Λίγες μέρες πριν το «μάθημα λογοτεχνίας» του Κώστα Λογαρά με τίτλο «Ο Παπαδιαμάντης αλλιώς» που θα γίνει το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο Bright Side, συναντήσαμε το γνωστό πατρινό συγγραφέα, ο οποίος δέχθηκε να μας απαντήσει σε 3 εισαγωγικές ερωτήσεις.
Για ποιο λόγο να παρακολουθήσει κάποιος την ανάλυση που θα κάνετε στο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα» ;
Δεν πρόκειται για φιλιλογική ανάλυση. Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και θα ήταν τεριμμένο, κοινότοπο. Θέλω να δω αυτό που κρύβεται πίσω από τον λόγο του Σκιαθίτη συγγραφέα. Ό, τι περνάει απαρατήρητο από το μάτι τού αναγνώστη. Και οι αναφορές μου θα γίνουν πάνω στους υπαινιγμούς του. Κυρίως στον τρόπο που χειρίζεται τη γλώσσα για να εκφράσει τον ερωτικό του λόγο.
Ποια είναι η διαχρονική αξία της γλώσσας του Παπαδιαμάντη;
Η γλώσσα του είναι ολόκληρος θησαυρός. Διατρέχει με θαυμαστό τρόπο λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής , την εκκλησιαστική, τον καθαρεύοντα και το λαϊκό λόγο με μια εκπληκτική άνεση. Λες και η διαδρομή της ελληνικής γλώσσας στις χιλιετίες συντίθεται, ομαλά και φυσικά, στα κείμενά του.
Έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση του Παπαδιαμάντη σήμερα; Προτείνει κάτι στο σημερινό νέο, το χρήστη των Η/ Υ και του Ιντερνετ;
Ναι, έχει πολλαπλό ενδιαφέρον και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό εκτενώς. Όμως ας μείνουμε στο «Ονειρο στο κύμα» και στα αποσπάσματα που έχω επιλέξει να παρουσιάσω στην συνάντηση στο Bright Side. Σ’ αυτά προκύπτει μια διάσταση της ερωτικής ζωής εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Πολύ περισσότερο, για τον σημερινό άνθρωπο – τον ψυχικά αποξηραμένο. Για τον οποίο ο έρωτας είναι εξουσία, επιβολή πάνω στον άλλον, προβολή της δύναμης. Το Όνειρο στο κύμα δίνει τη δυνατότητα να μιλήσει κανείς για τη χαμένη ποιητική οπτική τού έρωτα ( του σωματικού εννοώ κι όχι κανενός πλατωνικού). Οι τολμηρές αλληγορίες του Παπαδιαμάντη μπορούν να δώσουνε το έναυσμα για προβληματισμό. Θα δούμε στην κουβέντα μας πώς θα εξελιχθεί.