Αμερικανοί μετεωρολόγοι: Η Κούβα έσωσε την Φλόριντα από τον τυφώνα Ίρμα

του Θανάση Τσίτσα

Το πέρασμα της Ίρμα από την βόρεια Κούβα έσωσε την Φλόριντα. Το χειρότερο σενάριο για την Φλόριντα δεν επιβεβαιώθηκε για δυο λόγους:

Οι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι το γεγονός ότι ο κυκλώνας πέρασε πάνω από την βόρεια Κούβα ήταν η αιτία να εξασθενήσει σημαντικά, επιβράδυνε την ορμή του και το γεγονός ότι έστρεψε δυτικότερα και δεν χτύπησε 20-30 μίλια πιο ανατολικά το Mαϊάμι, ήταν οι αιτίες που η Φλόριντα στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της.

Αυτά υποστηρίζουν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι που θεωρούν ότι συν τοις άλλοις βοήθησε το γεγονός ότι η εκκένωση 6 εκατομμυρίων πολιτών έγινε έγκαιρα και οργανωμένα, οι πολιτικοί στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ακούν τις εκκλήσεις των επιστημόνων και να παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις τους, ενώ στη διάθεσή τους έχουν τα πιο εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης κυκλώνων.

Στα 300 δισ. δολάρια το κόστος από τους κυκλώνες Ίρμα και Χάρβεϊ

Μπορεί βεβαία να περιορίστηκαν οι ανθρώπινες απώλειες στο ελάχιστο, όμως το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, ιλιγγιώδες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό οικονομικό κόστος του κυκλώνα Ίρμα που έπληξε την Φλόριντα και του κύκλωνα Χάρβεϊ που έπληξε πριν από 10 ημέρες το Τέξας, μπορεί να ανέλθει ως και τα 300 δισ. δολάρια, σχεδόν όσο το ελληνικό κρατικό χρέος.

Οι δύο κυκλώνες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες, υποδομές επιχειρήσεις, στον τουρισμό και στις σοδειές. Οι ζημιές συνολικά υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ κάτι που θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, άλλα και θα πλήξει σοβαρότατα την Φλόριντα την 4η μεγαλύτερη οικονομία των ΗΠΑ.

Πηγή: real.gr