Πατρινοί μια ανάσα απ’ το «μάτι» του τυφώνα Ίρμα- Πώς έζησαν την περιπέτεια

σε κατάσταση συναγερμου

Κοντά στα μέρη που χτύπησε ο τυφώνας Ιρμα, ο καταστρεπτικότερος που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό, βρέθηκαν και Ελληνες. Ένας εξ αυτών ο καθηγητής  Πληροφορικής Νίκο Κοσμά, με καταγωγή από την Πάτρα και θητεία στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο οποίος σήμερα είναι στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών σε πρόγραμμα καταπολέμησης της κοινωνικής βίας στην Αϊτή.

Η εικόνα που μετέφερε είναι μιας χώρας σε κατάσταση συναγερμού. Ο τυφώνας επρόκειτο να περάσει από τη βορεινή πλευρά της χώρας χωρίς να πλήξει την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

«Εδώ, πιθανότατα, δεν θα έχουμε προβλήματα, καθώς ο τυφώνας κινείται βορειοδυτικά, προς τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν υπάρξουν προβλήματα θα είναι στη βόρεια πλευρά της Αϊτής και εκεί έχουν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα προστασίας, αν και όχι στον βαθμό που θα έπρεπε», μας λέει ο Νίκος Κοσμάς.

Παράλληλα, διαβιβάζει ενημερωτικά σημειώματα των Ηνωμένων Εθνών προς το προσωπικό τους, για τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τα μέτρα που έχουν τεθεί σ’ εφαρμογή όπως η αναστολή πτήσεων για την Πέμπτη και αποκατάσταση των αεροπορικών συγκοινωνιών όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Στην Αϊτή η κυβέρνηση κήρυξε σε κόκκινο συναγερμό τις βόρειες ακτές της χώρας όπου αναμενόταν να περάσει ο τυφώνας χωρίς, ωστόσο, το επίπεδο ετοιμότητας -όπως σημειώνουν ξένοι παρατηρητές- να εγγυάται επαρκώς την ασφάλεια των κατοίκων.

Τα σχολεία έκλεισαν σ’ όλη την επικράτεια και παντού (ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα. Εν τούτοις, οι δημόσιες υποδομές θεωρούνται ασθενείς ώστε ν’ αντέξουν την ένταση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής.

Παρ’ όλα αυτά, παράπλευρο όφελος για την Αϊτή είναι η παρουσία πολλών διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που παραμένουν στο νησί μετά τις δυο προηγούμενες μεγάλες φυσικές καταστροφές. Τον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τον Ιανουάριο του 2010 – με επισήμως καταγεγραμμένους 230.000 νεκρούς- και το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου τον Οκτώβριο του 2016, με περίπου 500 νεκρούς.

Στο σημείωμα που έστειλε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο καθηγητής Νίκος Κοσμάς αναφέρεται ότι «η κατάσταση συναγερμού ξεκίνησε από τις 8 μ.μ. της Τετάρτης έως τις 8 μ.μ. της Παρασκευής». Και προσθέτει ότι «η Αϊτή είναι μια χώρα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές με πολλούς κατοίκους να ζουν σε επισφαλείς κατοικίες».

Η χώρα, άλλωστε, όπως επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί, παρά τις καταστροφές που υπέστη δεν μερίμνησε για τη θωράκιση των υποδομών της ή για τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ικανού ν’ ανταπεξέλθει σε μεγάλης κλίμακας φυσικά γεγονότα, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο κ. Κοσμάς στις επικοινωνίες που είχαμε μαζί του.

Τα Ηνωμένα Εθνη, γνωρίζοντας αυτές τις αδυναμίες, έχουν ήδη μεριμνήσει ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού, τροφίμων και φαρμάκων για τους κατοίκους των πιο επίφοβων να πληγούν περιοχών, κυρίως στην βορειοδυτική πλευρά της χώρας.

Στο μεταξύ, στην Δομινικανή Δημοκρατία -τη χώρα που εκτείνεται στο ίδιο νησί, νοτιότερα της Αϊτής- ο τυφώνας έδειξε πολύ αγριότερες διαθέσεις. Στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Πούντα Κάνα -κοντά στους τόπους όπου γυρίστηκαν τα επεισόδια του φετινού ελληνικού ριάλιτι «Survivor»- οι ξένοι επισκέπτες ειδοποιήθηκαν άρον άρον ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή και να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της περιοχής επικρατούσε αναβρασμός. Τουλάχιστον επτά έκτακτες πτήσεις δρομολογήθηκαν για να μεταφέρουν Καναδούς επισκέπτες στη βάση τους, με άφιξη στο Μόντρεαλ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Ανάμεσά τους ο Ηλίας Μεσίσκλης και η σύζυγός του Ράνια που ήρθαν το καλοκαίρι για επίσκεψη στον Καναδά και αποφάσισαν να περάσουν μια εβδομάδα διακοπών στην εξωτική Πούντα Κάνα.

Ο «Ε.Κ.» μίλησε με την κόρη τους Ευτυχία το απόγευμα της Πέμπτης. «Στο αεροδρόμιο, έως την ώρα της επιβίβασης και αναχώρησης επικρατούσε μεγάλη ανησυχία. Αλλά, ευτυχώς, όλα κύλησαν ομαλά και οι γονείς μου επέστρεψαν ασφαλείς στο Μόντρεαλ, ζώντας μια εμπειρία που δεν πρόκειται να ξεχάσουν», μας είπε.

Εθνικός Κήρυξ

Διαβάστε επίσης