Η άνοδος - έκπληξη της ακροδεξιάς στη Γερμανία και η «τιμωρία» της Μέρκελ

Πού αποδίδεται η εκλογική επιτυχία του AfD

Με ποσοστό 13% στις εκλογές που έγιναν χθες στη Γερμανία, το ακροδεξιό αντιευρωπαϊκό αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»- AfD είναι το μόνο που μπορεί να μιλά όχι απλώς για επιτυχία αλλά για θρίαμβο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέρος των ψηφοφόρων των συντηρητικών—ως και ένα εκατομμύριο πολίτες —μεταπήδησαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, το κόμμα που χρησιμοποίησε ως προεκλογική «ατμομηχανή» την απόρριψη της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, την οποία χαρακτήριζε «προδοσία».

«Αφήσαμε ακάλυπτη τη δεξιά μας πλευρά κι αυτή τη στιγμή επαφίεται σε εμάς να καλύψουμε το κενό», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

Για πολλούς, η είσοδος ενός τέτοιου κόμματος στη γερμανική Βουλή είναι σοκ. Είναι χαρακτηριστικοί οι χαρακτηρισμοί «σκάνδαλο», από τον Ντίτμαρ Μπαρτς του κόμματος «Η Αριστερά», «σεισμός» από την εφημερίδα Bild, «θρίαμβος της εκστρατείας του φόβου» από τη Die Welt, «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» από την Süddeutsche Zeitung.

Το κεντρικό ισραηλιτικό συμβούλιο της Γερμανίας έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοκρατία μετά το 1949», δηλαδή την γέννηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ενώ το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο χαρακτήρισε την AfD «αισχρό αντιδραστικό κίνημα το οποίο υπενθυμίζει το χειρότερο παρελθόν» της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του AfD  Αλεξάντερ Γκάουλαντ έδινε το στίγμα προθέσεων του κόμματος στις πρώτες του δηλώσεις: ««Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία. Θα την κυνηγήσουμε παντού (την Άνγκελα Μέρκελ) και θα πάρουμε πίσω την Γερμανία και τον λαό της».

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ψήφοι της AfD, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κάλπης, προέρχονταν κυρίως από διαρροές ψηφοφόρων του CDU, του SPD και της Αριστεράς, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ψήφοι αφορούν πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει και να διερευνήσει, τι είναι αυτό που σήκωσε τόσο κόσμο από τον «καναπέ».

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σαξονία, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπέρασε την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών(CDU) σε ποσοστό ψήφων στη Σαξονία, όπου τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 27% και 26,9% αντίστοιχα.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που κατέγραψε η AfD σε όλη τη γερμανική επικράτεια στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η «τιμωρία» της Μέρκελ

Μπορεί να κατάγεται από την ανατολική Γερμανία, και από εκεί να ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα, ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ μόνο καλής υποδοχής δεν τύγχανε κατά τις προεκλογικές της εμφανίσεις εκεί.

Οι ψηφοφόροι της πρώην ανατολικής Γερμανίας, εξοργισμένοι καθώς φαίνεται από την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της χώρας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 2015, συνέβαλαν στη χειρότερη εκλογική επίδοση των Συντηρητικών από το 1949 και τη θριαμβευτική είσοδο ακροδεξιού κόμματος στη Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά το 1945.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκέντρωσε το 22,9% των ψήφων στις περιοχές που αποτελούσαν άλλοτε τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγράφει σε εθνικό επίπεδο, το 13%. Το AfD τα πήγε εξαιρετικά καλά μεταξύ των νεαρών ανατολικογερμανών ψηφοφόρων, εκ των οποίων το ψήφισε το 26% .

Στα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσε μόλις 27,6%—ποσοστό πολύ κατώτερο του εθνικού —ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, είχε καταλάβει το 38,5%.

Διαβάστε επίσης