Κινδυνεύει το παλιό πέτρινο γεφύρι στον Άγιο Βασίλειο του χωριού Σειρές, Καλαβρύτων

Σε κίνδυνο να πέσει, είναι το παλιό πέτρινο γεφύρι. (κτίσμα στα τέλη του 19ου αιώνα), που βρίσκεται στο συνοικισμό Άγιο Βασίλειο του χωριού Σειρές, Καλαβρύτων, επί του Σειραίου ποταμού. Το γεφύρι που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τους κατοίκους των γύρω χωριών, Σειρές, Πάος, Άγιος Βασίλειος και Δεχούνι, για τις αγροτικές τους εργασίες, από την φθορά του χρόνου αλλά και από τις συχνές διελεύσεις αγροτικών αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων, έχει καταπονηθεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσει.
Μόνη και επιτακτική λύση, να φτιαχτεί νέο γεφύρι για την διέλευση των κατοίκων, και να σωθεί το ιστορικό μνημείο με την απαραίτητη συντήρηση του.  
Το πέτρινο γεφύρι της «Σανίδας»
Όπως μας ενημερώνει ο ερευνητής Θεόδωρος Χαμάκος (Αρχείο Γεφυρών Πελοποννήσου - agpelop.blogspot.gr, το το γεφύρι, ονομάζεται και γεφύρι της «Σανίδας» από την ονομασία της περιοχής. Είναι καλυμμένο με τσιμέντο 20 εκατ. στη βάση του. 
Οι ντόπιοι λένε ότι χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και είναι παρόμοιο με το “Τουρκοφέφυρο”, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα περίπου δυτικότερα, προς το χωριό Πάος, χωρίς να μας είναι γνωστό το όνομα του πρωτομάστορα.
Είναι καταβιβασμένο για να επιτευχθεί επίπεδο κατάστρωμα, χωρίς στηθαία και μια σειρά θολίτες.


Σειραίος ποταμός
Πρόκειται για μικρό χείμαρρο ο οποίος πηγάζει από τις πλαγιές του βουνού "Άγιος Αθανάσιος" ή "Αβρότι", κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Σκούπι, και από το Αφροδίσιο όρος, κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Δεχούνι, και έχει ρου από ανατολικά προς δυτικά διασχίζοντας την κοιλάδα των Τριποτάμων-Παγκρατίου μέχρι που χύνεται στον Ερύμανθο, στο ύψος του χωριού Τριπόταμα.
Προτού χυθεί στον Ερύμανθο, δέχεται τα νερά του χείμαρρου Τάρταρη ή χείμαρρο της Αλέσταινας. To "ρέμα του Δεχουνίου" χύνεται στον Σειραίο και αποτελεί τροφοδότη του.
Η ονομασία του οφείλεται στο χωριό Σειρές του οποιου οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται κατά μήκος της κοιλάδας που διασχίζει. Από την ονομασία "Βερσίτσι", το παλιό όνομα δηλαδή των Σειρών, ονομάζεται και "Βερσιτσιώτικο ποτάμι". Ονομάζεται και "Δεχουναίικο ποτάμι" ή και "Ποταμιά"
Έχει πάντα νερό, ακόμα και τους θερινούς μήνες, και στις όχθες του φύονται ιτιές και πλατάνια. Στο ρου του υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια: του "Αγίου Βασιλείου" ή της "Σανίδας" και το επονομαζόμενο "Τουρκογέφυρο", και τα δύο στην περιφέρεια του χωριού Σειρές.
kalavrytanews