Πλειστηριασμοί: Ρίχνουν στάχτη στα μάτια…

της Βίβιαν Σαμούρη, δημοτικής συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα»

Εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει, ουσιαστικά, μια ευέλικτη μορφή μαζικής αρπαγής -και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές- της περιουσίας των Ελλήνων, τα «παπαγαλάκια» της εξουσίας και, κατά προέκταση, των δανειστών, φρόντισαν να διασπείρουν με κάθε μέσον και, κυρίως, με συγκεχυμένο τρόπο, τη φήμη - είδηση ότι «εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ».

Ο λόγος είναι προφανής: για να απονευρώσουν το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών (σ.σ.: που εστιάζει τον αγώνα του στη λαϊκή περιουσία), για να πείσουν τους συμβολαιογράφους να αναλάβουν τη «βρόμικη» δουλειά  χωρίς κινδύνους και, τέλος, για να περάσουν το μήνυμα στο ευρύ κοινό ότι οι κατασχέσεις σχετίζονται με μεγαλο-οφειλέτες και με στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Φυσικά, η αλήθεια βρίσκεται στην αντίπερα όχθη… Αρχικά, το μέτρο της εξαίρεσης από πλειστηριασµούς για ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ, ελήφθη αποκλειστικά και μόνον από τις τράπεζες (άρα μπορεί να αλλάξει εν μια νυκτί) και έχει ισχύ έως το τέλος του έτους, όπως κατεγράφη με ευκρίνεια στον οικονομικό Τύπο της χώρας… Που σημαίνει ότι, από τις αρχές του 2018, είναι πιθανό, για να μην πω βέβαιον, οι τράπεζες να χαμηλώσουν το όριο των 300.000, με συνέπεια η «δαμόκλειος σπάθη» να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι όλων, ανεξαιρέτως, των οφειλετών δανειοληπτών. 
Μάλιστα, θα κινδυνεύσει και η πρώτη κατοικία, δοθέντος ότι το 40% των αιτήσεων, που υποβάλλονται στα Ειρηνοδικεία, για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, απορρίπτονται και καταλήγουν υπέρ των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2017, που καταγράφουν τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, το απορριπτικό ποσοστό ανέρχεται σε 41%. Εξ αυτών, το 40% αφορούσε στεγαστικά δάνεια και το 38% καταναλωτικά δάνεια. Για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις το ποσοστό απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων για ένταξη στο νόμο Κατσέλη ανέρχεται σε 44%. 
Εάν, δε, στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι, από τον επόμενο μήνα, οι τράπεζες ετοιμάζουν μπαράζ διαταγών πληρωμής για την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ύψους 4 δισ. ευρώ), κάτι που συνιστά καταγγελία των δανείων, με επόμενο βήμα την κατάσχεση ακινήτων, αντιλαμβανόμεθα ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος τους είναι να πάρουν και την τελευταία χαμοκέλα αυτής χώρας.
Για να αποτρέψουμε, λοιπόν, αυτές τις εφιαλτικές, για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εξελίξεις, μόνον ένας τρόπος υπάρχει. Να αντισταθούμε μαζικά… Στα Ειρηνοδικεία, στα συμβολαιογραφεία, στους δρόμους…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ