Έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο διανύει ο κόσμος μας και αυτή τη φορά μάλλον από σπόντα. Ή τουλάχιστον από κει που δεν το περίμενε κανείς!
Η Βόρεια Κορέα εισέβαλλε σχετικά πρόσφατα στον δημόσιο διάλογο, με τα πεπραγμένα της να απασχολούν πλέον όλο τον πλανήτη.
Λίγο η αλλαγή εξουσίας, λίγο η βίαιη και «θορυβώδης» ρητορική του νέου ηγέτη και αναμφίβολα οι πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει πλέον ανοιχτά, έχουν μετατρέψει την απομονωμένη χώρα σε καθημερινή είδηση πρώτου μεγέθους.
Κι όμως, παρά την προβολή στα Μέσα και τα όσα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, πολύ λίγα είναι γνωστά τόσο για τη ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά τους όσο και για τον ίδιο τους τον ηγέτη.
Τον ηγέτη μιας χώρας που κρατιέται εσκεμμένα μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των Δυτικών και έχει μετατρέψει τη Βόρεια Κορέα σε ένα από τα πλέον διαβόητα έθνη του πλανήτη.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κόσμος τρομοκρατείται από τις παράλογες απειλές επικεφαλής της Βόρειας Κορέας, καθώς εδώ και 50 χρόνια έχουν εκτοξευτεί περισσότερες φοβέρες απ’ όσες θα μπορούσε να μετρήσει κανείς. Φοβερές που δεν οδηγούσαν πουθενά φυσικά.
Σήμερα όμως, κάτω από την εξίσου απολυταρχική ηγεσία του Κιμ Γιονγκ-Ουν, του τρίτου Υπέρτατου Ηγέτη της «κόκκινης» λαϊκής δημοκρατίας, το πράγμα έχει κλιμακωθεί, καθώς ο Κιμ πατά συνεχώς το κουμπί δοκιμάζοντας ολοένα και ισχυρότερους πυραύλους.
Και βέβαια αναλόγως ποιον θα ρωτήσει κανείς, ο Κιμ κυμαίνεται από τον τρομακτικότερο δικτάτορα στον πλανήτη μέχρι έναν ακόμα τρελό που θέλει να χορέψει τη Δύση στους δικούς του ρυθμούς.
Αυτός βέβαια έχει τον τρόπο του να υποστηρίζει τα όσα φοβερά εκτοξεύει συνεχώς προς πάσα κατεύθυνση, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας υπερηφανεύεται εδώ και χρόνια ότι διαθέτει έναν από τους πολυπληθέστερους στρατούς του κόσμου. Κι ενώ μέχρι πρότινος είχε στο φερόμενο στόχαστρό του αποκλειστικά τους νοτιοκορεάτες γείτονες, πλέον όλη η Δύση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Και όσο κι αν την πολεμοχαρή ρητορική την κληρονόμησε από τον πατέρα του, ακολουθώντας τη βίαιη παράδοση του παππού του, ο νέος βορειοκορεάτης ηγέτης είναι ένα σωστό μυστήριο.
Εκτός κι αν πιστέψουμε τους συμμαθητές του, από την εποχή που φοιτούσε εσώκλειστος σε σχολείο της Ελβετίας, που βγήκαν και είπαν ότι ούτε ιδιαίτερα έξυπνος ήταν ούτε είχε και καμιά κλίση στα μαθήματα. Μόνο το μπάσκετ ενδιέφερε τον νεαρό Κιμ, έχοντας μεγάλο είδωλο, ποιον άλλον, τον ίδιο τον Μάικλ Τζόρνταν!
Ο «Λαμπρός Ηγέτης», όπως θέλει ο Κιμ να τον αποκαλούν οι υπήκοοί του, ενδέχεται μάλιστα να μην ελέγχει απόλυτα την κυβέρνησή του, όχι τουλάχιστον με την πυγμή και την αποφασιστικότητα που το έκανε ο πατέρας του. Η κατασκοπεία της Νότιας Κορέας αποκάλυψε ακόμα και απόπειρα δολοφονίας κατά του νέου ηγέτη, η οποία κατέληξε σε αιματοκύλισμα στην Πιονγιάνγκ, όταν ο Κιμ καθαίρεσε έναν στρατηγό, πιστό σύμμαχο του πατέρα του αλλά δικού του εχθρού.
Την ίδια ώρα, η προπαγάνδα κάποιων συσκοτίζει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, πόσο μάλλον η πολιτική απομονωτισμού που ακολουθεί τόσα και τόσα χρόνια η ηγεσία της Βόρειας Κορέας, κι έτσι ό,τι μεταφέρεται για τον τουλάχιστον ιδιαίτερο Κιμ οφείλει να αναγνωστεί κριτικά. Το σίγουρο είναι πάντως πως ο εγγονός του παππού και γιος του πατέρα του θα συνεχίσει να απασχολεί τον πλανήτη, όπως άρχισε να κάνει ήδη από το 2011 που άρχισε να διαδέχεται κληρονομικά τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ.
Σήμερα είναι ο νεότερος ηγέτης χώρας της υφηλίου και ο πρώτος μάλιστα βορειοκορεάτης «τιμονιέρης» που γεννήθηκε μετά την ίδρυση του κράτους. Κυβερνά ένα ερμητικό βασίλειο και αποδεικνύεται εξίσου ανηλεής με τους προκατόχους του, καθαρίζοντας το τοπίο των εσωτερικών του αντιπάλων και γεννώντας μια νέα κόντρα με τη Δύση.
Μια κόντρα που τη βλέπουμε καθημερινά στους δέκτες μας…
Πρώτα χρόνια
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν γεννιέται κάποια στιγμή μεταξύ 1982-1984 (8 Ιανουαρίου 1982, σύμφωνα με τα μητρώα της Βόρειας Κορέας, ή 8 Ιανουαρίου 1984, κατά δυτικές πηγές), καθώς οι αναφορές δεν συμφωνούν καθόλου για τη σημαδιακή ημερομηνία. Κάποιοι θέλουν να έχει αλλάξει η χρονιά της γέννησής του στο 1982 για συμβολικούς λόγους, ώστε να συμπίπτει με τα 70 χρόνια από τη γέννηση του παππού και τα 40 από τη γέννηση του πατέρα.
Όπως κι αν έχει, ήταν ο τρίτος και νεότερος γιος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος από το τιμόνι του κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος θα διαφέντευε τη χώρα από το 1994 και μετά. Αργότερα ο Κιμ θα αποκτούσε και μια αδελφούλα.
Όσο για τον παππού του, ήταν ο τρομερός Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο προκάτοχος του Γιονγκ-Ιλ που τα ξεκίνησε όλα. Ο Κιμ ήταν γιος της λυρικής τραγουδίστριας που είχε στο πλευρό του ο ηγέτης και παρά το γεγονός ότι ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής, ήταν ο μεγάλος αγαπημένος της μητέρας, που ήθελε να τον καμαρώσει μια μέρα επικεφαλής. Αλλά και ο Γιονγκ-Ιλ τον ξεχώριζε από τα άλλα παιδιά του, βλέποντας στον μικρό τις ποιότητες του δικού του χαρακτήρα.
Αρχικά πάντως κανείς δεν πίστευε πως θα έφτανε τόσο ψηλά. Όλοι μιλούσαν για τον ετεροθαλή αδερφό του Κιμ Γιονγκ-Ναμ ή ακόμα και τον αδελφό του Κιμ Γιονγκ-Κολ. Τόσο όμως η απέλαση του Γιονγκ-Ναμ από την Ιαπωνία τον Μάιο του 2001 όσο και η «ανανδρία» του μεσαίου Γιονγκ-Κολ βελτίωσαν άρδην τις πιθανότητες του βενιαμίν να διαδεχθεί τον πατέρα του.
Μεγάλωσε λοιπόν την εποχή που Υπέρτατος Ηγέτης ήταν ο παππούς του, όταν και πήραν οικογενειακώς την απόφαση να τον στείλουν να μάθει γράμματα σε πανάκριβο ιδιωτικό σχολείο κοντά στη Βέρνη. Επισήμως τον έλεγαν «Πακ Ουν» και ήταν υποτίθεται γιος ενός υπαλλήλου της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Ελβετία, καθώς κανείς δεν έπρεπε να μάθει ποιος πραγματικά ήταν ο πιτσιρικάς.
Οι περισσότερες αναφορές που έχουμε μάλιστα για το ποιόν του μας έρχονται από τους συμμαθητές του. Άλλοι τον περιγράφουν ως ένα ήσυχο παιδάκι που περνούσε τον περισσότερο καιρό του στο σπίτι, άλλοι μας λένε πως είχε χιούμορ και άλλοι πάλι πως ήταν κακός στα μαθήματα, καθώς τον ένοιαζε μόνο το μπάσκετ. Δεν συζητούσαν εξάλλου για πολιτική στο σχολείο, παρά μόνο για σπορ.
Όπως κι αν είχε, ο Κιμ απέφευγε όσο μπορούσε την κατακριτέα δυτική επιρροή και μετά το σχολείο κλεινόταν στο σπίτι, όντας κάτω από την υψηλή επίβλεψη του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας. Ο πιτσιρίκος είχε γεμίσει πάντως το δωμάτιό του με πόστερ του Τζόρνταν και όπως μαθαίνουμε από τις μαρτυρίες, παρά το γεγονός ότι ήταν κοντούλης και σχετικά παχύσαρκος, ήταν μάλλον καλός στο μπάσκετ.
«Ήταν πολύ ανταγωνιστικός παίκτης, πολύ εκρηκτικός», είχε πει ο συμμαθητής του Νικόλα Κοβάσεβιτς στη «Mirror»: «Ήταν ο play maker. Έκανε ωραία πράγματα». «Σιχαινόταν να χάνει. Η νίκη ήταν πολύ σημαντική», θυμόταν άλλος συμμαθητής του (Μάρκο Ίμχοφ). Και όπως όλοι παραδέχονταν, είχε τη μεγαλύτερη και καλύτερη συλλογή από αθλητικά της Nike!
Επιστροφή στη Βόρεια Κορέα
Αποφοιτώντας από την Ελβετία, ο Κιμ επέστρεψε στην πατρίδα του για να περάσει από τη στρατιωτική ακαδημία που έφερε στην ταμπέλα της το όνομα του παππού του. Στη Στρατιωτική Ακαδημία «Κιμ Ιλ-Σουνγκ» της Πιονγιάνγκ φοίτησε κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 2000, στο πλευρό του μεγαλύτερου αδερφού του, αν και από το 2007 θα ήταν αυτός που θα εμφανιζόταν δίπλα στον πατέρα του στις επιθεωρήσεις και τα στρατιωτικά γυμνάσια.
Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς, αλλά όσο ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ όδευε προς τον θάνατό του, τόσο πιο γοργά ανέβαινε ο μικρός τα σκαλιά της ιεραρχίας, αποκτώντας ολοένα και σημαντικότερες θέσεις ευθύνης στο στράτευμα και τον κομματικό μηχανισμό. Παρά την έλλειψη πείρας. Ή ικανοτήτων, όπως έλεγαν οι φαρμακόγλωσσες.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι αναλυτές έκαναν λόγο για τον Κιμ που έχει πάρει το χρίσμα της διαδοχής και οι πολιτικές θέσεις που κατείχε δεν άφηναν προφανώς περιθώρια αμφιβολίας. Αναλυτές σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως η μητέρα του Κιμ ήταν η αγαπημένη γυναίκα του Γιονγκ-Ιλ και μεθόδευε όλα αυτά τα χρόνια (μέχρι το 2004 που έφυγε από τη ζωή) την άνοδο του γιου της στο ύπατο αξίωμα. Άλλες πηγές μάς λένε πως τον αποκαλούσε τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια «Βασιλιά του Αυγερινού»!
Με αυτά και με εκείνα, ο Κιμ ήταν λίγο πριν από τον θάνατο του Υπέρτατου Ηγέτη όχι μόνο στρατηγός και αντιπρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της χώρας. Αυτά μετέδιδε το BBC ήδη από μια εποχή που ο Κιμ δεν απασχολούσε κανέναν έξω από τα τείχη της χώρας.
Μια εποχή που στη Βόρεια Κορέα είχε κυκλοφορήσει ένα προπαγανδιστικό τραγούδι υπέρ του, «Βήματα» το έλεγαν, που έμοιαζε με σοβιετικό ύμνο στον άνδρα που αναμενόταν να διαδεχθεί τον Κιμ τον Πρεσβύτερο. Πολλοί Βορειοκορεάτες τον έβλεπαν μάλιστα ως μια νεότερη και καλύτερη εκδοχή του Υπέρτατου Ηγέτη παππού του. Με τον οποίο, πέρα από την πρόδηλη ομοιότητα, μοιράζονταν το ίδιο κούρεμα, τον ίδιον τρόπο ντυσίματος αλλά και την ίδια επιτήδευση στη συμπεριφορά.
Οι φήμες έκαναν ακόμα και λόγο πως ο Κιμ είχε υποβληθεί σε σωρεία πλαστικών επεμβάσεων για να κάνει ακόμα πιο εξόφθαλμη την ομοιότητα, αν και η αλήθεια τέτοιων αναφορών δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ελεγχθεί. «Η ψεύτικη είδηση … που δημοσιεύτηκε από τους εχθρούς μας είναι μια αποτρόπαιη εγκληματική πράξη, την οποία το κόμμα, το κράτος, ο στρατός και ο λαός δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθούν», απάντησε το επίσημο κρατικό κανάλι της Βόρειας Κορέας εξαπολύοντας μύδρους.
Όταν πέθανε ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ από ανακοπή καρδιάς στις 17 Δεκεμβρίου 2011, ο νεαρότατος Κιμ είχε ήδη ξεκαθαρίσει το τοπίο διαδοχής και κανείς δεν στεκόταν πια εμπόδιο στον δρόμο του. Κληρονόμησε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου (κατά τις εκτιμήσεις, πάντα), τον απόλυτο έλεγχο του ολοκληρωτικού καθεστώτος και ένα φερόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο που θα έβαζε σύντομα ο διάδοχος στο στόμα όλων.
Ήδη από το 2010 βέβαια όσοι έπρεπε ήξεραν πως ο πατέρας προετοίμαζε τον τρίτο του γιο για ηγέτη, καθώς τον έπαιρνε συνεχώς μαζί του (όπως στη συμβολική επίσκεψη στην Κίνα) και ήταν ο Κιμ που εμφανιζόταν αποκλειστικά στο πλευρό του…
Ο Υπέρτατος Ηγέτης βρυχάται
Η πρώτη ομιλία του Κιμ μπροστά στον λαό του έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου 2012, στην εκατοστή επέτειο από τη γέννηση του εθνάρχη Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Ο κληρονομικός ηγέτης επαίνεσε τη στρατιωτική ρώμη της χώρας του και υποσχέθηκε πως κανείς πλέον δεν θα απειλούσε την ύπαρξη του βορειοκορεατικού καθεστώτος.
«Η ανωτερότητα στη στρατιωτική τεχνολογία δεν είναι πια μονοπώλιο των ιμπεριαλιστών», είπε μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, «πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις του λαού μας». Τώρα κατείχε περίβλεπτους τίτλους με τον σωρό: γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, προεδρεύον μέλος του Πολιτμπιρό και Υπέρτατος Ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της (Βόρειας) Κορέας!
Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2012, προήγαγε τον εαυτό του σε αρχιστράτηγο του λαϊκού στρατού, εγκαθιδρύοντας την αρχηγική του θέση και στο πάντα ευαίσθητο στράτευμα. Την ώρα που τα Μέσα της Βόρειας Κορέας τον αποκαλούσαν πια ως «στρατάρχη Κιμ Γιονγκ-Ουν», στο επίσημο βιογραφικό του εμφανίστηκε μαγικά και ένα πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο «Κιμ Ιλ-Σουνγκ».
Κάτω από την ηγεσία του, το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αναπτύχθηκε ραγδαία και πλέον οι φοβέρες του δεν είσαι τόσο κενές όσο των προκατόχων του. Οι ειδικοί σκιαμαχούν τώρα για το πόσο κοντά είναι η Βόρεια Κορέα στην πυρηνική ή ακόμα και την υδρογονοβόμβα, αν και ο Κιμ δείχνει ότι δεν παίζει, εκτοξεύοντας, ας πούμε, τον Ιούλιο του 2017, δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να αγγίξουν τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ!
Οι τεταμένες σχέσεις με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ και το ενισχυμένο καθεστώς κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη προλειαίνουν το έδαφος για ακόμα θερμότερα επεισόδια, μιας και ο Κιμ παραμένει απρόβλεπτος και εξόχως μυστηριώδης. Αυτός μάλιστα δεν έχει ταξιδέψει επισήμως στο εξωτερικό από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του και φαίνεται να κρατά κλειστά όλα του τα χαρτιά, αλλάζοντας ακόμα και το καθεστώς των εθιμοτυπικών επισκέψεων του πατέρα του στην Κίνα.
Στο εσωτερικό εξάλλου έχει αντικαταστήσει από το 2011 τουλάχιστον έξι φορές τους υπουργούς Αμύνης του, κάτι που μυρίζει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν. Όσο για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που τον κατηγορούν ότι βγάζει ανερυθρίαστα από τη μέση, οι πρώτες ειδήσεις μάς ήρθαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν διέταξε τη δολοφονία του θείου του (και έμπιστου συνεργάτη του πατέρα του) και έβαλε τα κρατικά Μέσα να ισχυριστούν πως ο Τσανγκ Σονγκ-Ταέκ οργάνωνε πραξικόπημα εναντίον του.
Αλλά και ο φόνος του εξόριστου ετεροθαλή αδερφού του Κιμ Γιονγκ-Ναμ τον Φεβρουάριο του 2017 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ πιστεύεται γενικώς πως ήταν άλλη μια ηχηρή δήλωση του Κιμ Γιονγκ-Ουν προς πάσα συνωμοτική κατεύθυνση. Είπαν πως τον έφαγε στη Μαλαισία για να του κλείσει το στόμα, μιας και ο Γιονγκ-Ναμ ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος του Κιμ.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που φέρεται να έκανε εξάλλου όταν ανέλαβε τα ηνία του ερμητικού του βασιλείου είναι να «εκκαθαρίσει» τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Εξίσου ύποπτη ήταν και η όλη περιπέτειά του με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Την ώρα που συμφώνησε δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012 να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, ήδη από τον Απρίλιο επανήλθε δριμύτερος θέλοντας να στείλει έναν δορυφόρο στο Διάστημα. Ο οποίος κατέπεσε με το που απογειώθηκε.
Τον Δεκέμβριο ωστόσο της ίδιας χρονιάς, ο Κιμ τα κατάφερε, αν και οι δυτικοί αναλυτές πίστεψαν πως το όλο θέμα δεν ήταν παρά προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολίσει τη Δύση από την έρευνα που έκανε στους διηπειρωτικούς πυραύλους. Τον Φεβρουάριο του 2013 άλλωστε η Βόρεια Κορέα έκανε την τρίτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της, μια κίνηση που καταδικάστηκε τόσο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία όσο και από τη Ρωσία και την Κίνα.
Όσο προσπαθούσε να καταστήσει τη χώρα του περιφερειακή δύναμη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε δοκιμάσει την πέμπτη υπόγεια πυρηνική έκρηξη, μέσα στη γενική κατακραυγή (αν και συχνά απρόθυμη) από τον υπόλοιπο κόσμο.
Τον φετινό Φεβρουάριο εκτόξευσε αυτό που αποκάλεσαν οι δυτικοί ως διηπειρωτικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς και ο ίδιος ήταν παρών στο σημείο. Κι αυτή η δοκιμή πυροδότησε την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εσπευσμένα.
Και βέβαια συνεχίζει δυναμικά, μη δείχνοντας να καταλαβαίνει από κυρώσεις, απειλές και έξωθεν επηρεασμούς…
Προσωπική ζωή
Ήταν το καλοκαίρι του 2012 όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Κιμ παντρεύτηκε, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε. Διάσπαρτες αναφορές έκαναν πάντως λόγο για το 2009. Έκτοτε, η Πρώτη Κυρία της Βόρειας Κορέας, Ριμ Σολ-Τζου, εμφανίζεται συχνά πυκνά στα τοπικά Μέσα, άλλος ένας νεωτερισμός του Κιμ που έρχεται σε τραγική αντίθεση με τις συζύγους των συγγενών προκατόχων του.
Υποστηρίζεται επίσης πως το ζευγάρι έχει αποκτήσει και μια κόρη, ξανά όμως τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να εξακριβωθούν. Αν δεν θελήσει ο ίδιος φυσικά. Την είδηση έδωσε μάλιστα ο προσωπικός φίλος του Κιμ, Ντένις Ρόντμαν, το 2014!
Ο Κιμ καλλιεργεί πάντως ένα φιλικότερο στον λαό προφίλ, σε σχέση πάντα με τον παππού και τον μπαμπά του. Νεαρότατος εξάλλου ακόμα, εύχεται στον λαό του με διάγγελμα κάθε Πρωτοχρονιά, πηγαίνει σε συναυλίες με τη γυναίκα του και επισκέπτεται στρατιώτες και εργάτες κάθε τόσο.
Και βέβαια, παρά τις ακραίες δηλώσεις του, έχει υιοθετήσει και ένα σαφώς πιο δυτικό τρόπο ζωής, καλώντας για παράδειγμα τον μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν να περάσει δυο μέρες μαζί του στην Πιονγιάνγκ τον Φεβρουάριο του 2013! Την ώρα που ο γνωστός καλαθοσφαιριστής ορκίστηκε πως θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φτιάξουν οι σχέσεις Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, στα τέλη της επόμενης χρονιάς μια ταινία θα τάραζε για άλλη μια φορά τα μανιασμένα ύδατα.
Η «Συνέντευξη» του Σεθ Ρόγκεν (παραγωγής Sony Pictures) αναστάτωσε όσο λίγα πράγματα τη Βόρεια Κορέα, παρουσιάζοντας έναν «κίτρινο» δημοσιογράφο που επιστρατεύεται για να δολοφονήσει τον Υπέρτατο Ηγέτη. Η Βόρεια Κορέα μίλησε με φαρμακερά λόγια κατά της μυθοπλαστικής ταινίας και το FBI κατέληξε πως ήταν βορειοκορεάτες χάκερ πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Sony Pictures αμέσως αργότερα!
Και εξαιτίας του ερμητικού χαρακτήρα της Βόρειας Κορέας, τα πράγματα θα παραμένουν πάντα στο «ίσως», «ενδεχομένως» και «μάλλον» για το δυτικό ημισφαίριο. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι η αδελφή του Κιμ κατέχει μια προβεβλημένη θέση στο κόμμα, τι γίνεται όμως με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Κιμ Γιονγκ-Σολ; Τον άμεσο διάδοχο του θρόνου δηλαδή που όπως όλα δείχνουν καταδίκασε ο πατέρας του ως «θηλυπρεπή».
Όσο γίνονται αυτά, ο λαός συνεχίζει να πεινάει, αν και όλοι παραδέχονται πως η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από τη δεκαετία του 1990 που οι Βορειοκορεάτες πέθαιναν κυριολεκτικά από την πείνα στον μεγάλο λιμό που είχε ξεσπάσει. Την ίδια ώρα, οι αναφορές για τα ανατριχιαστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του καθεστώτος δεν έχουν κοπάσει στα χρόνια της ηγεσίας του Κιμ, παρά τις δικές του δεσμεύσεις για βελτίωση της εκπαίδευσης, τόνωση του αγροτικού κόσμου αλλά και γενναίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Κι ενώ παραμένει γνωστός και κατακριτέος για το πυρηνικό φάντασμα που απλώνει πάνω από τον πλανήτη, έχει ίσως ενδιαφέρον ότι η πρώτη ποτέ κύρωση που δέχτηκε από ξένη χώρα ήταν για κάτι άλλο, εξίσου ζοφερό: τον Ιούλιο του 2016, ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τον Κιμ για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κι αν ο Ομπάμα θα διέκοπτε τελικά τις διπλωματικές απόπειρες με τον Κιμ, παρά τη «στρατηγική υπομονή» που έκανε όλο αυτόν τον καιρό, ο διάδοχός του Τραμπ θα έστελνε την κοκορομαχία σε νέα ύψη. Κατηγορώντας την Κορέα ως τον μεγαλύτερο μεμονωμένο κίνδυνο που διατρέχουν οι ΗΠΑ!
Όσο μελάνι κι αν χυθεί όμως, ο «κόκκινος» ηγέτης θα συνεχίσει να υπάρχει ως μυστήριο, γιατί έτσι ακριβώς το θέλει…
Πηγή: newsbeast.gr