζι… Ήταν σαν καρύδι την ώρα που έπεφτε. Η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη. Από ό,τι είχε μείνει το 60-65%. Και ό,τι έμεινε ή θα πέσει μετά ή θα σταματήσει η απόδοσή τους όταν ο καρπός είναι τραυματισμένος. Δεν ξέρω τι θα γίνει», είπε, ζητώντας από την πολιτεία να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και να μην αφανιστούν οι αγρότες.

Ο παραγωγός Γιώργος Φωτόπουλος τόνισε ότι κυριαρχεί το αίσθημα απογοήτευσης στη Βρίνα, διότι τα πρώτα σημάδια για τη φετινή παραγωγή ήταν ενθαρρυντικά μετά την περσινή πενιχρή σοδειά, όμως πλέον  κατέρρευσαν οι προσδοκίες τους ακόμα και για αξιοπρεπές εισόδημα.

«Είχαμε μια πολύ καλή παραγωγή φέτος. Είχαμε προβλήματα με την ξηρασία, αλλά αυτό που συνέβη με το χαλάζι δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή τη δική μας. Είναι τεράστια η ζημιά. Ελπίζω το κράτος και ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθούν και να έρθουν να εκτιμήσουν τις ζημιές. Πέρυσι που ήρθαν κοιτούσαν να δουν τα κουκούτσια. Ήρθαν την άνοιξη που καρποφορούσαν τα δέντρα. Αυτή τη φορά θέλουμε να έρθουν να δουν την παραγωγή που έχει πέσει κάτω, τώρα», σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος, εκδηλώνοντας την έντονή δυσαρέσκειά του για την περυσινή καθυστέρηση στις αυτοψίες.

Πρόβλημα και στο Πλουτοχώρι

Το χαλάζι έπληξε και τις ελαιοκαλλιέργειες του Πλουτοχωρίου, προβληματίζοντας έντονα τους παραγωγούς του χωριού, οι οποίοι περίμεναν φέτος να «ρεφάρουν» για την περυσινή φτωχή χρονιά.

Ο παραγωγός Χρήστος Γαλανόπουλος έκανε λόγο για ανεμοθύελλα και δυνατό χαλάζι, που τσάκισε την παραγωγή. «Πέρασε χαλάζι δύο φορές, μία ψιλό και μία χοντρό. Οι ελιές είχαν πάθει από την ξέρα, όμως όσο να το κάνεις το χαλάζι επηρέασε περισσότερο. Είναι στην τύχη του ΕΛΓΑ και στο Θεό, μήπως συνεχίσει και πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά. Ο ΕΛΓΑ λέει τάδε του μηνός για τα χρήματα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και αυτός, να έρθει άμεσα να δει τα χάλια του κόσμου. Από το λαδάκι κρεμόμαστε, αν χαθεί δεν υπάρχει τίποτα άλλο», δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς».

Ο νέος αγρότης Στάθης Γαλανόπουλος δήλωσε ότι οι νέοι θα φύγουν από την ύπαιθρο αν δεν βοηθήσει το κράτος σε τέτοια ζημιά. «Μετά την ανομβρία ήρθε και το χαλάζι. Δεν έριξε πολλή βροχή, αλλά ο αέρας και το χαλάζι έκαναν ζημιά. Δεν είχαμε μαζέψει ακόμα τις ελιές. Ούτε πέρυσι πήραμε λάδι. Δεν αντέχουμε χωρίς εισόδημα», είπε.

Ο πρόεδρος ΤΚ Πλουτοχωρίου, Μιχάλης Πυρλής, έκανε λόγο για  «χαλάζι κουφέτο» και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για να βοηθήσει τους παραγωγούς. «Το ξημέρωμα είχαμε αέρα και βροχή και μετά έφερε και το χαλάζι. Στην αρχή ήταν ψιλό και μετά ήταν σαν κουφέτο και το έστρωσε λες και ήταν χιόνι. Οι ελιές έπεσαν κάτω και θα πέσουν κι άλλες», ανέφερε ο κ. Πυρλής.

Ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο

Τη χαριστική βολή στους ελαιοπαραγωγούς του ορεινού τμήματος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, «έδωσε» η χθεσινή σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής και νότιας Ηλείας.  Ειδικότερα, στο ορεινό τμήμα της Δ.Ε Αρχαίας Ολυμπίας και στη Δ.Ε Λαμπείας, σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι.

Το τέλος της σφοδρής χαλαζόπτωσης που πέρασε από την περιοχή των Άσπρων Σπιτιών «τίναξε» τις ελιές από τους ελαιώνες, λίγες μόλις ημέρες πριν την ελαιοσυγκομιδή, που έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά σε πολλές περιοχές της Ηλείας και όπου είχαν απομείνει πάνω στα δέντρα. Η περιοχή που επλήγη ήταν κοντά στην περιοχή του Αλφειού, στα όρια με τον δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, οι περιοχές του οποίου επίσης «μετρούν» πληγές από την κακοκαιρία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Τ.Κ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, έχει ήδη γίνει αναγγελία των ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Ζημιές σε αγροτοδασικούς δρόμους αλλά και τραυματισμένα ζώα (αφού πολλοί κτηνοτρόφοι, εξακολουθούν να αφήνουν τα κοπάδια τους έξω) είναι ο απολογισμός της σφοδρής χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα και στην περιοχή της Δίβρης. Αν και -όπως εξήγησε ο αρμόδιος για την Δ.Ε Αντιδήμαρχος Βασίλης Αρβανίτης- δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ωστόσο, τα «νεροφαγώματα» θα δυσκολέψουν την πρόσβαση των κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Τέλος, μικρές παρεμβάσεις για απομάκρυνση χωμάτων που κατολίσθησαν στο τμήμα Μουριά - Βασιλάκι, της εθνικής οδού Πύργου - Τριπόλεως, έκανε το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, χωρίς όμως να διακοπεί πουθενά η κυκλοφορία, ενώ όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, το προσωπικό καθαριότητας βρίσκεται σε διαρκή προσπάθεια καθαρισμού των εσωτερικών δρόμων της Ολυμπίας από τα φύλλα των δέντρων προκειμένου να μην καλύψουν τα φρεάτια και δημιουργηθεί πρόβλημα στην απορροή των όμβριων υδάτων.

Πηγή: patrisnews.com

Διαβάστε επίσης