Ανδρουλάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκροτούν έναν μικρό δικομματισμό, που δεν είναι ανθεκτικός

Συνέντευξη

«Το καινούργιο πρέπει να φαίνεται αλλά και να είναι» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς

Ο κ. Ανδρουλάκης στέκεται ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νέας γενιάς στο εγχείρημα και αναφέρει πως «το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας παράταξης που να εκφράζει όλους από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας», ενώ διαμηνύει ότι «το καινούργιο δεν πρέπει μόνο να φαίνεται αλλά και να είναι καινούργιο».

Επιπλέον, παίρνει θέση για τα διαδικαστικά της εκλογής στηρίζοντας την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «στο εξωτερικό βρίσκεται μία ακόμα Ελλάδα, κυρίως νέων ανθρώπων, που λόγω έλλειψης ευκαιριών στη χώρα, αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Η συμμέτοχη τους είναι κρίσιμη».

Τέλος, για τη ρύπανση στον Σαρωνικό, τονίζει πως «αυτό που συμβαίνει είναι εξοργιστικό και θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι, παρά την εκκωφαντική αποτυχία τους, αρνούνται να αφήσουν τις καρέκλες τους», συμπληρώνοντας πως «δεν χρειάζεται φοβερό ταλέντο διακυβέρνησης για να δράσεις εγκαίρως για ένα ναυάγιο που από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή».

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Τα Νέα»:

Τι διαφορετικό φέρνει στην Κεντροαριστερά η υποψηφιότητά σας;

Φιλοδοξία μου είναι ένα δημιουργικό σοκ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Επιθυμώ να εκφράσω αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι εκείνους που θέλουν να γίνουν. Στόχος μου είναι να επανασυνδεθούμε με τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες, να πείσω εκείνους που θεωρούν ότι είναι πια μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά. Να φτιάξουμε επιτέλους ένα αληθινά ανοιχτό κόμμα που προτεραιότητά του θα είναι να δώσει προοπτική στον τόπο κι όχι προοπτική βολέματος στα στελέχη του. Μία παράταξη που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα σέβεται τους θεσμούς και θα συγκρουστεί με τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.

Αν εκλεγείτε αρχηγός θα παραδώσετε την έδρα σας στο Στρασβούργο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ σημαντικότερο ρολό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετά μέλη του ηγούνται εθνικών κομμάτων. Η θέση του ευρωβουλευτή είναι κοινοβουλευτική και όχι διοικητική. Δεν πρόκειται για δημόσιο αξίωμα με καθήκοντα ουδετερότητας. Θα πράξω, λοιπόν όπως και οι υπόλοιποι που κατέχουν ανάλογες θέσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και θα παραδώσω την έδρα μου με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Πόσο εύκολο είναι να συνενωθούν διαφορετικά κόμματα, όταν ακόμα και μέσα στο ίδιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνίες δημιουργούν εκρήξεις;

Δεν έχουμε διαφωνίες για στρατηγικά θέματα που αφορούν τη χώρα. Σε τελική ανάλυση οι διαφωνίες συχνά αποτελούν το οξυγόνο για ένα δημοκρατικό κόμμα. Όπου δεν υπάρχουν διαφωνίες, συνήθως υπάρχει ένας αρχηγός-ιδιοκτήτης που αποφασίζει για τα πάντα. Δεν είναι κακό να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα και αυτές να ομογενοποιούνται μέσα από διάλογο. Κακό είναι να κλεινόμαστε στο μικρόκοσμο των κομματικών ερίδων και να χάνουμε τον μεγάλο στόχο δηλαδή την προοδευτική ανασυγκρότηση του τόπου.

Κάποιοι μέσα στο κόμμα σάς καταλογίζουν μικροκομματικά παιχνίδια και σκοπιμότητες εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από την περασμένη άνοιξη. Τι τους απαντάτε;

Η δημόσια θέση μου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ότι το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης έπρεπε να προηγηθεί της εκλογής ηγεσίας τυγχάνει να είναι και η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Επιλέχθηκε να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος με τον οποίο αυτονόητα διαφώνησα όπως και πολλά άλλα μέλη μας. ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης δεν μας έχει ωφελήσει διαχρονικά. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ την κα. Γεννήματα και τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει από τότε που εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι οι συνυποψήφιοί σας ,και εσείς, στοχεύετε στην νέα γενιά. Είναι οι νέοι ψηφοφόροι ο καταλύτης αυτής της αναμέτρησης; Πώς θα τους προσελκύσετε;

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας παράταξης που θα εκφράζει όλους: από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Με θλίβει η απομάκρυνση των συνομήλικών μου από την πολιτική. Καταλαβαίνω ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τους έχουν πληγώσει. Η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας.

Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσατε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Το πόσο οι πολίτες διψούν για κάτι νέο αλλά και το πόσο δύσπιστοι είναι πια απέναντι στους πολιτικούς. Θέλουν να στηρίξουν κάτι πραγματικά ανανεωτικό και προοδευτικό αλλά από την άλλη φοβούνται να μην απογοητευτούν ξανά.

Τελικά οι επίδοξοι αρχηγοί είναι δέκα. Ο μεγάλος αριθμός διευκολύνει ή δυσχεραίνει την διαδικασία εκλογής;

Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι η διεξαγωγή δέκα ανεξάρτητων προεκλογικών εκστρατειών που δεν θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το ζητούμενο είναι να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία, να κατατεθούν προγραμματικές προτάσεις και θέσεις ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σύγκρισης αλλά και ένα μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα. Για αυτό έχω ζητήσει να γίνουν πέντε μεγάλες συγκεντρώσεις στη περιφέρεια ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει τους υποψήφιους από κοντά καθώς και δυο τηλεοπτικές συζητήσεις.

Ποια είναι η δική σας θέση πάνω στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας;

Πάμε να φτιάξουμε κάτι νέο. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, με διαφάνεια για να δώσουμε πολιτική έκφραση στους πολίτες. Στο εξωτερικό σήμερα βρίσκεται μία ακόμα Ελλάδα, κυρίως νέων ανθρώπων, που λόγω έλλειψης ευκαιριών στη χώρα, αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Η συμμέτοχη τους είναι κρίσιμη.

Πολύς λόγος γίνεται για την φύση του νέου φορέα. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να είναι πολυκομματικός ή ενιαίος;

Τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στο εγχείρημα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ ήταν υπέρ του πολυκομματικού μοντέλου όπως αυτό της Ιταλικής ΕΛΙΑΣ. Όμως, ακόμα και έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ιταλική ΕΛΙΑ μετεξελίχτηκε σε βάθος χρόνου στο σημερινό Partito Democratico. Αργά ή γρήγορα οι πολιτικές εξελίξεις θα μας οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ; Θα μπορούσε ο νέος φορέας, με εσάς αρχηγό, να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιον από τους δύο;

Πιστεύω ότι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου. Οποιοσδήποτε σήμερα επεξεργάζεται σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, δυο χρόνια πριν από τις εκλογές, περιφρονεί τη δυναμική των εξελίξεων. Αυτός που θα καθορίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του.

Ως θέση αρχής όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από τώρα ότι η κυβερνητική συνεργασία έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων ώστε να μην καταπέσει στο ευτελές επίπεδο της μοιρασιάς θέσεων εξουσίας.

Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ δεν παύει να είναι το κόμμα που το 2009 οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση ημιχρεοκοπίας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια παρά φύση συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ενώ χρησιμοποίησε τερατώδη ψέματα για να ανέλθει στην εξουσία. Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι αυτός ο μικρός δικομματισμός δεν είναι ανθεκτικός.

Ο Γιούνκερ στην Ευρωβουλή παρουσίασε το όραμά του για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι οι Ευρωπαίοι έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα άρχισε όταν η Ευρώπη ήταν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/6 του παγκοσμίου πληθυσμού. Σήμερα είμαστε το 1/6 του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/13 του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό αναδεικνύει ότι ακόμα και το μεγαλύτερο κράτος της Ένωσης η Γερμάνια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο παγκόσμιο ανταγωνισμό από μόνη της.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών, περίπου 73%, επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις.

Με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε πολύ σημαντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, ζήτησε την κατάργηση της λήψης απόφασης με ομοφωνία σε τομείς όπως η φορολογική νομοθεσία, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των Κρατών και τη φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πρέπει να διασφαλίζουμε ότι ο πλούτος θα φορολογείται εκεί που παράγεται.

Η δέσμευσή του ακόμα για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπου κάποια ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα θα προστατεύονται παντού στην Ευρώπη, ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Δυστυχώς όμως δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση των όλο και αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.

Δεν αρκούν όμως αυτά. Πρέπει να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ μέσω της αλλαγής του σημερινού ESM, το οποίο όμως πρέπει να λειτουργεί με τον δημοκρατικό έλεγχο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Εναρμονίζεται η περιβαλλοντική πολιτική της χώρας με την αντίστοιχη κοινοτική;

Αυτό που συμβαίνει στον Σαρωνικό είναι αληθινά εξοργιστικό και θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι, παρά την εκκωφαντική αποτυχία τους, αρνούνται να αφήσουν τις καρέκλες τους. Σε επίπεδο νομοθεσίας η εθνική πολιτική είναι επαρκής, σε επίπεδο λειτουργιών και αντιδράσεων υπάρχει σημαντικό έλλειμμα. Δεν χρειάζεται φοβερό ταλέντο διακυβέρνησης για να δράσεις εγκαίρως για ένα ναυάγιο που από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Όπως και να έχει, ήδη κατέθεσα σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση της ζημιάς αλλά και για το εάν αξιοποιήσαμε εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μας παρέχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ