Κώστας Μίσσας: Είμαστε καλύτεροι από αυτό που περίμενα

Ο προπονητής της Εθνικής μπάσκετ ανδρών μιλά για την ετοιμότητα της ομάδας

Η Εθνική Ανδρών άρχισε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στα φιλικά προετοιμασίας ενόψει Eurobasket, κάνοντας το 2/2 στο τουρνουά της Πάτρας απέναντι σε Ρουμανία και Μεγάλη Βρετανία πριν από τις αναμετρήσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έπαιξε καλά, πρόσφερε θέαμα, έδειξε διάθεση στην άμυνα και πλέον στρέφεται στο τουρνουά του Βελιγραδίου, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει σαφώς ανώτερους αντιπάλους ενώ αναμένεται να ενταχθεί και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος παρακολούθησε τα φιλικά στο «Δ. Τόφαλος» με πολιτικά λόγω του προβλήματος στο γόνατο.

Ο Κώστας Μίσσας μίλησε στο gazzetta.gr μετά τη νίκη επί των Βρετανών για το επίπεδο ετοιμότητας της Εθνικής, τα πράγματα που θα συζητήσει με τους συνεργάτες του ενόψει της συνέχειας και την επιστροφή του στην άκρη του πάγκου για λογαριασμό της «επίσημης αγαπημένης».

Τι είναι αυτό που θα συζητήσετε με τους συνεργάτες σου σε επίπεδο μπασκετικό, τεχνικό και προπονητικό έπειτα από τα δυο φιλικά προετοιμασίας στο τουρνουά της Πάτρας;
«Πρώτα-πρώτα αυτό που κάνουμε είναι να "κόβουμε" όσα κομμάτια μας ενδιαφέρουν. Τα στοιχεία, λοιπόν, που θα κρατήσουμε από τα φιλικά με τη Ρουμανία και τη Μεγάλη Βρετανία είναι η άμυνα και η διάρκεια στα pick-n-roll, ένα στοιχείο που θα πρέπει να βελτιώσουμε πάρα πολύ. Τα ριμπάουντ είναι ένα δεύτερο κομμάτι που θα πρέπει να ασχοληθούμε. Σε γενικές γραμμές, με full-court press και απέναντι σε ψηλές ομάδες είμαστε καλά, θα έλεγα.

Το κομμάτια που θα προσέξουμε, επίσης, είναι το παιχνίδι στο transition αφού μέχρι στιγμής δεν πιάνουμε τα ποσοστά που θέλουμε. Προσπαθούμε η μπάλα να πάει μέσα, είτε στο transition, είτε στο σετ παιχνίδι. Θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε post-up παιχνίδι και με ψηλούς, και με περιφερειακούς έτσι ώστε να βγάζουμε την μπάλα έξω και να βρίσκουμε το ξεμαρκάριστο σουτ».

Στο μεταξύ δεν έχουμε δει ακόμα τον Γιάννη που αλλάζει την εικόνα της Εθνικής και υποτίθεται πως η ομάδα θα είναι κάπως διαφορετική με τον Αντετοκούνμπο στη διάθεσή σας...
«Τον Γιάννη τον είδαμε πριν προκύψει το πρόβλημα με τον ερεθισμό στο γόνατο αφού κάναμε προπονήσεις μαζί, παίξαμε στο πέντε-πέντε και έχουμε σχηματίσει άποψη για τις διαφορετικές θέσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στο "3" έχει διάρκεια ενώ μπορεί να κατέβει και στο "2", όπως συνέβη χθες (8/8) με τον Παπαπέτρου για να βγούμε σε αλλαγές πάνω σε συγκεκριμένους παίκτες. Αυτό που μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμή ο Γιάννης είναι να δώσει στην Εθνική περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ και μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης ενώ έχει την ικανότητα να κατεβάσει ο ίδιος την μπάλα, να δημιουργήσει και να εκτελέσει, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό στα αγωνιστικά πλάνα μας».

Σε γενικές γραμμές είμαστε στο επίπεδο που είχες στο μυαλό σου σε αυτό το χρονικό σημείο;
«Για την ώρα ίσως είμαστε λίγο καλύτεροι από αυτό που περίμενα σε αυτό το χρονικό σημείο της προετοιμασίας. Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, πάρα πολύ έξυπνο. Μια ολόκληρη προετοιμασία έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε καλά στο κομμάτι της φυσικής κατάτασης που στηριζόμαστε σε αυτή τη λογική και παράλληλα να έχουμε φρεσκάδα».

Διακρίνεις τη διαφορά όσον αφορά την αντιμετώπιση των παικτών από πλεράς νευρικότητας και άγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Υπάρχει μια ηρεμία τώρα κι έχουμε προσπαθήσει πολύ γι' αυτό. Έχουμε πει κατά καιρούς ότι αυτά τα παιδιά βρίσκονται συνειδητά εδώ και θυσιάζουν πράγματα για να παίξουν στην Εθνική ομάδα.

Προσωπικά, πως βιώνεις την... επιστροφή στο κοουτσάρισμα;
«Εντάξει, είναι σαν το ποδήλατο αυτό, δεν το ξεχνάς (γέλια). Τα προηγούμενα τρία χρόνια» έκανα και συνεχίζω να κάνω προγράμματα στον Προμηθέα σε ό,τι αφορά τις μικρές ηλικίες. Έχω κοουτσάρει πολλά ματς μικρών αθλητών γιατί πάντα ήθελα να είμαι σε... ροή».

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης