Συνέντευξη του προέδρου της Βουλής στη Real News και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.
Συμμερίζεσθε τις δηλώσεις υπουργών ότι με τις πυρκαγιές υπήρξε σχέδιο για έκρυθμη κατάσταση στη χώρα κ. Πρόεδρε; Και μπορεί να λέγονται αυτά χωρίς αποδείξεις;
Ζούμε μία θερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο της Μεσογείου. Η διαπίστωση αυτή δεν γίνεται μόνο για να αντιληφθούμε ότι είμαστε μέρος ενός γενικότερου προβλήματος, αλλά και γιατί περιορίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή βοήθεια που σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει με την Ευρωπαϊκή ομπρέλα. Το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών ήταν και είναι πάντοτε παρόν και δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε πικρή εμπειρία από καταστροφές πολύ μεγαλύτερης έκτασης ποσοτικά και ποιοτικά. Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για πρόληψη και έγκαιρη κατάσβεση γιατί βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του Αυγούστου.
Γνωρίζουμε επίσης τις σοβαρές αδυναμίες ως προς την ανανέωση και ενίσχυση των πτητικών και επίγειων μέσων κατάσβεσης. Η έγκαιρη, από μηνών, επέκταση των συμβάσεων εργασίας και η συντήρηση του στόλου βοήθησαν ώστε το επαγγελματικό προσωπικό να κρατήσει τη ραχοκοκαλιά του, με αποτέλεσμα να συνδράμουν επιτυχώς και οι λοιπές δυνάμεις εθελοντών, τοπικών φορέων κλπ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εκτιμώ ότι ο υπουργός κ. Τόσκας, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και βεβαίως η ηγεσία της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, όπως βέβαια και των εκλεγμένων Περιφερειακών Διοικήσεων, έδρασαν αποτελεσματικά και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε έναν «πόλεμο» που μερικές φορές παίρνει ασύμμετρες διαστάσεις. Αυτά, τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι τα ουσιώδη και με αυτήν την έννοια εκτιμώ ότι θα ακυρωθούν επί του πεδίου τα όποια σχέδια ενδεχομένως υπάρχουν, θέμα το οποίο ευλόγως έρχεται στην επιφάνεια όποτε έχουμε παρόμοιες καταστροφές. Δεν νομίζω ότι όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική κερδίζει στην κοινή γνώμη, αλλά μάλλον εκτίθεται.
Μήπως η υπόθεση των πυρκαγιών φέρνει πιο κοντά τις διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση; Συμφωνείτε με την άποψη ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού κ. Πρόεδρε; Και πώς αντιμετωπίζεται;
Εκτιμώ ότι ο απολογισμός της πρώτης διετίας της παρούσας κυβερνητικής θητείας είναι θετικός και ότι υπάρχουν πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από το δεσμευτικό μνημονιακό πλαίσιο που έχει επιβληθεί. Είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου. Η επιλογή προτεραιοτήτων, η ενίσχυση του συντονισμού και η διαμόρφωση ισχυρού και μόνιμου θετικού κοινωνικού πρόσημου στις πολιτικές είναι χωρίς αμφιβολία τα πεδία στα οποία η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σημειώνω την απουσία ουσιαστικής πολιτικής αντιπολίτευσης και ανάδειξης εναλλακτικής πρότασης. Παράγοντες που ευνοούν μεν την κυβερνητική πρωτοβουλία και ηγεμονία στις εξελίξεις, χωρίς όμως να επιτρέπεται ο ελάχιστος εφησυχασμός ενώπιον των ανοικτών κοινωνικών ζητημάτων, όπως στον τομέα της εργασίας, που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση, καθώς και στην προσπάθεια άμεσης εξισορρόπησης των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η επιμονή των εταίρων-δανειστών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. Νομίζω πως δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι και ότι η αίσθηση αυτή ανατροφοδοτείται με τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας σε κρίσιμους δείκτες.
Τελικά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπάρχει θέμα κ. Πρόεδρε; Θα είναι αυτός που θα κάνει τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση με τους δανειστές;
Η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνει καμία αμφιβολία επί του θέματος.
Συμφωνείτε με την άποψη ότι υπάρχουν υπουργοί που παίζουν “κατενάτσιο” και ότι το μείζον ζητούμενο είναι η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα;
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αποφευχθεί στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση η τάση ορισμένων από τους ισχυρούς πόλους των δανειστών να «μηδενίζουν το κοντέρ», επαναφέροντας ζητήματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενες φάσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος της χρονοκαθυστέρησης της β’ αξιολόγησης. Εκτιμώ ότι το πέρας του «εκλογικού κύκλου» στην Ευρώπη με τις γερμανικές εκλογές και η συζήτηση για το «μέλλον της Ευρώπης» που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες θα δημιουργήσουν θετικές προϋποθέσεις για την «ατζέντα της κοινωνικής Ευρώπης» που, για πρώτη φορά άλλωστε, θα αποτελέσει ειδικό θέμα σε ανώτατο διακυβερνητικό επίπεδο στην Ε.Ε. Είναι σαφές πλέον ότι η πολιτική διαπραγμάτευση παίζει σημαντικό ρόλο και δίνει ουσία στην εξαιρετικά σημαντική «τεχνική» διαπραγμάτευση, καθώς προσθέτει ένα «κεφάλαιο φερεγγυότητας» στο σύνολο της διαδικασίας.
Θα συμφωνείτε, φαντάζομαι, ότι η κυβέρνηση φέρνει άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια, υπουργοί δεν παραβρίσκονται στη Βουλή κ.λ.π. Σκέφτεστε να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες κ. Πρόεδρε;
Έχουν γίνει ήδη αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής με βάση τις οποίες αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες ώστε να μειώνονται αρνητικά φαινόμενα στη νομοθέτηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, παίρνει μερικές φορές διαστάσεις που υπαγορεύονται περισσότερο από την ανάγκη επικοινωνιακών χειρισμών και λιγότερο από μία ακριβοδίκαιη θεώρηση ενός πυκνού και σημαντικού κατά τα άλλα νομοθετικού έργου που έχει παραχθεί στις δύο πρώτες Συνόδους της τρέχουσας Περιόδου.
Αλήθεια θεωρείτε λάθος τις δηλώσεις σας ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” ούτε “Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια” και ότι “δεν είμαστε λαός ορθόδοξος”, δηλώσεις για τις οποίες δεχθήκατε σκληρές επιθέσεις; Ή επιμένετε σε αυτές;
Έθεσα ένα αυτονόητο πλαίσιο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με παρούσες τις ιδιαιτερότητες και τις παραδόσεις της χώρας μας για την φάση μετά τον οκταετή «μνημονιακό πόλεμο». Βεβαίως υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το τι είναι πρόοδος και το τι είναι συντήρηση και για το πώς πρέπει να πορευτεί μία κοινωνία που έζησε και ζει ταυτόχρονα μέσα στις αντιφάσεις του φόβου και της περιθωριοποίησης, αλλά και με το εξαιρετικό πνεύμα αξιών της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και του πλήθους των θετικών ατομικών και συλλογικών υποδειγμάτων ζωής και προόδου μέσα στην κρίση.
Στον έντονο δημόσιο διάλογο που γίνεται έτσι κι αλλιώς για αυτά τα ζητήματα σημειώνω τους θετικούς προβληματισμούς και τις επιχειρηματολογημένες ενστάσεις που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές, αλλά και την απίστευτη δογματική και κυριολεκτικά ιδεοληπτική δυσανεξία ορισμένων παρεμβάσεων. Κάθε ένας κρίνεται και όσοι ζητούν «δηλώσεις μετανοίας» ας το ξανασκεφτούν. Πρέπει να οικοδομούμε συναινέσεις και συνθέσεις μέσα από τις αντιπαραθέσεις και όχι μέσα από την άκριτη αποδοχή παραδοσιακών στερεοτύπων.
Γενικότερα, την αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας της ΝΔ πώς την κρίνετε; Δεν είναι όμως τουλάχιστον αδόκιμο, ο Πρόεδρος της Βουλής, με δεδομένο το θεσμικό του ρόλο, να συγκρούεται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Στις έντονες συζητήσεις του Ιουλίου με αφορμή τις επτά νομοθετικές παρεμβάσεις για καίρια ζητήματα, εκτιμώ ότι γίναμε μάρτυρες τόσο της έλλειψης επεξεργασμένης προγραμματικής πρότασης όσο και της εμμονής σε μία στείρα αντιπολιτευτική πολιτική. Αλλά και επ’ αυτού του ζητήματος επαναλαμβάνω ότι όλοι κρινόμαστε. Δεν αισθάνομαι, ούτε τροφοδοτώ κανενός είδους σύγκρουση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε όσα ζητήματα ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα είτε για τη λειτουργία της Βουλής, είτε για πρωτοβουλίες και απόψεις του Προέδρου της Βουλής, αισθάνομαι την υποχρέωση, μέσα στην Ολομέλεια ή και γραπτώς, να απαντάω με θεσμικό τρόπο.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση σκέφτηκε- ή και σκέπτεται ακόμη- να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον σας…
Προφανώς έχουν κάθε δικαίωμα να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Επί της ουσίας όλοι νομιμοποιούμαστε και κρινόμαστε ενώπιον του λαού και των αντιπροσώπων του.
Αυτό βεβαίως ισχύει και για την ΝΔ και τον αρχηγό της.
Τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με την υποψηφιότητα και του Γιώργου Καμίνη πώς τις κρίνετε; Πιστεύετε ότι όντως κρατά ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Την πρότασή σας για προγραμματικό διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα την επαναφέρετε κ. Βούτση; Και η πρόταση αυτή απευθύνεται και στον Σταύρο Θεοδωράκη;
Η προσθήκη ηγετικών παραγόντων στο πάζλ της επιλογής αρχηγού για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αφαιρεί, κατά τη γνώμη μου, δυναμική από το σχήμα, πολλαπλασιάζει τις ομολογημένες ή ανομολόγητες διαφωνίες επί ενός πολιτικού σχεδίου το οποίο δεν έχει επιλέξει την προοδευτική κατεύθυνση και διαιρεί αντί να ανασυνθέτει τις κοινωνικές διεργασίες και τις διεθνείς αναφορές στις οποίες έχουν ενσκήψει μέσα στην κρίση δημιουργικές δυνάμεις της σοσιαλιστικής παράδοσης.
Η πρόταση για συμπόρευση όσων δυνάμεων μπορούν να συνδιαμορφώσουν τον προοδευτικό κοινωνικό πόλο είναι παρούσα, σε αντιδιαστολή βεβαίως με το παλαιό πολιτικό σύστημα και τα στερεότυπα του δικομματισμού.
Ευθέως κ. Πρόεδρε: Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται με το τέλος της κυβερνητικής θητείας;
Η αγωνία που διακατέχει όσους, πολιτικούς και οικονομικά συμφέροντα, πολεμούν τη σημερινή κυβερνητική συνεργασία δεν επιτρέπει στους ίδιους να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό ότι εμφορούνται από το τραύμα της «έλλειψης εξουσίας». Οι από κοινού δεσμεύσεις με τους ΑΝΕΛ επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προ διετίας θα τηρηθούν μέχρι το τέλος της περιόδου και θα είναι ένα ισχυρό αποτύπωμα για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην αμέσως επόμενη περίοδο. Οι σημαντικές μερικές φορές διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα αναδεικνύονται και διαμορφώνουν το πεδίο για ανοχή ή συναίνεση, χωρίς να προδιαθέτουν ημερομηνία λήξης για τη συνεργασία.