Τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ζήτησε από τον Τσίπρα ο Αγοραστός

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να «τολμήσει»

«Μπροστά μας έχετε μια χρυσή ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε: Τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη».

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, απευθύνθηκε προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προτρέποντάς τον να «τολμήσει». Του ζήτησε μάλιστα να καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε αλλά συχνά αποτελούν τροχοπέδη προκαλώντας αναίτιες καθυστερήσεις.

Κάντε πράξη, πρόσθεσε, τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, που σημαίνει Περιφέρειες με ουσιαστικές αρμοδιότητες που να μην αλληλοεξουδετερώνονται μ' αυτές άλλου επιπέδου διοίκησης, με κανονιστική αυτονομία, να αποκτήσουν την αρμοδιότητα να θεσπίζουν κανόνες δικαίου, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ιδίως στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και σε όποιους άλλους τομείς συνδέονται με την προώθησή του, όπως είναι θέματα περιφερειακής χωροταξίας, προώθησης έργων και υποδομών και, τελικά, προώθησης των περιφερειακών επενδύσεων.

Αυτό, διευκρίνισε, μπορεί να γίνει με σταθερές και δυναμικές πηγές ίδιων εσόδων. Όπως επισήμανε, σήμερα ο βαθμός οικονομικής εξάρτησης των Περιφερειών από το κεντρικό κράτος παραμένει εξαιρετικά υψηλός: 95%.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είπε ότι η περιφέρειά μας είναι κυρίως γνωστή για τον πρωτογενή τομέα αλλά στην ουσία είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας: "Είναι ιδιαίτερη αναπτυγμένη τουριστικά περιλαμβάνοντας μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη χώρα μας, έχει εξαιρετικές μεταποιητικές μονάδες, σημαντικό τομέα υπηρεσιών ιδίως στην υγεία, υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με αξιόλογο ερευνητικό κέντρο κυρίως στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ».

Μιλώντας για την τοπική οικονομία, τόνισε πως αυτή σε γενικές γραμμές είναι σε φάση μετάβασης προς ένα νέο μοντέλο με βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια και διατηρώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ποιότητα, την παράδοση, την ασύγκριτη γεύση όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής.

Παντού στη Θεσσαλία, σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, στον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, με καινοτόμες ιδέες, με αυτοπεποίθηση, με όραμα για το μέλλον τους και αγάπη για τον τόπο μας, είπε ο κ. Αγοραστός. Οι άνθρωποι, αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας, σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Επίσης, έκανε λόγο για τη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος νευραλγικής σημασίας υποδομών, όπως η ολοκλήρωση της Ε-65 προς τη Λαμία αλλά και του βόρειου τμήματος προς την Εγνατία, η ολοκλήρωση των διανομαρχιακών συνδέσεων Λάρισας - Καρδίτσας και Καρδίτσας - Τρικάλων, η δρομολόγηση νέων οδικών έργων όπως Καρδίτσα - 'Αρτα και Καρδίτσα - Καρπενήσι, Λάρισα-Κοζάνη, Λάρισα - Φάρσαλα, η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και η επέκτασή του ως το λιμάνι του Βόλου.

Κεφαλαιώδους σημασίας και για την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός, έχουν και μια σειρά άλλοι δρόμοι, η βελτίωση του λιμανιού του Βόλου , των αλιευτικών καταφυγίων και των λιμανιών των νησιών Σκιάθου, Σκόπελου, Αλοννήσου, η αποσαφήνιση του τι μέλλει γενέσθαι με το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας στη Νέα Αγχίαλο. Εμείς θεωρούμε, εξήγησε, ότι πάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει ζήτηση, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιλογή η μη αξιοποίησή του.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αγοραστός είπε: «Αυτές τις δύο ημέρες έγινε πραγματικά ένας ζωντανός διάλογος στο συνέδριο. Τα πάντα, όμως, στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το συνέδριο αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα, χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ