Ο «Τσέχος Τραμπ» κέρδισε τις εκλογές και ψάχνει συμμάχους

Η εκλογική του νίκη εγείρει ανησυχίες ότι η Τσεχία, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Η Τσεχία θα αναζητήσει εταίρους πέραν της Ομάδας του Βίσεγκραντ σε θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο, ο Αντρέι Μπάμπις.

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αναζητήσει συμμάχους για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση.

Ο Μπάμπις, το κόμμα του οποίου κέρδισε το 29,6% των ψήφων, τάσσεται εναντίον της βαθύτερης ολοκλήρωσης στην ΕΕ και εναντίον της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις αρχές της Τσεχίας, η συμμετοχή στη διαδικασία πλησίασε το 61%, με 8,37 εκατομμύρια πολίτες να ψηφίζουν. Άλλα οκτώ κόμματα μπήκαν στη Βουλή: το συντηρητικό κόμμα των Δημοκρατών Πολιτών (11,32%), οι Πειρατές (10,79%), το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (10,64%), το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (7,76%), οι σοσιαλδημοκράτες (7,27%), οι χριστιανοδημοκράτες (5,8%) το TOP 09 (5,31%) και το κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων (5,18%).

Η εκλογική του νίκη εγείρει ανησυχίες ότι η Τσεχία, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.Ο ίδιος διαβεβαίωσε πάντως ότι το κόμμα του, το ANO, είναι φιλοευρωπαϊκό και έτοιμο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε θεματικές, να κάνουμε προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όσα θέλουμε να αλλάξουμε. Να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων, να βρεθεί λύση στη μετανάστευση, να δοθεί αγώνας εναντίον της μετανάστευσης, και άλλα», είπε ο Μπάμπις σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

«Ασφαλώς έχουμε έναν σύμμαχο στην Αυστρία, τον κ. Κουρτς, ο οποίος έχει την ίδια άποψη με εμάς όσον αφορά τη μετανάστευση», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στη χώρα αυτή.

«Η ομάδα του Βίσεγκραντ πρέπει να βρει συμμάχους, χρειαζόμαστε την Αυστρία και άλλες χώρες, στα Βαλκάνια, τη Σλοβενία, την Κροατία, πιθανόν κι άλλες», συνέχισε.

Το ANO θα καταλάβει 78 από τις 200 έδρες της κάτω Βουλής και θα χρειαστεί εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά κόμματα πάντως έχουν απορρίψει τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση συμμαχίας με αυτό το κόμμα διότι θεωρούν ότι ο Μπάμπις αποτελεί απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής ισχύος που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του.

Άλλα σημειώνουν πως δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Αντρέι Μπάμπις διότι αντιμετωπίζει έρευνα για απάτη λόγω μιας επιδότησης 2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ο όμιλος των εταιρειών του πριν από μια δεκαετία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το Ρόιτερς, η επόμενη κυβέρνηση της Τσεχίας να εξαρτάται από τη στήριξη του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (10,6% και 22 έδρες), ή του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (7,76% και 15 έδρες).

Ο Μπάμπις δήλωσε στο πρακτορείο «δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί τους», αναφερόμενος στα δύο κόμματα. «Καλέσαμε τους πάντες για συνομιλίες. Θέλουμε να ακούσουμε όλα τα επιχειρήματα» που έχουν τα άλλα κόμματα, ανέφερε ο Αντρέι Μπάμπις και πρόσθεσε πως «κανένας δεν χρειάζεται να ανησυχεί αν συνταχθεί με μας».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, ο Γκι Φερχόφστατ, συνεχάρη τον Αντρέι Μπάμπις, ηγέτη του κόμματος ANO, για τη νίκη του στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τσεχία.

«Συγχαρητήρια στον Αντρέι Μπάμπις και το ANO για τη δυνατή εκλογική τους νίκη! Ελπίζω ότι το ANO θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σχηματιστεί ένας συνασπισμός που θα ενισχύσει την τσεχική επιρροή στην ΕΕ και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο στην απολύτως απαραίτητη μεταρρύθμιση της ΕΕ», ανέφερε ο Φερχόφστατ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το Σάββατο. Το ANO είναι ενταγμένο στην ομάδα της ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αντρέι Μπάμπις: Ο «τσέχος Τραμπ» που θέλει να... διευθύνει και την Τσεχία

Έχει φανατικούς οπαδούς, αλλά και πολυάριθμους εχθρούς: ο φιλορώσος, λαϊκιστής και ευρω-σκεπτικιστής επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί των εκλογών που διεξάγονται στην Τσεχία σήμερα και αύριο.

Ο κόσμος συνωστίζεται για να παραλάβει το βιβλίο του κι ο Αντρέι Μπάμπις δεν χαλάει χατίρι. «Πάρτε το, δυο χρόνια το δούλευα» λέει στο κοινό του. Το πόνημα επιγράφεται «Τι ονειρεύομαι όταν, κατ΄εξαίρεση, κοιμάμαι». Τίτλος εξίσου ασυνήθιστος με τον ίδιο τον συγγραφέα. Στα 63 του χρόνια ο Αντρέι Μπάμπις είναι αυτοδημιούργητος, λέει, επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Τσεχίας. Για τους οπαδούς του ενσαρκώνει τις ελπίδες του έθνους, για τους αντιπάλους του δεν είναι παρά κακέκτυπο του Ντόναλντ Τραμπ ή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο βιβλίο του πάντως δεν τσιγκουνεύεται τις υποσχέσεις: δωρεάν ίντερνετ για όλους, τρένα υψηλής ταχύτητας παντού στην Τσεχία, καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πιο ευέλικτο κράτος και άλλα πολλά.

Οι περαστικοί κοντοστέκονται και βγάζουν φωτογραφίες μαζί του. Εκείνος ανταποκρίνεται πάντα και η τακτική φαίνεται ότι αποδίδει. Μόλις πριν από πέντε χρόνια ο Αντρέι Μπάμπις είχε ιδρύσει το φιλελεύθερο κόμμα «Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών» (ΑΝΟ) και σήμερα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία που διεξάγονται 20 και 21 Οκτωβρίου. Πολλοί θα ήλπιζαν ότι ένας επιχειρηματίας από την Τσεχία που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και διατηρεί εξοχικό σπίτι στη Γαλλία θα είναι, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα φιλοευρωπαίος. Κι όμως ο Μπάμπις απορρίπτει το ευρώ και δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει την τσεχική κορώνα. Διευκρινίζει όμως ότι δεν επιδιώκει την έξοδο της Τσεχίας από την ΕΕ. Από κει και πέρα: «Εγώ ασκώ κριτική σε όλους», δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Η Ευρώπη είναι ανίκανη»

Όταν η συζήτηση έρχεται στην προσφυγική κρίση πάντως, ο Μπάμπις επικρίνει τους Ευρωπαίους. Απαιτεί την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, δεν βλέπει καμία ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, κατηγορεί την Ευρώπη ότι είναι ανίκανη να λύσει το πρόβλημα και υποστηρίζει ότι οι μετανάστες δεν προσφέρονται καν ως εργατικό δυναμικό. «Οι επιχειρήσεις μας θέλουν Σλοβάκους και Ουκρανούς, όχι τους μετανάστες που μας στέλνει η Ευρώπη» δηλώνει. Με την ευκαιρία αυτή υπόσχεται ότι θα περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα στην Τσεχία, ώστε «να διαχωρίσουμε του εργαζόμενους από τα παράσιτα». Όσο για τη γειτονική Γερμανία, ο Μπάμπις έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις. Από τη μία πλευρά θαυμάζει τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λόγω της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής του και δηλώνει μάλιστα ότι «είναι ο καλύτερος πολιτικός που έχω συναντήσει σε όλη μου τη ζωή». Από την άλλη επικρίνει την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό γιατί, όπως υποστηρίζει, «ήταν σαν να έστειλε ανοιχτή πρόσκληση στους πρόσφυγες».

Ακόμη και η οσμή σκανδάλων που περιτριγυρίζει τον Μπάμπις δεν φαίνεται να μειώνει την απήχησή του στους ψηφοφόρους. Και αυτό παρότι η τσεχική αστυνομία τον κατηγορεί για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και το κοινοβούλιο έχει αποφασίσει την άρση της ασυλίας του. Μάλιστα η σκανδαλολογία ανάγκασε τον Μπάμπις να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Μποχούσλαβ Σομπότκα, στην οποία κατείχε το υπουργείο Οικονομικών. Κι όμως, η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές φέρνει το κόμμα ΑΝΟ να προηγείται σταθερά με 25% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (νικητές των εκλογών του 2013) συγκεντρώνουν μόλις 12,5% και δεν κατεβαίνουν στις εκλογές με τον σημερινό πρωθυπουργό Σομπότκα, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ. Στην προσπάθειά του να καλύψει το χαμένο έδαφος, ο Ζαοράλεκ εστιάζει στην κοινωνική πολιτική και υπόσχεται το «τέλος της κακοπληρωμένης εργασίας» στην Τσεχία. Η επόμενη μέρα των εκλογών δεν αποκλείεται πάντως να δρομολογήσει μία νέα συμμαχία ΑΝΟ και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά αυτή τη φορά με αντεστραμμένα πρόσημα και με τον Αντρέι Μπάμπις στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

«Ο Τσέχος Μπερλουσκόνι»

Ο πολιτικός επιστήμων Γιρι Πέχε, άλλοτε σύμβουλος του Βάτσλαβ Χάβελ, υποστηρίζει ότι ο Μπάμπις αποτελεί την τσεχική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ ή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Κατά βάση δεν είναι δημοκράτης. Νομίζει ότι μπορεί να διοικήσει όλη τη χώρα όπως την επιχείρησή του, αποκαλεί "κουβεντολόι" τις συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, ενώ θέλει να καταργήσει την Άνω Βουλή», επισημαίνει. Πάντως ο πολιτικός αναλυτής Λούκας Γιέλινεκ εμφανίζεται λιγότερο ανήσυχος: «Η δαιμονοποίησή του αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία», επισημαίνει. «Στην πραγματικότητα ο Μπάμπις δεν έχει καταλάβει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, αλλά δεν πρόκειται να βρει τους συμμάχους που χρειάζεται για να υλοποιήσει τα παράλογα σχέδιά του».

Απομένει το ερώτημα, πώς ο Μπάμπις, καταγόμενος από οικογένεια της κομμουνιστικής νομενκλατούρας, απέκτησε την περιουσία του και έφτασε να διευθύνει σήμερα την Agrofert, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων στην Τσεχία, με συμμετοχές σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και σκηνοθέτες Βιτ Γιάνετσεκ και Σουζάνα Πιούσι γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να δώσει μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Θεωρούν ότι ο Μπάμπις εμπλέκεται σε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς πολλές από τις "δουλειές" του εξαρτώνται από επιδοτήσεις η κρατικές προμήθειες. Αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθούν σχετικές μαρτυρίες. «Πολύς κόσμος που έχει άμεση σχέση μαζί του απλώς τον φοβάται. Άλλοι πάλι, ενδίδουν στην εξαιρετική ικανότητα που έχει στις δημόσιες σχέσεις ή γοητεύονται από το ταλέντο του να υποδύεται τον εγκάρδιο άνθρωπο του λαού...», λέει ο Βιτ Γιάνετσεκ.