Σε σκληρό αντικυβερνητικό τόνο κινήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στις απαντήσεις του προς τους πολιτικούς συντάκτες έδωσε έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι δεσμεύτηκε σε τέταρτο μνημόνιο. «Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μέτρα, μείωση συντάξεων.
«Εγώ θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί θα προτείνω πλαίσιο μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα» ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στη «γενιά των 360 ευρώ», όπως ό ίδιος έχει καθιερώσει στην πολιτική ορολογία, λέγοντας πώς είναι δημιούργημα της κυβέρνησης οι μισθοί των 360 ευρώ» και ότι ανέχεται τις συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης. Υποσχέθηκε δε ότι η κυβέρνησή του θα καθιερώσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Επενδύσεις και επιχειρηματικότητα
Χαρακτήρισε τις ιδιωτικές επενδύσεις βασικό μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας. Η κυβέρνησή του, είπε, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις όπως και για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο.
Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχωνο του διαδηλωτή, σε σαφώς ειρωνικό ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για την έξοδο της χώρας στις αγορές, υποστήριξε ότι αυτή΄δεν έγινε με καθαρό τρόπο. «Αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειάζομασταν έγκριση για τα όποια αντίμετρα διαφημίζει ο κ. Τσίπρας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια, Θα είχαμε πρόσβαση στις αγορές από το 2015». Όπως είπε «κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι λόγω των εκλογών δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε δύο μνημόνια».
Για το χρυσωρυχείο στις Σκουριές είπε ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση και σημείωσε ότι το θέμα έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους» υποστήριξε.
Είπε μάλιστα ότι μετά το θόρυβο που έγινε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο. «Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, δεν θέλει και δεν μπορεί» ανέφερε.
Για τα πανεπιστήμια
Στα θέματα της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με περισσότερη έμφαση όσα είπε την προηγούμενη ημέρα, στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων.
Επέμεινε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες» είπε.
«Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν» είπε για μία ακόμη φορά.
Στόχος του όπως είπε είναι να υπάρχουν στη χώρα ποιοτικά πανεπιστήμια τα οποία θα προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό και θα σταματήσουν τη διαρροή φοιτητών από τη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως η αλλαγή προσέγγισης της ΝΔ στα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη της ΝΔ. Όπως είπε, δεν θέλει να βλέπει την εικόνα ρύπανσης που παρουσιάζουν τα δημόσια πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό δεν θα υπάρχουν πλέον αφίσες τις ΔΑΠ στα πανεπιστήμια.
Είπε επίσης ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες εκλογής πρυτάνεων και όσον αφορά στις φοιτητικές εκλογές είπε ότι η ΔΑΠ θα κατέλθει μόνο αν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογής ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών.
Στο θέμα με την αντιγραφή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και τη στάση ανοχής που επέδειξε η τοπική οργάνωση της ΔΑΠ, είπε ότι «οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες γι αυτό και η άμεση απάντηση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ».
Συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Όχι
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον εαυτό του έναν μετριοπαθή φιλελεύθερο πολιτικό. Σας φαίνομαι ακροδεξιός είπε αστειευόμενος στο δημοσιογράφο που του απηύθυνε την ερώτηση. Απαντώντας δε σε σχετικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. «Πολύ περισσότερο από εκείνους που συνεργάστηκαν με την Χρυσή Αυγή για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 και να οδηγηθούμε σε εκλογές».
Ανέφερε ακόμη πως «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ».
Στην ερώτηση εάν μετεκλογικά η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η απάντησή του ήταν μονολεκτική: «Όχι».
Η ΝΔ θα επιχειρήσει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα θελήσει να συνεννοηθεί μετά τις εκλογές.
«Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει»
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική.
«Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει» είπε και σε περίπτωση που το κόμμα του δεν θα έχει πλειοψηφία 200 εδρών για άμεση αλλαγή του είπε ότι θα προτείνει ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική.
Προανήγγειλε δε αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος
«Και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου»
Συνεχίζοντας την πολιτική ανανέωσης της ΝΔ που έχει εξαγγείλει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση
"Δημιούργημα σας οι μισθοί των 360 ευρώ"
17|09|2017 | 18:37
Πολιτική