Κρούσμα ιλαράς στην Αιτωλοακαρνανία! - Υπαρκτός ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου

Σήμα κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυξημένα κατά πολύ είναι τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ το τελευταίο τετράμηνο, μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 100 νέα κρούσματα και η αύξηση θεωρείται μεγάλη. Μάλιστα ένα κρούσμα καταγράφηκε στην Αιτωλοακαρνανία τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη 2014 – 2015 δηλώθηκε 1 κρούσμα, ενώ το 2016 κανένα. Από τις αρχές Μαΐου έως τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί απ’ όλη την Ελλάδα 100 κρούσματα.

Όλα ιάθηκαν και δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας 1 – 4 ετών. Το 90% των περιστατικών ήταν ελληνικής υπηκοότητας και το 74% επί του συνόλου των κρουσμάτων Έλληνες Ρομά. Από τα 100 περιστατικά ιλαράς τα 93 (95%) δηλώθηκαν ανεμβολίαστα!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελή Παπαθανάση: «υπάρχει έξαρση της ιλαράς σε όλη την Ευρώπη λόγω της εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ασφαλές».

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης συμπλήρωσε πως: «σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφονταν πολύ μικρός αριθμός περιστατικών ιλαράς. Περίπου το τελευταίο τετράμηνο όμως έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά, ενώ ο κίνδυνος επέκτασης τα νόσου είναι υπαρκτός».

Τόσο ο εμβολιασμός, όσο και η παρακολούθηση του παιδιού για να διαπιστωθεί αν και εφόσον είναι ευάλωτο στην ιλαρά πρέπει να γίνεται από τους παιδίατρους, ενώ, όπως σε κάθε περίπτωση ασθένειας, η αλόγιστη χρήση φαρμάκων μπορεί να δράσει αρνητικά στον εκάστοτε ασθενή.

Πηγή: sinidisi.gr