Με ήττα ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του στο στίβο στα 100μ ο Γιουσέιν Μπολτ, αφού κατετάγη 3ος στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Λονδίνου. Ήταν η πρώτη ήττα του Μπολτ σε μεγάλη διοργάνωση (παγκόσμιο πρωτάθλημα και Ολυμπιακοί Αγώνες) από το Πεκίνο το 2008 μέχρι και το Ρίο το 2016.
Πάντως με το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε έφθασε τα 14 στο σύνολο (11 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) σε παγκόσμια πρωταθλήματα κι έπιασε στην πρώτη θέση την συμπατριώτισσσά του Μέρλιν Ότι (3, 4 , 7), ενώ με την συμμετοχή του το ερχόμενο Σάββατο και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ αναμένεται να την ξεπεράσει. Ταυτόχρονα έχει στην κατοχή του τα περισσότερα χρυσά μετάλλια από κάθε άλλο αθλητή ή αθλήτρια.
Όσο για τον μεγάλο νικητή, Τζάστιν Γκάτλιν, η επιτυχία του σηματοδοτεί την επιστροφή του στην κορυφή των σπριντ μετά το χρυσό το 2004 στην Αθήνα, αλλά θα πρέπει να τονιστεί, ότι είχε κερδίσει τον Μπολτ άλλη μία φορά στα 100μ, στο Diamond League της Ρώμης, στις 6 Ιουνίου του 2013.
Επίσης όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι πριν την ήττα του στον τελικό ο Μπολτ, έχασε και στον ημιτελικό της διοργάνωσης από τον επίσης Αμερικανό Κρίστιαν Κόλεμαν, την έκπληξη της διοργάνωσης, αφού στα 21 χρόνια του κατέκτησε και το ασημένιο μετάλλιο. Στον ημιτελικό αυτό, ολοκληρώθηκε και το σερί των 28 συνεχών νικών που είχε σε διεθνείς αγώνες ο Μπολτ, μετά την ήττα στη Ρώμη, μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου.
Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί επέστρεψαν στην κορυφή των σπριντ, τουλάχιστον στα 100μ, μετά από 10 χρόνια και το παγκόσμιο του 2007 στην Οζάκα όπου είχαν κυριαρχήσει με τον Τάισον Γκέι.
Ο Γκάτλιν που αποδοκιμάστηκε σε όλες τις κούρσες του από τους Βρετανούς φιλάθλους στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου, λόγω του παρελθόντος του σε παραβάσεις ντόπινγκ, πανηγύρισε τη νίκη του, αλλά δεν παρέλειψε - σε μια ιστορική για το άθλημα στιγμή- να υποκλιθεί μπροστά στον Μπολτ, αμέσως μετά την κούρσα.
«Είναι ακριβώς τόσο σουρεαλιστικό τώρα. Το πανηγύρισα έντονα», είπε ο Γκάτλιν μετά τη νίκη του και μιλώντας για τον Μπολτ τόνισε: «Ο Γιουσέιν έχει επιτύχει τόσα πολύ στο άθλημά μας και ενέπνευσε άλλους αθλητές όπως ο Κόλμαν να φθάσει σε αυτό το επίπεδο και να αγωνίζεται στα παγκόσμια πρωταθλήματα».
Όσο για το τι είπαν μεταξύ τους μετά την περίφημη υπόκλιση, ο Γκάτλιν απάντησε: «Ο Γιουσέιν μου είπε συγχαρητήρια. Άξιζες τη νίκη. Αυτά μου τα είπε ο ίδιος ο Μπολτ. Ξέρει πόσο σκληρά έχω δουλέψει. Απόψε όλα ήταν σχετικά με τη νίκη και κατάφερα να την κατακτήσω».
Για τον Μπολτ, τα πράγματα δεν ήταν αυτή τη φορά τόσο εύκολα τα πράγματα όπως το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, που στο ίδιο στάδιο κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, αν και είχε την συνεχή στήριξη των φιλάθλων που δεν άφησαν ούτε ένα εισιτήριο αδιάθετο.
«Η εκκίνηση μου με σκοτώνει. Κανονικά, γίνεται καλύτερη κατά τη διάρκεια των γύρων αλλά αυτή τη φορά δεν συνέβη και αυτό με σκότωσε», είπε από την πλευρά του ο Μπολτ και πρόσθεσε: «Ήταν λίγο δύσκολο,αλλά έτρεξα όπως σε οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα και έκανα το καλύτερο που μπορούσα».
Για να ανταποδώσει στη συνέχεια την αγάπη των Βρετανών φιλάθλων προς το πρόσωπό του: « Αυτό το μέρος είναι υπέροχο. Εκτιμώ τόσο πολύ αυτούς τους φιλάθλους. Σας ευχαριστώ όλους στο Λονδίνο για την αγάπη και την εκτίμησή σας. Είναι μια θαυμάσια εμπειρία. Λυπάμαι απλά γιατί δεν μπόρεσα ολοκληρώσω την καριέρα μου δίνοντας μια νικηφόρα νότα».
Ο Κρίστιαν Κόλμαν, βοήθησε τις ΗΠΑ να κάνουν το πρώτο 1-2 σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το 2001 στο Έντμοντον, με τους Μορίς Γκριν, Μπέρναρντ Γουίλιαμς. «Και οι δυο μας αγωνιστήκαμε για τη νίκη. Είμαι πραγματικά ευτυχής για τον Τζάστιν που πήρε το χρυσό μετάλλιο αλλά και εγώ είμαι ικανοποιημένος με το ασημένιο».
Και πρόσθεσε αποδίδοντας τιμή στον Μπολτ που αποχωρεί από το άθλημα: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Ο Γιουσέιν είναι ένας άνθρωπος που έχει οδηγήσει το άθλημα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Ήταν το πρότυπό μου, αφού μεγάλωσα με αυτόν. Είναι τιμή μου να αγωνίζομαι μαζί του».