Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης για την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπή των Περιφερειών

συναντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου

Σε ένα καθοριστικό τετραήμερο για το μέλλον της Ευρώπης συμμετέχει ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στο πλαίσιο των εργασιών  της 125ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και της 15ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων (European Week of Region and Cities – EWRC).

 «Είναι ένα πολύ σημαντικό τετραήμερο, καθώς εντατικοποιείται ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως ο προβληματισμός για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συμπληρώνει: «Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί το βασικό ευρωπαϊκό μέσο για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεδομένου ότι οι Πόλεις και οι Περιφέρειες είναι οι κύριοι δικαιούχοι της Πολιτικής Συνοχής, αποτελεί μία από τις πιο ορατές πολιτικές της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποδεικνύοντας τα οφέλη της Ευρώπης στους πολίτες της. Ως εκ τούτου η εξασφάλιση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Πολιτικής Συνοχής για όλες τις Περιφέρειες μετά το 2020, αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο της ΕτΠ. Θέλουμε να διατηρηθεί η βασική διάρθρωση της Πολιτικής Συνοχής με τις τρεις κατηγορίες της περιφερειών. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτει η Πολιτική Συνοχής επαρκή χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτη».

Το μήνυμα ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πολιτική συνοχής  πέρασε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, που παρουσίασε την  «7η Έκθεση για την Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή». Ανέλυσε μια συνολική εικόνα της περιφερειακής και τοπικής οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής σύγκλισης, καθώς και ορισμένες λεπτομέρειες για τη μελλοντική πρόταση για την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020. Στο πλαίσιο των εργασιών ο περιφερειάρχης είχε τη δυνατότητα να έχει ένα σύντομο διάλογο με την ευρωπαία επίτροπο.

Συνολικά, κατά την Ολομέλεια θα υπάρξουν 13 γνωμοδοτήσεις και 2 ψηφίσματα, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γνωμοδοτήσεις: «Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων και Έγγραφο προβληματισμού για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης» και «Η προστασία των παιδιών-μεταναστών», καθώς και τα ψηφίσματα: «Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2017 και ενόψει της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης για το 2018» και «Συστάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου 2017 για την πέμπτη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ