Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, από τις 14:00 έως 19:00, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών θα διεξαχθεί επιστημονική Ημερίδα με τίτλο "The Art of Data Structures" προς τιμήν του Καθηγητή Αθανασίου Τσακαλίδη.
Ο Καθηγητής Αθανάσιος Τσακαλίδης υπηρέτησε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1988 έως την 31.8.2017 που συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε συνολικά 12 έτη Πρόεδρος του Τμήματος, με μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξή του. Παράλληλα, σημαντικό είναι το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, με διαχρονική και διεθνή απήχηση.
Ο κ. Τσακαλίδης είναι απόφοιτος των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Saarland της Γερμανίας. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Saarland και διετέλεσε φοιτητής και συνεργάτης του καθηγητή Kurt Mehlhorn, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής Max-Planck στη Γερμανία.
Την περίοδο 1993-2005 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (RACTI), 1997-2007, Συντονιστής Έρευνας και Ανάπτυξης του RACTI. Είναι ένας από τους συντελεστές του "Εγχειριδίου Θεωρητικής Πληροφορικής" (Elsevier και MIT-Press, 1990, 48 συν-συγγραφείς από 12 χώρες). Μεταξύ των συνεισφερόντων στο βιβλίο αυτό υπάρχουν έξι αποδέκτες του βραβείου Turing. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα, έχοντας ιδιαίτερη συμβολή στη λύση των στοιχειωδών προβλημάτων στον τομέα των δομών δεδομένων.
Τα βασικά επιστημονικά ενδιαφέροντα του είναι: Δομές Δεδομένων, Υπολογιστική Γεωμετρία, Ανάκτηση Πληροφοριών, Γραφικά Υπολογιστών, Βάσεις Δεδομένων και Βιο-Πληροφορική, Πληροφορική Υγείας .