Θεσμοί προς την Ελλάδα: Κόψτε αμυντικές δαπάνες και μειώστε το κράτος

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Αμυντικές δαπάνες και Δημόσιο μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας που ασχολήθηκαν με τα δημοσιονομικά, οι οποίοι όμως έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα.

Με την αποχώρηση και των τελευταίων στελεχών της πολυπληθούς ομάδας που έφτασε στην χώρα μας, διαγράφονται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα γίνει η τρίτη αξιολόγηση.

Τα κλιμάκια που ξετίναξαν επί περίπου επτά ημέρες τα δημοσιονομικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: Ότι τα έσοδα θα έχουν πρόβλημα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος και ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των δαπανών σε δύο βασικές κατηγορίες. Στις αμυντικές δαπάνες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σε ότι αφορά τις αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε ήδη, με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με την συμφωνία του 2015, να έχουν μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και 400 εκατ. ευρώ το 2016.

Η συνολική μείωση για την διετία δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά καλύφθηκε από το υπερπλεόνασμα των εσόδων που καταγράφηκε το 2016.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί στη Βουλή ότι η εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με την πώληση πλεονάζοντος πολεμικού υλικού και την αξιοποίηση των στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιεί πλέον ο στρατός . Τίποτα από αυτά όμως δεν είχε, μέχρι στιγμής, το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Με την εξέταση λοιπόν των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2017, και κυρίως των προβλέψεων του 2018, οι συνήθως συγκαταβατικοί εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων εντόπισαν το λάθος στα βιβλία και ζήτησαν εξηγήσεις .

Όταν οι απαντήσεις που πήραν δεν τους ικανοποίησαν, τόνισαν ότι θα εισηγηθούν την μείωση των αμυντικών δαπανών στους ανωτέρους τους, αν προκύψει η ανάγκη για νέα μέτρα για το 2018.

Ένα δεύτερο πεδίο, είναι οι δαπάνες των δήμων. Παρά το γεγονός ότι το ποσό που δαπανάται από Δήμους και Περιφέρειες έχει περιοριστεί σημαντικά από το 2015, οι ισολογισμοί τους συνεχίζουν να έχουν διάφορα στοιχεία που δημιουργούν προβληματισμούς.

Πρόκειται για αρκετές αναπτυξιακές εταιρείες, οι οποίες διατηρούν μεν προσωπικό, αλλά δεν έχουν την σύνθεση που θα τους επέτρεπε να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, δηλαδή να μπορούν να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια.

Ζήτησαν επίσης λίστες με τους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης τους. Αυτή ήταν άλλη μια άβολη στιγμή για τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι έπρεπε να παραδεχθούν ότι ελάχιστοι από τους περίπου 3.500 υπαλλήλους έχουν απομακρυνθεί λόγω καθυστέρησης της συνεδρίασης των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση και για τους υπεράριθμους συμβασιούχους που έχουν φτάσει τις 52.000, ενώ θα έπρεπε να είναι έως 47.000 στους δήμους και τα σχέδια είτε για μονιμοποίηση, είτε για την απομάκρυνση τους από τις θέσεις τους.

Σε πρώτη φάση, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ παρέπεμπαν όλα αυτά τα θέματα στην ανασκόπηση των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο, με στόχο να ανακατευθύνει δαπάνες 300-350 εκατ. ευρώ σε εργαλεία κοινοτικής πρόνοιας.

Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια έφυγαν με αυτές τις σημειώσεις, με τις οποίες και θα επανέλθουν οι επικεφαλής τους μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης