Τι κοινό έχουν ο Κώστας Σημίτης και ο Αλέξης Τσίπρας; Θα είναι, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, οι δύο Έλληνες Πρωθυπουργοί που έχουν φιλοξενηθεί στο Blair House, τον ιστορικό ξενώνα του Αμερικανού Προέδρου στην Ουάσιγκτον, που βρίσκεται διαγωνίως απέναντι από το Λευκό Οίκο επί της Πενσυλβάνια Άβενιου.
Ο Κώστας Σημίτης και η ελληνική αποστολή φιλοξενήθηκαν εκεί το 2002, ως προσκεκλημένοι του Προέδρου Τζωρτζ Μπους. Η τιμή έγινε στον πρώτο Πρωθυπουργό μιας χώρας της ζώνης του ευρώ που επισκεπτόταν τις ΗΠΑ (η εικόνα στο Λευκό Οίκο, όπου έδειχνε στον Αμερικανό Πρόεδρο το νέο νόμισμα έμεινε στην Ιστορία) στον Πρωθυπουργό της διοργανώτριας χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ενός έθνους που χτυπήθηκε κατά την επίθεση στους δίδυμους πύργους (λόγω της καταστροφής του ναού του Αγίου Νικολάου).
Ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αποστολή θα φιλοξενηθούν στο Blair House από τις 16 ως τις 18 Οκτωβρίου, όσο ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί καλοπιάνουν έτσι την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι είναι ο πιο σταθερός και έμπιστος σύμμαχός τους στην Ανατολική Μεσόγειο και θέλουν να αναβαθμίσουν τη διμερή συνεργασία σε περισσότερα επίπεδα.
Κανένας άλλος Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει φιλοξενηθεί στο Blair House εκτός από τον Κώστα Σημίτη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Το ιστορικό κτίριο που ανήκε στην οικογένεια Μπλαιρ και αγοράστηκε το 1942 από το αμερικανικό δημόσιο, έχει φιλοξενήσει ιστορικές προσωπικότητες όπως τους Σαρλ Ντε Γκόλ, Νελσον Μαντέλα, Τσαιμ Βαιτσμαν, Παντίτ Νεχρού και Λεχ Βαλέσα, παραχωρείται συνήθως σε αρχηγούς πολύ στενών συμμάχων αλλά και σημαντικών κρατών (Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζιανγκ Ζεμίν) και εστεμμένους όπως την Βασίλισσα Ελισάβετ και τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.
Ως κυβερνητικό κτίριο το Blair House άρχισε να χρησιμοποιείται ήδη από το 1829, όταν ο Πρόεδρος Αντριου Τζάκσον μετέφερε εκεί μυστικά το άτυπο υπουργικό του συμβούλιο (στο οποίο ανήκε και ο ιδιοκτήτης του οικήματος Φράνσις Μπλαίρ) για να αποφύγει τους συνεχείς καυγάδες ανάμεσα στον αντιπρόεδρο Τζ. Τζ. Καλχούν και τον υπουργό Εξωτερικών Βαν Μπούρεν.
Από τότε, στο Blair House συνέβησαν διάφορα ιστορικά γεγονότα, ήταν όμως οι συνεχείς επισκέψεις του Τσωρτσιλ στην Ουάσιγκτον στη διάρκεια του πολέμου (που φιλοξενείτο κάθε φορά στο Λευκό Οίκο) που έπεισαν τον Ρούζβελτ να το αγοράσει. Με την Ελλάδα το Μπλαιρ Χάους συνδέεται και με άλλο τρόπο, αφού εδώ μετακόμισε ο Πρόεδρος Τρούμαν στη διάρκεια της ανακαίνισης του Λευκού Οίκου και εδώ εκπονήθηκαν και διατυπώθηκαν το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ.
Πηγή: real.gr