"Μπλόκαρε" στο... διατηρητέο η κατεδάφιση του επικίνδυνου κτίσματος στο παλιό λιμάνι της Πάτρας - Το ΧΡΟΝΙΚΟ της τραγωδίας με έναν νεκρό πρόσφυγα - ΔΕΙΤΕ νέα ΒΙΝΤΕΟ

Τι δηλώνει ο Ν. Κοντοές

Η τραγωδία που διαφαινόταν και επαληθεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο, οδηγώντας στο θάνατο έναν πρόσφυγα από την Αλγερία, ηλικίας περίπου 30 ετών.

Η ετοιμόρροπη οροφή του κτιρίου που παλιότερα στεγάζονταν τα κρατητήρια της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Πατρών, κατέρρευσε, λίγες ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση από τον ΟΛΠΑ για την απόφαση κατεδάφισης.

Όπως έγραψε νωρίτερα το tempo24, ο νεαρός είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο, διότι είχε βρει τρόπο, προκειμένου να φορτίσει την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου του.

Και σήμερα το μεσημέρι πήγε εκεί και είχε πέσει για ύπνο...

Λίγο πριν φύγει από το χώρο όμως, σημειώθηκε η κατάρρευση, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την οροφή.

Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, έκαναν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων.

Πάτρα- ΝΕΩΤΕΡΟ: Τραγωδία με έναν άνδρα νεκρό και δύο τραυματίες - Σωριάστηκε ξαφνικά η οροφή από τα παλιά κρατητήρια μέσα στο παλιό λιμάνι- Σήμερα βγήκε η απόφαση για κατεδάφιση αλλά...- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και δύο νεαροί τραυματίες, ο ένας με πιο σοβαρά και ο δεύτερος με πιο ελαφριά τραύματα.

Συγκλονισμένοι οι φίλοι του νεκρού πρόσφυγα από την Αλγερία - Έβρισκαν καταφύγιο στο κτίσμα που κατέρρευσε στο παλιό λιμάνι Πατρών - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

«Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Νίκος Κοντοές.

Σοκάρει η περιγραφή του Γ. Μάκκα - «Ένιωσα σεισμό και είδα ανθρώπους να τρέχουν με βαλίτσες στα χέρια»

Καθυστερούσε η κατεδάφιση λόγω αιτήματος για να κριθεί διατηρητέο

Το ζήτημα είναι όμως πως η κατεδάφιση του κτιρίου καθυστερούσε, όπως είχε γράψει παλιότερα το tempo24, καθώς η υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων, παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί αν είναι διατηρητέο ή όχι.

Το τραγικό είναι πως από το 2008 είχε κριθεί κατεδαφιστέο, κι όμως μέχρι πριν λίγο καιρό στάθμευαν εκεί τα οχήματά τους χιλιάδες πολίτες.

Από το 2015 είχε πάρει κλίση το στέγαστρο στο λιμάνι της Πάτρας - Η τραγωδία είχε... "προαναγγελθεί" μέσα από τα ρεπορτάζ του tempo24

Τόσο ο Δήμος Πατρέων, όσο και ο Οργανισμός Λιμένος συμφωνούσαν ότι το κτίριο θα πρέπει να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο των γενικότερων παρεμβάσεων που θα γίνουν με την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Εφορία Νεώτερων Μνημείων όμως είχε αναφέρει ότι το υπόστεγο αποτελεί πρότυπο κτίριο από άποψη στατικής.

«Το τραγικό γεγονός της κατάρρευσης του ακινήτου, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη μειοδότρια εταιρεία, για την κατεδάφισή του» ανέφερε ο κ. Κοντοές. Παρότι το ακίνητο-αποθήκη δεν ανήκε πια στη χερσαία ζώνη του λιμένα, με βάση την πρόσφατη απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο ΟΛΠΑ είχε αναλάβει να το κατεδαφίσει και να παραδώσει το χώρο στην πόλη, διευκρινίζει ο πρόεδρος του οργανισμού.

«Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο» αναφέρει ο κ. Καντοές. Μάλιστα, «η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ.

Αναστάτωση από τη σκόνη αμιάντου

Η σκόνη που σηκώθηκε μετά την κατάρρευση του κτιρίου, μόνο ακίνδυνη δεν είναι.

Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου στην Πάτρα που οδήγησε στο θάνατο έναν νεαρό πρόσφυγα και έχει δύο ακόμα τραυματίες, ενα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία.

Πολλοί συμπολίτες μας που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

Οι επιστήμονες πάντως εφιστούν την προσοχή και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να γίνουν και έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην ατμόσφαιρα, καθώς η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμα.

Πάτρα: Αναστάτωση από τη σκόνη αμιάντου μετά την κατάρρευση του κτιρίου στο παλιό λιμάνι - Κίνδυνος και στην ατμόσφαιρα, τι λένε γιατροί!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής

Σε σχέση με το τραγικό συμβάν που έγινε σήμερα το απόγευμα στο παλιό λιμάνι, η Δημοτική Αρχή εκφράζει την οδύνη της για τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο που κατέρρευσε θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είχαμε εκτιμήσει ως Δημοτική Αρχή την επικινδυνότητα του κτιρίου, γι αυτό επανειλημμένα ζητούσαμε από τον Ο.Λ.ΠΑ. και το Λιμεναρχείο, να προχωρήσουν, ο μεν πρώτος στην απομάκρυνση μηχανημάτων και υλικών, ο δε δεύτερος να πάψει να λειτουργεί το χώρο ως κρατητήρια. Στις επίμονες προσπάθειές μας για την κατεδάφισή του, αυτή έγινε τελικά αποδεκτή στις 8 Απρίλη του 2016  από το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο σε σχετικό του έγγραφο κατέστησε υπεύθυνο τον Ο.Λ.ΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρονται τα εξής μεταξύ άλλων: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ Α.Ε.) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου».

Πράγματι όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ο.Λ.ΠΑ., υπεγράφη σχετική σύμβαση με εργολάβο για την κατεδάφιση και την απόδοση του χώρου στη συνέχεια στο Δήμο για την ανάπλαση της έκτασης.

Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε.

Διαβάστε επίσης