Με αφορμή την πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Δυτική Αχαΐα, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η καταγραφή ζημιών που προκαλούν φυσικές καταστροφές προκαλεί θλίψη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Δυτικής Αχαΐας. Εκφράζω την συμπαράστασή μου στους κατοίκους που επλήγησαν και εκτιμώ ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η κήρυξη του οικείου Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να γίνεται ότι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές για τον αγώνα που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν, για την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Εκτιμώ ότι αρχές θα συνεχίσουν τις έρευνες για να βρεθεί από «που» και «πως» ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Αντί όμως να θλιβόμαστε κάθε φορά βλέποντας τα καμένα και τις καταστροφές που προκαλεί η πύρινη λαίλαπα, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Την βάση ενός τέτοιου διαλόγου, ο οποίος μπορεί και πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, έθεσε πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται τα εξής:
Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη και συμμετοχή των σχολείων σε δράσεις καθαρισμού των δασών.
Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής.
Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο με παράλληλη αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.
Καλύτερο συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
Να επιτρέπουμε στη φύση να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνουν ενέργειες που οφείλουν απέναντι στο περιβάλλον και είναι συμβατές με τους περιβαλλοντικούς κανόνες που ορίζουν οι ειδικοί.