Κούκλες, ίδιες άνθρωποι που διαβάζουν, ράβουν, πίνουν μπύρες, με τα παιδιά τους σε αμαξάκια- παιχνιδια, κοιτάζυν από το παράθυρο, καπνίζουν και ρεμβάζουν στο μπαλκόνι.
Κούκλες- άνθρωποι ενός κόσμου φερμένου από αλλού, που δημιουργούν με παλιά εργαλεία "καλλιεργούν" τους κήπους τους, φροντίζουν τα γεράνια τους, ευλογούνται από τον...παπά τους και υποδέχονται τους επισκέπτες.
Το πιο συνηθισμένο θέαμα άλλωστε στο δρόμο για Λέπρεο μεταξύ Ζαχάρως και Κυπαρισσίας, είναι ένας ...κοκαλωμένος οδηγός που έριξε βράδυ τα φώτα του πάνω στο σπίτι και σταμάτησε για να ρωτήσει τους κατοίκους της...αυλής, αν έχει πάρει σωστά το δρόμο για το σημείο που τον ενδιαφέρει.
Το περίεργο αυτό σπίτι, ανάμεσα στο χωριό Θολό και στο Λέπρεο, με το καφενείο- παντοπωλείο κάτω απο την κληματαριά και το μικρό μποστάνι στα δεξιά του, την τουαλέτα έξω από το σπίτι, όπως παλαιά και την διχαλωτή σκεπή με τα κεραμίδια, είναι το δημιούργημα μιας Γερμανιδας η οποία ήρθε με τον άνδρα της σαν τουρίστρια στην περιοχή και αγαπώντας την αποφάσισε να μείνει και να μετατρέψει ένα σπίτι, σε πραγματικό μουσείο.
Τα υλικά τα βρήκε στα σκουπίδια και τα μετέτετρεψε σε ρούχα και αντικείμενα ενός κόσμου τον οποίο βάφτισε με το όνομά της και το όνομά του συζύγου της. Αυτή Ούλι. Και ο άντρας της Τίμπορ. Εξ΄ ου και το όνομα Τιμπούλις.
Το Τibulis, έχει ελεύθερη είσοδο, και στεγασμένο σε ένα σπίτι που παραπέμπει στα ανθρώπινα μεγέθη της εποχής της γιαγιάς, και το οποίο μπορείς να στηρίξεις απλώς αγοράζοντας μερικά χειροποίητα προιόντα, μαρμελάδες, ελιές, λάδι, γλυκά του κουταλιού, ή πίνοντας τον καφέ σου.
Το σπίτι- μουσείο, είναι διώροφο και είναι κυριολεκτικά γεμάτο λαογραφικούς θησαυρούς τραβηγμένους από την φθορά και την απαξίωση των σκουπιδιών, σωσμένα από τους κάδους. Φυσούνες, πατίνια, σαμάρια, ταμπέλες, κούνιες, κασέλες, μπαούλα, μπουκάλια, παλιά τηλέφωνα, βαρέλια, σκάφες, κορνίζες με παλιές φωτογραφίες αλλά και παλιά παιχνίδια, ρόδες κάρων, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, παλιές καρέκλες και τραπέζια πεταμένα στη λήθη του σκουπιδιού, συνωστίζονται στους δύο ορόφους
Επειδή οι ιδιοκτήτες του πέραν των άλλων έχουν και φαντασία και χιούμορ, μετονόμασαν πρόσφατα το καφενείο- παντοπωλείο σε Άλεξ. Τζίπρας. Το ζήτα είναι θέμα προφοράς. Είπαμε, αλλοδαποί οι ιδιοκτήτες.
Γ. Κοντ.
Οι φωτογραφίες είναι της Κανέλλας Κοντονή