Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από τη στιγμή που το ΕΣΡ αποφάσισε τον αριθμό τους και την ελάχιστη τιμή εκκίνησης, που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του περσινού διαγωνισμού. Αυτό ανέφερε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία της δημοπρασίας μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών, από την ώρα που θα αρχίσει, με βάση ό,τι ισχύει στις περιπτώσεις ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πότε και το πώς θα διεξαχθεί η δημοπρασία είναι καθαρά στην ευχέρεια του ΕΣΡ, είπε ο κ. Κρέτσος και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι έτοιμη να συνδράμει, αν της ζητηθεί, προσθέτοντας πως η επιθυμία της είναι να γίνει γρήγορα, διότι είναι συνταγματική υποχρέωση και διότι αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου το γεγονός ότι 27 και πλέον χρόνια τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν χωρίς κανονική άδεια.
Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο ψηφίστηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου στη Βουλή, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι «βάζει τις βάσεις ώστε να έχουμε ένα μιντιακό σύστημα, το οποίο λειτουργεί με πιο διάφανους και καθαρούς κανόνες και αυτό σίγουρα θα έχει πολύ μεγάλη ευεργετική επίπτωση και για τους εργαζόμενους και για τους επιχειρηματίες και για τον ανταγωνισμό, ο οποίος πρέπει πάντα να κινείται σε υγιή πλαίσια». «Το νομοσχέδιο αυτό έχει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, πρώτον στον χώρο της αγοράς και πώλησης του διαφημιστικού χρόνου. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι το μεγαλύτερο έσοδο των τηλεοπτικών σταθμών αφορά την τηλεοπτική διαφήμιση, όπου μπαίνουν εδώ πιο καθαροί κανόνες» συμπλήρωσε.
Επίσης, τόνισε ότι αποτελεί το «επιστέγασμα των προσπαθειών μας να αντιμετωπίσουμε τα δύο βασικά προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο μιντιακό σύστημα» και παρατήρησε: «Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαφάνεια, το μαύρο χρήμα και τις ασύμμετρες διαπραγματεύσεις πάνω στις οποίες κάποιοι εξαγοράζουν ή υφαρπάζουν πολιτική επιρροή ή συναίνεση. Δεν θα μπορεί να καταπολεμηθεί η διαπλοκή, αν δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πώς πωλείται και αγοράζεται ο διαφημιστικός χρόνος. Διότι εκεί έχουμε μία ολιγοπωλιακή κατάσταση όπου 4-5 μεγάλοι ενδιάμεσοι διαχειρίζονται και λειτουργούν καμιά φορά και ως τράπεζες όσον αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο. Το νόμισμα παραμένει η μέτρηση της τηλεθέασης, έτσι όπως γίνεται και με βάση τα ισχύοντα νούμερα. Αυτό το οποίο έχει, όμως, ως αποτέλεσμα το ισχύον σύστημα είναι να έχουμε απώλεια φορολογικών εσόδων, σίγουρα προβλήματα ρευστότητας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι αναγκάζονται να δίνουν δωρεά διαφημιστικό χρόνο ή να μην ελέγχουν καθόλου το προϊόν που θέτουν προς πώληση. Και, βέβαια, μία κατάσταση η οποία πέφτει και στους ώμους των εργαζομένων, διότι μη ανεξάρτητα, μη βιώσιμα, οικονομικά, μέσα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας ή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».