Σε λειτουργία ο επίσημος ενημερωτικός ιστότοπος government.gov.gr

από σήμερα

Στον εμπλουτισμό της παρουσίας της ελληνικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο στοχεύει η λειτουργία από σήμερα του επίσημου ενημερωτικού ιστότοπου στη διεύθυνση government.gov.gr, ενώ τα σχετικά κανάλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται για το facebook, στο facebook.com/govgr και για το twitter, στο twitter.com/governmentgovgr.

Στον επίσημο ενημερωτικό ιστότοπο παρουσιάζονται το έργο και οι δραστηριότητες της κυβέρνησης για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περιεχόμενό του αποτελεί συλλογικό έργο, για το οποίο συνεργάζονται τα Γραφεία Τύπου του πρωθυπουργού και των υπουργείων υπό τον συντονισμό του Γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου και εκφράζει θεσμικά την κυβέρνηση.

Ο ιστότοπος αποτελεί μια ανοιχτού κώδικα εσωτερική παραγωγή του γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του. Σκοπός του ιστότοπου είναι να αποτελεί εφεξής μια πύλη για την ενημέρωση των πολιτών και των ΜΜΕ σχετικά με το έργο και τη δραστηριότητα της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης, κάτι που, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «δυστυχώς δεν τηρήθηκε κατά το παρελθόν παρόλο που μόνο να ενδυναμώσει μπορεί το δημόσιο διάλογο».

Πιο συγκεκριμένα:

Μέσα από την ενότητα «Επικαιρότητα» οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν τη ροή των ενημερώσεων ανά πεδίο πολιτικής και θεματική κατηγορία.
Στην ενότητα «Έργο» αποτυπώνονται τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ανά χαρτοφυλάκιο (υλοποιήσεις, ψηφισμένοι νόμοι, υπογραφές συμφωνιών, παραδόσεις έργων, υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίσεις σε ισχύ κ.λπ.).
Στην ενότητα «Τεκμηρίωση» αναρτάται υλικό τεκμηρίωσης και συγκεντρωτικά στοιχεία ανά χαρτοφυλάκιο (στοιχεία, εγκύκλιοι, ενημερωτικά σημειώματα, στατιστικές, ερμηνευτικά κείμενα κ.λπ.).
Στην ενότητα «INFOGOV», δημοσιεύονται ανακοινώσεις, προκηρύξεις, προσκλήσεις, διοικητικές πράξεις και χρήσιμες πληροφορίες για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν σε ομάδες πολιτών με ειδικά ενδιαφέροντα όπως ακριβώς δημοσιεύονται και στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «infogov». Για την ενότητα αυτή υπεύθυνο είναι το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Οι πολίτες μπορούν να αντλούν ενημέρωση για τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού, τη δραστηριότητα και το έργο των υπουργείων, τις ενημερώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς και το κύριο πρόγραμμα των ερχόμενων ημερών.
Η ανατροφοδότηση από τους πολίτες γίνεται μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας της «καθημερινότητας». Κάτω από κάθε ενημέρωση, αντί σχολίων, βρίσκεται σύνδεσμος για την εν λόγω φόρμα επικοινωνίας με την κυβέρνηση στο kathimerinotita.gov.gr που χειρίζεται το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα «Καθημερινότητας του Πολίτη».

Ο ιστότοπος δεν αποσκοπεί σε αποτύπωση κάθε κυβερνητικής πράξης, αλλά στην παρουσίαση της κύριας κυβερνητικής δραστηριότητας. Τα δελτία Τύπου των υπουργείων δημοσιεύονται εξάλλου στους ιστοτόπους τους και διανέμονται στους διαπιστευμένους ανά χαρτοφυλάκιο δημοσιογράφους.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο καταγράφεται η κύρια δραστηριότητα και έργο από την ορκωμοσία της σημερινής κυβέρνησης (6 Νοεμβρίου 2016). Ωστόσο, στην ενότητα «Απολογισμός κυβερνητικού έργου 2015-2016» σταχυολογείται το κύριο κυβερνητικό έργο της περιόδου ανά τομέα πολιτικής.

Οι πολίτες μπορούν σε καθημερινή βάση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις με χρήσιμες πληροφορίες στο κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «infogov». Αρκεί να εγγραφούν στις θεματικές ενδιαφέροντός τους μέσα από την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη τόσο στο «GooglePlay Store» (play.google.com/store/apps/details?id=gov.goverment.infogov), όσο και στο «App Store» της Apple (itunes.apple.com/app/id1141405510).

Επίσης, οι πολίτες έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αποστέλλουν ζητήματα που δυσκολεύουν τη συλλογική καθημερινότητα της κυβέρνησης μέσω της ιστοσελίδας «Καθημερινότητα» (kathimerinotita.gov.gr). Μέσα από τη σχετική φόρμα επικοινωνίας τα θέματα καταγράφονται, ώστε να αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφηθούν οι ελλείψεις, να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγήσουν σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.