Είναι κάτω από 17 χρονών αλλά έχουν τσαγανό, μεράκι, σαφή σχέδια και πλάνα και ξέρουν να τα υλοποιούν.
Είναι 6 πιτσιρικάδες που θα μπορούσαν να περνούν τη μέρα τους σε beach bars ή απλά με το κινητό τους, όμως σκέφτηκαν κάτι καλύτερο: να αξιοποιήσουν καλύτερα τα εκλεκτά καλούδια της γενέτειράς τους και να ξεκινήσουν μια μικρή αλλά υποδειγματικά οργανωμένη προσπάθεια προβολής και διάθεσής τους στους επισκέπτες του νησιού που αναζητούν κάτι περισσότερο από το Ναυάγιο και τη νυχτερινή ζωή. Το αποτέλεσμα είναι συγκινητικά χαριτωμένο και αξιοθαύμαστα αποτελεσματικό: ένας μικρός καλαίσθητος πάγκος με ζακυνθινά καλούδια, στο χωριό καταγωγής τους, τις Βολίμες, στο δρόμο για το Ναυάγιο.
Η ΗΜΕΡΑ Zακύνθου συνάντησε τους πιτσιρικάδες εν ώρα εργασίας, διαπιστώνοντας ότι μπροστά της δεν έχει παιδαρέλια αλλά αληθινούς επαγγελματίες μικρής ηλικίας.
Μοιραζόμαστε λοιπόν μαζί σας τις εντυπώσεις μας που είναι πέρα για πέρα θετικές!
Καλούδια εκλεκτά και νοικοκυρεμένα
Μεσημεράκι, κάτω από τη δροσιά ενός μεγάλου πεύκου με τα ξετρελαμένα τζιτζίκια να χαλούν τον κόσμο, ένας μικρός πάγκος με πράσινο καρώ τραπεζομάντηλο είναι φορτωμένος με καλούδια του νησιού: Ροζέ κρασί, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μέλι κάθε λογής, σταφίδες, μπουκιές παστέλι.
Ολη η Ζάκυνθος, σε ένα τραπέζι.
Βαζάκια καθαρά, τακτοποιημένα με τάξη, ανά είδος και μέγεθος και με ετικέτες σε λευκό-πράσινο φόντο που στη μέση ξεχωρίζει το ασπρόμαυρο πρόσωπο ενός παππού: του παππού-Τάσου από τις Βολίμες. Γι’ αυτό και οι ετικέτες αναγράφουν «Grandpa Tasos Farm», η Φάρμα του παππού Τάσου. Το ίδιο λογότυπο στις πράσινες ποδιές των πωλητών, στα μπλουζάκια και στα καπέλα τους.
Ομορφη εικόνα, νοικοκυρεμένη.
Η έκπληξη ωστόσο έρχεται όταν αντικρίσει κανείς τα πρόσωπα όσων βρίσκονται πίσω από τους πάγκους.
Είναι 4 παιδιά, ολοφάνερα κάτω από 17 χρονών: ο Τάσος, η Κάτια, ο Θανάσης και η Κατερίνα.
Μόνο που δεν πρόκειται απλώς για πωλητές των προϊόντων Grandpa Tasos Farm αλλά για τους εμπνευστές και ουσιαστικά, τους επιχειρηματίες.
Ένα άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες
Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν ο επικεφαλής της όλης προσπάθειας και με έμφυτη ηγετική ικανότητα, Τάσος, ξεφύλλιζε το οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών και είδε τον συνονόματο παππού του να ασχολείται με τις αγροτικές του εργασίες, στις Βολίμες.
Ο μικρός σκέφτηκε ότι μια τέτοια αυθεντική κληρονομιά, δηλαδή τα σπάνιας ποιότητας καλούδια του τόπου του, είναι κρίμα να χαθούν, μαζί με τις γενιές που φεύγουν.
Η ιδέα κλωθογύριζε στο μυαλό όλο το χρόνο, όσο ο ίδιος και τα δύο αδέρφια του, ο Θανάσης και η Κατερίνα, πήγαιναν σχολείο, στην Αθήνα.
Φέτος το καλοκαίρι, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, χωρίς χρονοτριβές, χωρίς ανώφελες καθυστερήσεις και χωρίς περιττές δεύτερες σκέψεις.
«Εβλεπα στο Διαδίκτυο ή στις ειδήσεις, ότι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αξιοποιούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να τον συνδυάσουμε με τον τουρισμό, για να προκύψει τελικά ένα αποτέλεσμα που θα προωθήσει τη Ζάκυνθο σε όλο τον κόσμο», λέει με αναπάντεχη σοβαρότητα ο Τάσος.
Το πρώτο βήμα
Τα προϊόντα από το αγρόκτημα του παππού υπήρχαν και είναι εξαιρετικά: κρασί, ελαιόλαδο, σταφίδα. Μέλι βρέθηκε από καλούς μελισσοκόμους που δεν λείπουν από τη Ζάκυνθο.
Αρα η καλή πρώτη ύλη υπάρχει. Μένουν τα χρήματα για να στηθεί μια μικρή, ελκυστική επιχείρηση και τα παιδιά τα βρήκαν, όχι ζητώντας τα, αλλά αφού παρέδωσαν στους γονείς τους ένα κανονικό επιχειρηματικό πλάνο, με προτάσεις και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.
Οι ξαφνιασμένοι γονείς ήταν αδύνατο να αρνηθούν.
Ετσι, ένας γραφίστας ανέλαβε να ετοιμάσει το λογότυπο με τον παππού Τάσο, σε ετικέτες, ποδιές και καπέλα.
Οι συσκευασίες και η υπόλοιπη προετοιμασία ολοκληρώθηκαν σε μία εβδομάδα. Όλα τα υπόλοιπα ήρθαν ταχύτατα και απλά.
Πιστοί στο όραμά τους
Εκτός από τα τρίδυμα Τάσο, Κατερίνα και Θανάση, συμμετέχουν άλλα 3 ξαδέλφια.
Συνολικά 6 πιτσιρικάδες που πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην ιδέα του Τάσου που θεωρούν αδιαμφισβήτητο ηγέτη και επικεφαλής της προσπάθειας, και τον ακολούθησαν δίχως δισταγμό.
Η σκέψη ήταν απλή: «Το καλοκαίρι που ερχόμαστε στο νησί και δεν έχουμε σχολείο, θέλαμε να βγάλουμε ένα λιγοστό χαρτζιλίκι και, αφού είχαμε ήδη δικά μας αγροτικά προϊόντα, σκεφτήκαμε ότι διαθέτοντάς τα, αποκτούμε ένα μικρό εισόδημα αλλά κυρίως βρίσκουμε έναν τρόπο να δούμε πώς είναι να εργάζεσαι και πώς γίνεται το εμπόριο», λέει ο Τάσος. Και το κατάφεραν.
Στο δρόμο σας για το Ναυάγιο, θα τους συναντήσετε και, πραγματικά, αξίζει να δοκιμάσετε τα καλούδια τους.
ΔΗΛΩΣΑΝ…
ΤΑΣΟΣ
«Στο μέλλον σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε δικά μας μελίσσια ώστε να ελέγχουμε οι ίδιοι την ποιότητα του τελικού προϊόντος που τη θέλουμε όσο το δυνατόν ανώτερη, όπως με το κρασί και το λάδι μας. Το επόμενό μας βήμα πάντως είναι να στήσουμε το δικό μας e-shop, μέσα στο δικό μας site καθώς και σελίδα στο Facebook, έτσι ώστε τα προϊόντας μας να μπορεί να τα παραγγείλει κανείς από κάθε γωνιά του πλανήτη».
ΚΑΤΙΑ
«Ηξερα από μικρή ότι κάποια στιγμή ο Τάσος θα ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα και, εννοείται, θα είμαστε όλοι στο πλευρό του σε ό,τι χρειαστεί. Εχει προοπτικές να γίνει ένας πάρα πολύ καλός επιχειρηματίας γιατί από τώρα φροντίζει να είναι όλα στην εντέλεια. Εξάλλου μας αρέσει αυτό, πολύ περισσότερο από το να είμαστε όλη μέρα στο σπίτι με ένα κινητό στο χέρι και μας μένει και χρόνος να πάμε για μπάνιο το απόγευμα!».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
«Το περίμενα κι εγώ ότι κάποια στιγμή αυτό θα γινόταν και θα εξελισσόταν κάπως έτσι το σχέδιό του και οι ιδέες του. Δεν ξέρω τι να πω… Νιώθω πολύ περήφανη για τον αδελφό μου και για όλα όσα κατάφερε και θα είμαι μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά πάντα στο πλευρό του. Τίποτα περισσότερο, νιώθω πολύ υπερήφανη».
ΘΑΝΑΣΗΣ
«Το ενδιαφέρον μας για τα τοπικά μας προϊόντα μάς έκανε να πιστέψουμε στην ιδέα που είχε ο Τάσος και για το λόγο αυτό βοηθήσαμε κι εμείς, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας, για να στήσει αυτό τον πάγκο με τα προϊόντα του χωριού μας. Ουσιαστικά, με τοπικά προϊόντα της Ζακύνθου».