Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας "βλέπει" άλλο οικόπεδο για την ανέγερση του αστυνομικού Μεγάρου- Τι προτείνει

Με αφορμή δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο για τον χώρο ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου σε οικόπεδο επί της Ν.Ε.Ο. & Αμερικής, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας  έχει να επισημάνει τα εξής.

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός οι υπηρεσίες του αστυνομικού μεγάρου πρέπει να απομακρυνθούν από την οδό Ερμού. Η τωρινή του θέση δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της πόλης (κυκλοφοριακά, ασφάλειας, όχλησης, κ.λ.π.) αλλά και στην ίδια την αστυνομία.

Η  νέα προτεινόμενη θέση έρχεται από παλιά και βασίζεται σε δύο γεγονότα.

Το πρώτο είναι ότι το οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως & Προστασίας του Πολίτη και το δεύτερο ότι βρίσκεται δε θέση αποκεντρωμένη και εύκολα προσβάσιμη από όλα τα κεντρικά, περιφερειακά και εθνικά δίκτυα.

Όμως η χωροθέτηση ενός τέτοιου κτηρίου από μόνη της εγείρει θέματα πολεοδομικής και αισθητικής ένταξης στον ιστό της πόλης.

Στο παραδιπλανό οικόπεδο βρίσκεται το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, ένα εμβληματικό σύγχρονης αρχιτεκτονικής κτήριο τοπόσημο, και σίγουρα μεγάλης πολιτισμικής, τουριστικής και αναπτυξιακής σημασίας για τη πόλη μας.

Από το μέγεθός του και μόνο το νέο αρχαιολογικό μουσείο αναζητά τον αντίστοιχο δημόσιο χώρο για να ενταχθεί ομαλά στον πολεοδομικό ιστό αλλά και να παίξει το ρόλο που του αναλογεί για την Πάτρα και όλη την Αχαΐα μέσα από τον πολιτιστικό και παιδευτικό χαρακτήρα αλλά και να σηματοδοτήσει με την κυριαρχία του μέσα στο χώρο την σημειολογική του σημασία και αναφορά.

Ένα τέτοιο κτήριο σε γειτνίαση με το νέο προτεινόμενο αστυνομικό μέγαρο δεν αποτελεί την καλύτερη λύση αφενός λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων στον χαρακτήρα  χρήσης των κτηρίων και αφετέρου της υποβάθμισης του δημόσιου χώρου γύρω από το νέο αρχαιολογικό μουσείο, ως εν δυνάμει χώρου πολιτισμού και ανάπτυξης , υπερτοπικής σημασίας, όπως προβλέπεται και από το Γ.Π.Σ Πάτρας στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τη Πόλη.

Ο χώρος του μουσείου με τους γύρω αδόμητους χώρους και την παλαιά γεωργική σχολή, μπορεί να γίνει ένας μεγάλος χώρος πρασίνου με το εμβληματικό νέο αρχαιολογικό μουσείο να κυριαρχεί στο χώρο όπως του αρμόζει. Αυτό θα δώσει στην αρκτική περιοχή της πόλης της Πάτρας καλύτερη ποιότητα ζωής και πράσινο που τόσο ανάγκη το έχει η περιοχή, και θα μπορούσε μάλιστα ο σχεδιασμός του χώρου να γίνει μέσω Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για έναν άρτια σχεδιασμένο και αναβαθμισμένο αστικό χώρο.

Ως αναφορά το νέο αστυνομικό μέγαρο νομίζουμε ότι με καλή θέληση και συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων θα βρεθεί ένα άλλο οικόπεδο(πιθανά το οικόπεδο στον κόμβο Κουρτέση όπως προβλέπεται από το Γ.Π.Σ. Πατρών ή άλλο)που θα ικανοποιεί και τις ανάγκες της αστυνομίας  αλλά πρωτίστως της πόλης και των κατοίκων της .