Ναύπακτος χωρίς αυτοκίνητα: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Είναι μία ευκαιρία να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές στον πολίτη. Να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πάμε με τα πόδια σε πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και με το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις.

Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή συνήθεια.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, διεκδικούμε τα Δικαιώματα των Πεζών.  Ζητάμε να μπορούμε να περπατάμε και όχι μόνο να μεταφερόμαστε.

• Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης για τη μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης. Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιοι χώροι για τη μετακίνηση των πεζών, και δεν χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης!!!

• Είναι υποχρέωση των οδηγών, η παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς, σε όλες τις διαβάσεις.

• Η  «οδική ασφάλεια» και η «κυκλοφοριακή αγωγή», αφορούν πρωτίστως στην προστασία των πεζών και όχι μόνο στην προστασία ή στην προετοιμασία των οδηγών.

• Οι πεζοί να αποτελούν το κύριο συστατικό της οργάνωσης της κυκλοφορίας στην πόλη και όχι να αντιμετωπίζονται ως το δευτερεύον στοιχείο της κυκλοφορίας, έναντι των τροχοφόρων. Να αναβαθμίσουμε τους συλλογικούς ελεύθερους χώρους στην πόλη.

• Να διεκδικήσουμε ως πεζοί το χώρο που μας ανήκει. Όσο θα αυξάνονται «οι πεζοπόροι» τόσο θα κάνουμε «δυνατή» και «ασφαλή» τη μετακίνηση μας.

 

Ναύπακτος χωρίς αυτοκίνητα!

Aς περπατήσουμε στην πόλη μας!

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου οι πεζοί και τα ποδήλατα «κερδίζουν το στοίχημα». Χαίρονται το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου απ’άκρη σε άκρη. Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης βιώνουμε μια άλλη πόλη και γεμίζουμε τις παραλίες με μουσικές και χορούς, με το κέφι και την ζωντάνια μας.

Το Σάββατο 16/9 από τις 18:00 μέχρι τις 03:00 και την Κυριακή 17/9 από τις 09:00 έως τις 15:00, η Ψανή μέχρι το Λιμάνι, συνέχεια η οδός Μπότσαρη μέχρι την Αποκαύκου, η Αποκαύκου και το Γρίμποβο μέχρι το αλσύλλιο, κλείνουν για τα αυτοκίνητα.  Απο τους οδηγούς δεν ζητάμε μόνο την κατανόησή τους, αλλά τους θέλουμε να έρθουν μαζί μας, να δουν και να ζήσουν μια άλλη Ναύπακτο, ελεύθερη από τα αυτοκίνητα.

To KTEΛ Αιτωλ/νίας συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα  Κινητικότητας,

θα προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση για τα μέσα αστικής συγκοινωνίας για όσους κινούνται στον αστικό ιστό (από τον Σκα μέχρι το Γήπεδο) τις ώρες που θα είναι κλειστοί οι δρόμοι.

 

Πρόγραμμα δράσεων – εκδηλώσεων Δήμου Ναυπακτίας*

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9/2017

ΨΑΝΗ

18:00 Έναρξη έκθεσης Παναγιωτίδη Πέτρου με φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Ευάγγελου Π. Παναγιωτίδη με θέμα  «Θυμήσου τη Ναύπακτο χωρίς αυτοκίνητο» στο κτίριο Τσώνη (χορηγία «Πλαστικά Κοτρώνης»)

18:00 Σκάκι με μεγάλα πιόνια στη Σκακιέρα Δαπέδου μπροστά στο 1ο Γυμνάσιο από τον ΑΣΟΝ «Επαχτος»

18:00 Το ΕΕΕΕΚ με μουσική και παιχνίδια συναντά τα παιδιά της πόλης μας μπροστά στο κτίριο Τσώνη. Συμμετέχει η Μουσική Σχολή Ναυπάκτου.

19:30 Συναυλία από την Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου μπροστά στο κτίριο Τσώνη.

ΛΙΜΑΝΙ

19:00 Χορευτικό σχήμα από το ΕΛΚΕΛΑΜ Ναυπάκτου στο λιμάνι μπροστά στην αίθουσα «Ναυπακτία» με τίτλο «Ελεύθερα Χορεύω»

19:30 Χορευτικό δρώμενο από τη Σχολή Χορού της Μάρθας Καραλή, στο λιμάνι μπροστά στην αίθουσα «Ναυπακτία»

ΓΡΙΜΠΟΒΟ

18:00 Δρώμενο «old school»… Επιστροφή στη γειτονιά του σχολείου"...  από το Let’s Art (οδός Αποκαύκου)

18:00 Η Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου με την Κινητή της Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται μπροστά στο ΞΕΝΙΑ. Θα αναπτυχθούν δράσεις όπως κουκλοθέατρο, αφήγηση, ζωγραφική, ποιήματα, κατασκευές και ερωτηματολόγια ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν με τα δικά τους μάτια και με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

18:00 Τα ΚΔΑΠ του δήμου Ναυπακτίας έρχονται σε επαφή με τα παιδιά της πόλης με αθλητικές και εικαστικές δραστηριότητες, μπροστά στο ΞΕΝΙΑ.

19:00 Επίδειξη με Rollers από τους Velocity bikes

21:00 Ζωντανή μουσική από τους «’99» (μπροστά στο συντριβάνι)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9/2017

ΨΑΝΗ

09:00 Βόλτα αλόγων από την Ψανή (Φλοίσβος) έως το Αλσύλλιο Γριμπόβου.

10:30 Επίδειξη Rollers από τους Velocity bikes

11:00 Μουσικές μελωδίες από την Παπαχαραλάμπειο Φιλαρμονική Ναυπάκτου, μπροστά στο κτίριο Τσώνη.

11:00 Σκάκι με μεγάλα πιόνια στη Σκακιέρα Δαπέδου από τον ΑΣΟΝ «Έπαχτος» μπροστά στο 1ο Γυμνάσιο

11:00 «Ποδηλατάδα για όλους»! Εκκίνηση Φλοίσβος (οδ. Ναυμαχίας), Πορεία προς πλ. Λιμένος, Αποκαύκου, Παραλία Γριμπόβου, Ανάβαση Σκα, Κεντρικός Αθηνών και τερματισμός στην Πλ. Λιμένος

ΛΙΜΑΝΙ

11:00 Η Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου με την Κινητή της Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται μπροστά στο κτίριο Ναυπακτία. Θα αναπτυχθούν δράσεις όπως κουκλοθέατρο, αφήγηση, ζωγραφική, ποιήματα, κατασκευές και ερωτηματολόγια ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν με τα δικά τους μάτια και με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Επίδειξη Rollers από τους Velocity bike μετά την λήξη της ποδηλατάδας

ΓΡΙΜΠΟΒΟ

18:00 Street Tennis από τον Όμιλο αντισφαίρισης Ναυπάκτου με προπονήτρια τη Λένα Πλούμη

[ Και τις δύο ημέρες θα γίνονται επιδείξεις και κόλπα από την ομάδα RNG με ποδήλατα ΒΜΧ. ]

*το πρόγραμμα είναι ανοικτό για όποιον θέλει να δηλώσει την συμμετοχή του στα δρώμενα

Τo πρόγραμμα των δράσεων –εκδηλώσεων αλλά και διάφορες πληροφορίες για την Εβδομάδα Κινητικότητας   έχουν αναρτηθεί στη σελίδα μας στο FB: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Ναυπακτίας (@emwnafpaktos) και στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.nafpaktos.gr

Συμμετέχουν και στηρίζουν:

Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας, Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου «Ο Ερμής», Σωματείο Καφεπωλών Εστιατόρων Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ναυπακτίας «Ο Ανεμογιάννης»,  ΚΤΕΛ Αιτ/νίας, Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική Ναυπάκτου, Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), ΚΔΑΠ μεα δήμου Ναυπακτίας, ΚΔΑΠ δήμου Ναυπακτίας, Πράσινο- μπλε, Μουσική Σχολή Ναυπάκτου, Όμιλος Αντισφαίρισης Ναυπάκτου, ΑΣΟΝ έπαχτος, Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών (ΕΛΚΕΛΑΜ),  1ο,2ο,3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου, Σύλλογος Αλκυόνη, Συλλογος Πλατανιτιωτών

 

Διαβάστε επίσης